Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.05.2020. u 18:00

Zašto potopa zbog neradne nedjelje nema u razvijenim državama EU, jesu li im poduzetnici sposobniji, a vlast i građani odgovorniji?

Trgovački lanac KTC prvi je u siječnju ukinuo rad nedjeljom pa nisu imali nikakav pad prometa, niti su otpuštali zaposlene. Notorno je prema svim istraživanjima da su zadovoljniji i odmorni radnici produktivniji, a uostalom polovica država EU brani rad nedjeljom u trgovinama uz izuzetke poput kioska ili dopušta da trgovine rade u prosjeku 10 nedjelja godišnje.

Buduća vlast morat će regulirati rad nedjeljom u skladu sa suvremenim trendovima u EU u kojima trgovački centri nedjeljom ne služe da bi se u njima zabavljale obitelji s djecom i ostali koji idu po “krpice”. Država treba voditi računa ne samo o poduzetničkim slobodama, nego i pravima radnika. Nakon što je zbog epidemije privremeno zabranjen rad trgovina nedjeljom, digla se na noge manjina najglasnijih i prijete kako će zbog ekonomskog potopa otpuštati radnike. Zašto takvog potopa zbog neradne nedjelje nema u razvijenim državama EU ili su im poduzetnici sposobniji, a vlast i građani odgovorniji!? Nakon KTC-a i trgovački lanac Pevex poručio je da su za neradnu nedjelju po uzoru na Austriju i da neće otpuštati ljude.

Dokaz je to da poduzetništvo koje se temelji na humanim načelima poslovanja i poštenom odnosu prema radnicima mogu ići ruku pod ruku. Vrijeme je da se promijeni odnos hrvatskog društva prema onim poduzetnicima koji, čim im malo padne profit, prijete otpuštanjem radnika. Nitko nije otok za sebe u ovoj državi i (ne)odgovornost svih se reflektira na sve ostale. Poduzetničke slobode znače i odgovornost prema radnicima i državi. Bez toga nema ni napretka, ni razvoja. I druge djelatnosti pokazale su svoje lice u krizi, prvo su tvrdili da će se držati svih epidemioloških preporuka, a već nakon tjedan dana mnogi su ih počeli izvrdavati i prijetiti otpuštanjem ljudi.

Time izazivaju revolt kod mnogih građana koji će namjerno izbjegavati njihove usluge i svoj novac radije trošiti kod poštenih poduzetnika. Usput, više od 60 % građana, prema istraživanju Promocije plus iz svibnja za RTL, bilo je za zabranu rada nedjeljom. I na kraju, nisu krivi samo neki poduzetnici što demonstriraju samovolju kad im se prohtije, krivi smo i mi svi koji trošimo svoj novac kod takvih.

Ključne riječi

Komentara 2

JA
Janketz
10:53 21.05.2020.

Odlična kolmuna! Još će ispasti da u ovoj nakaradi od države radnici svojim crkavicams spašavaju “poduzetnike”. Prodajte viletine, Mercedese i jahturine a ne da žicate od sirotinje!

Avatar LisaAJ85
LisaAJ85
22:55 24.05.2020.

w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije