Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.12.2020. u 08:15

Načelo jednakosti triju konstitutivnih naroda te načelo jednakosti svih građana ne isključuju se, poručio je Plenković

Obilježavanje četvrt stoljeća potpisivanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma potaknulo je rasprave o reformama u Bosni i Hercegovini koje bi uključivale i Ustav ove zemlje, koji je doslovce jedan od aneksa samog mirovnog sporazuma. U brojnim istupima svjetskih državnika, aktera daytonskih pregovora i sadašnje garniture političara u BiH sadržano je mnoštvo različitih interesa i stavova, ali imaju i jednu zajedničku crtu – potrebu prelaska iz daytonske u bruxellesku fazu. No što je sadržaj i rezultat procesa, to je ono oko čega nema ni minimuma suglasnosti.

Pokazala je to i međunarodna konferencija koju su u utorak organizirali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU). U najkraćem, Bošnjaci smatraju da proces reformi treba usmjeriti prema stvaranju građanske, što će reći unitarne države, s njima kao većinskim narodom. Potpuno suprotno, Srbi bi jačali autonomiju “svog” entiteta unutar BiH i smanjivali ovlasti državne razine. Hrvati, kao najmalobrojniji narod, kojem su “puzajućim” reformama u proteklih dva i pol desetljeća politička prava reducirana, nalaze se između ovih suprotstavljenih polova i bore se za goli opstanak.

Danas, kada jedni u BiH priželjkuju da Amerika s novim predsjednikom nametne u BiH građanski sustav, a drugi ojačavaju veze s Rusijom u pokušaju da zaštite entitetsku autonomiju, Hrvatima ostaje nuditi srednji put – a to je očuvanje konstitutivnosti triju naroda i ravnopravnosti svih građana, što je, uostalom, kroz povijest jedina formula na kojoj je ta država stabilno funkcionirala. U tomu, više je nego očito, bosanskohercegovački Hrvati imaju najvećeg saveznika u Republici Hrvatskoj. Kao ni o jednoj drugoj temi, u hrvatskom političkom prostoru postoji jednoglasje u potpori sunarodnjacima u BiH u borbi za njihova prava i pravednu državu. Razgrnu li se nerealni nacionalni snovi i unutar dvaju brojnijih naroda, bit će jasno da je pomirenje nacionalnog i građanskog jedini model koji je dugoročno održiv u BiH.

– Ovih dana neki podastiru lažnu dvojbu: Bosna i Hercegovina utemeljena na Daytonu ili Bosna i Hercegovina svih svojih građana, koja nadilazi nacionalne granice? Načelo jednakosti triju konstitutivnih naroda te načelo jednakosti svih građana međusobno se ne isključuju. Ne smiju se natjecati, već nadopunjavati – jasno je poručio na spomenutoj zagrebačkoj konferenciji hrvatski premijer Andrej Plenković. I koliko je god pozicija Hrvata u BiH danas nezavidna zbog demografskog pada i postupnog umanjivanja njihovih nacionalnih političkih prava, toliko je sretna okolnost da danas uz sebe imaju Hrvatsku čija međunarodna i regionalna pozicija nikad nije bila jača, a njezina državna politika prema BiH jasnija i konzistentnija.

Plenkovićev govor na zagrebačkoj konferenciji “Nasljeđe mira – 25 godina Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma” zapravo je sukus aktualne i buduće državne politike RH prema BiH. Koja je precizna, jasna i ne ostavlja prostora različitim tumačenjima. Hrvatska je članica NATO-ova saveza i Europske unije. Supotpisnica je Daytonsko-pariškog sporazuma i ima ustavnu obvezu skrbiti se o Hrvatima izvan Hrvatske. S BiH dijeli najdužu granicu, a to je ujedno i granica EU. Najveći je investitor i trgovinski partner BiH. Još je mnogo toga što bi se moglo nabrojiti, a što Hrvatsku čini iznimno važnim igračem u svim budućim međunarodnim aktivnostima na “resetiranju” Bosne i Hercegovine.

Ovakva kakva je danas nikome nije dobra i očito nije u stanju napraviti bilo kakav pozitivan iskorak, pa ni prema članstvu u Europskoj uniji. BiH treba reforme koje će je učiniti funkcionalnijom, a njezine narode i građane zadovoljnima ili barem podjednako nezadovoljnima. To iziskuje unutarnje kompromise, ali i veliku pomoć međunarodne zajednice, pa i Hrvatske. Premijer Andrej Plenković, kao dokazani prijatelj BiH, pokazao je da je spreman prihvatiti se te zadaće. Uostalom, možda široj javnosti nije ni poznato koliko se još kao zastupnik u Europskom parlamentu angažirao na pomoći bh. Hrvatima, ali i BiH u cjelini. Njegov angažman na premijerskoj funkciji rezultirao je povratkom BiH u fokus hrvatske državne, ali i zajedničke europske politike.

Financijska i svaka druga potpora Hrvatima u BiH povećana je, uspostavljena je prekogranična suradnja, intenzivirana su ulaganja, a sve kako bi se radilo na opstanku Hrvata, ali i jačanju same BiH. To je potpuno logična politika jer su Hrvati s obiju strana granice jedan narod, dok je stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine kao države i društva Hrvatskoj neizbježan zadatak i cilj, ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice da je u pitanju najbliži susjed, zemlja s kojom je Hrvatska zemljopisno i na sve druge načine najviše povezana. Zato su i česte kritike iz BiH na račun dobronamjernosti Hrvatske prema toj zemlji krajnje besmislene. Da nije Hrvatske, pitanje je tko bi i s koliko entuzijazma i volje unutar EU uopće nametao pitanje europske perspektive BiH. I ne samo BiH.

Za hrvatskog predsjedanja Unijom, unatoč pandemiji koronavirusa, održan je zagrebački summit na kojem je poslan novi vjetar u leđa europskoj perspektivi cijelog jugoistoka Europe. Dobili smo novu metodologiju pristupnog procesa te je postignuta odluka o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Sve to unatoč ozbiljnim rezervama nekih utjecajnih članica EU koje su, najblaže kazano, nezainteresirane za nastavak procesa proširenja Unije. Sada je pravi trenutak da se pomogne Bosni i Hercegovini na njezinu europskom putu i prelasku u toliko spominjanu “bruxellesku fazu”. Neće i ne može taj proces proći bez drugih velikih sila, ali ovo je ipak dvorište EU i prirodno je da on bude taj ključni međunarodni čimbenik koji će poticati pozitivne promjene i dogovore u BiH.

Hrvatska svakako nije najjači akter unutar Europske unije, ali kada je o BiH riječ, sigurno je najzainteresiranija i najpozvanija da predvodi europske procese. Premijer Plenković i dosad je tu nastupao bez ikakvih kompleksa male zemlje i nema dvojbe da će njegova i uloga Hrvatske i u sljedećem razdoblju biti istaknuta. Zbog vlastita interesa, ustavnih i međunarodnih obveza prema BiH te poznavanja prilika u toj zemlji, od Hrvatske će to očekivati i ostale članice Unije. I nema razloga da se bilo tko, pa i Bošnjaci i Srbi u BiH, boje eventualne pristranosti Hrvatske u tom europskom djelovanju. Pronalaženje izbornih i drugih rješenja kojima će se pomiriti nacionalno i građansko u BiH nije samo u interesu Hrvatske i Hrvata u BiH. Naprotiv, svaki drugi put rizičan je i neizvjestan za sve u BiH i oko nje.

 

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar manjejeviše
manjejeviše
09:14 17.12.2020.

Napokon je cijela vodeća politika u HR jedinstvena oko stava vezanog za BiH a to je " potpuna i nepromjenjiva primjena Daytonskog sporazuma " što ponajprije znači izmjena Izbornog zakona koja će jamčiti da hrvatski narod bira svog predstavnika u Predsjedništvu. od toga sve polazi. Na drugom mjestu je takav princip održati i kod izbora predstavnika u Dom naroda.

XI
xibau
09:07 17.12.2020.

što je službeni stav hrvatske i plenkovića? da li tražimo 3 entitet ili ne? plenković je opet pričao 5 sati i ništa nije rekao a vi se palite....

ZA
zagabria5
10:02 17.12.2020.

Političari samozadovoljno izreknu lijepe riječi i odu kućama a stanje ostaje isto - na kraju će opet Amerikanac prekrojiti Balkan kako njemu paše. Ali narodi u BIH su si sami krivi što im drugi kroje sudbinu jer svako vuče na svoju stranu i ništa se ne mogu dogovoriti. Tako to uvijek biva u kući koja je nesložna. A to da Hrvatska podržava BIH to nikome nije jasno kako podržava, da li podržava treći (ne smije), da li podržava Dayton (to joj ne paše jer cementira etničko čišćenje Hrvata), da li podržava građansku BIH (to nije povoljno za Hrvate). Dakle kako podržava.. nikako

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije