Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.05.2021. u 09:43

Marko Filipović ima značajnu prednost ali i težak zadatak jer su birači već 2017., SDP-u dali na znanje da imaju sve manje motiva braniti bedeme njihove zadnje utvrde, to više jer je Davor Štimac veliko ovježenje na političkoj sceni

Sljedeća dva tjedna ključna su za SDP i Peđu Grbina. Andrej Plenković i HDZ u drugom krugu trebaju samo potvrditi da su i na ovim lokalnim izborima stranka izvan konkurencije, jer nakon što je SDP tako pao, više nema smisla govoriti da su najjača politička snaga. Na koncu, HDZ je i prije nedjeljnih izbora stvarno bez konkurencije osvojio četiri grada i 44 općine u kojima nije bilo protukandidata, dok je SDP 2017. osvojio 22 grada i 45 općina, a u nedjelju su dodatno podbacili.

Od 190 “dvoboja” u prvom krugu, HDZ je bio sudionik njih 147 i većinu ih je dobio. Zapravo, pokazalo se već na prošlima, a još više na ovim izborima, najveća konkurencija su im “kandidati grupe građana”. Premda uspjesi Domovinskog pokreta i Mosta, a i slutnja moguće sinergije, Plenkovića i HDZ ipak zovu na oprez. A u drugom krugu moglo bi biti presudno kako će se čelnik HDZ-a postaviti prema zagrebačkom dvoboju, nezainteresirano prepuštajući Škoru “lijevoj nemani”, što će biti tumačeno kao “osvetoljubivi revanš” prema Miroslavi Škori za njegov gard na predsjedničkim izborima, ili će nastupiti kao lider i izdići se iznad “bratoubilačke” retorike na desnici.

Ovisno o pristupu, to se može i negativno reflektirati na bitke koje HDZ vodi u drugom krugu više županija, Osijeku i Splitu, pa i Sisku i Petrinji, koje bi HDZ-u bilo slatko dobiti, a za to će im trebati svaki glas na desnom spektru pa i ne mali broj glasova koje su u prvom krugu dobili DP-ovi kandidati. U prvom govoru Plenković nije dao ništa naslutiti, već je rezonirao “jutro je pametnije od večeri”.

Nakon katastrofe u Zagrebu, već ranijeg predizbornog sloma u Slavoniji, izgube li “crvenu” Rijeku, SDP će se zacrveniti od političkog srama. U Dalmaciji nade polažu u drugi krug Ranka Ostojića koji, kako zasad stvari stoje, ima nemoguću misiju u srazu s aktualnim HDZ-ovim županom Blaženkom Bobanom. Uostalom, birači su na ovim izborima ionako u pravilu favorizirali aktualne čelnike, neke unatoč i gafovima pa i optužnicama.

Još od vremena kad je Ivica Račan podizao stranku iz pepela bivšeg sustava SDP nije stajao tako loše. Poraz u Rijeci moralno bi ih dotukao, a Grbin, iako je stranku preuzeo u nezavidnim okolnostima, teško bi to preživjeo. Premda, ne zna se što je gore za njih, tražiti novog lidera ili se pokušati s njim oporaviti pokraj Možemo koji je pred osvajanjem Zagreba. Ni prilika da osvoje još neko mjesto župana uz ono Željka Kolara, neće ih izvući iz depresije. Čak i Zlatko Komadina mora proći ne baš ugodan dvoboj s bivšim HDZ-ovim ministrom Garijem Cappellijem.

Prednost Marka Filipovića u Rijeci je značajna, 11.970 (30,25 posto) naspram 6371 (16,1 posto), ali nije nedostižna. Filipović nema snagu Vojka Obersnela koji je 2017. u prvom krugu osvojio 16.490 glasova ili 40,88 % i u drugi krug ušao je s Hrvojem Burićem koji je imao 7123 ili 17,66 posto glasova. S tim da je u tom okršaju Burić ipak imao, za birače ljevice, “stigmu” bivšeg HDZ-ovca. Obersnel u drugom krugu nije puno rastao, imao je 17.410 glasova, a Burić je gotovo poduplao svoj rezultat, 13.371 glas.

Apolitičnom Filipovićevu protukandidatu Davoru Štimcu toliko bi sada moglo biti dovoljno, premda je njegov potencijal i veći. Osobito bude li pametno vodio kampanju. A njegova je kampanja dosad bila upravo takva, uljuđena, pozitivna, usmjerena na sadržaj, antiideološka, kampanja kakvu se samo može poželjeti na našoj političkoj sceni.

I da nije velikog uspjeha Tomaševića i Možemo, Štimac bi bio slavljen kao jedno od najugodnijih i najvećih osvježenja. Porazio je više stranačkih logistika, pa i HDZ-ovu. A nikome se nije zamjerio, pa ni biračima kandidata HDZ-a ili Mosta, njih oko 10.000, motiviranih konačno SDP ukloniti s vlasti u Rijeci. Štoviše, Štimac je politički svijet okrenuo naopačke pa je argumentirajući kako će kad uđe u gradsko vijeće trebati razgovarati i usklađivati najkorisnije projekte za grad, pa stoga i prije i poslije izbora, “želim u svakom od njih (protukandidata, op.a.) gledati određenu vrijednost, neku osobinu koju smatram dobrom”.

I onda je svakom posvetio rečenicu, pa je o SDP-ovu Filipoviću napisao: “Uravnotežen je i u stanju je mirno saslušati oponenta i staloženo uzvratiti svoje mišljenje o istoj temi.”, o HDZovu Josipu Ostrogoviću “u raspravi je jasan i artikuliran, pripremljen za teme o kojima raspravlja”, za Mostova Marina Miletića: “Neumoran i srčan vjeroučitelj-animator mladih. Atraktivan u prijenosu svojih ideala, što se vidjelo i u kratkoj sindikalnoj epizodi”... Na koncu je obećao krajnje korektnu kampanju “uvažavajući tako i sve naše sugrađane, ne misleći pri tome samo na svoje birače, nego i na one koji će svoj glas dati i nekome od njih”.

Zapravo, Filipović unatoč velikoj prednosti i snazi stranke koju predstavlja u SDP-ovoj tvrđavi, ima vrlo težak zadatak u drugom krugu jer su birači već 2017. SDP-u dali na znanje da imaju sve manje motiva braniti bedeme njihova glavnog stranačkog uporišta.

 

>> VIDEO Dubrovnik: HDZ se konferencijom za medije osvrnuo na rezultate lokalnih izbora

Komentara 10

GL
Glavica
10:08 18.05.2021.

Skoro Skoro svi smo zate samo srboslavci nisu

HR
Hrvatina95
10:38 18.05.2021.

Bilo kako bilo...Grbavi je izgubio 3 grada sigurno a i Rijeku ce. Dakle Grbo onaj Bero je bio premija za tebe i dobio vise mandata..potop si dozivio...daj drugima da pobijede i odi..osramotit ces se za 2 tjedna jos vise. Nema potrebe. Da jedan aktivist dobije pored Klisovica zamisli dobiie toliko glasova. Imali ste sansu sa Joskom nema sta. HAHAHAHAHA

BR
brandogdjejemarija
10:23 18.05.2021.

Gdje su lokalni čelnici HDZ-a iški sa kvalitetnim ljudima doslovno su sve pomeli. Ondje gdje su išli sa poslušnicima i stranačkim uhljebima vecino su jedva uhvatili drugi krug ( Split. Vukovar. Lika ).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije