Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.05.2021. u 08:21

Nova ljevica ima ambiciju upravljati cijelom Hrvatskom. Stoga možemo očekivati i nova savezništva – i na ljevici i na desnici

Za razliku od zemalja poput Njemačke, u kojoj ishod lokalnih i regionalnih izbora može dovesti čak do gubitka parlamentarne većine, rezultati lokalnih izbora u Hrvatskoj ne utječu na stabilnost Vlade i vladajuće većine u Hrvatskom saboru. Ali mogu biti važan pokazatelj trenutačne potpore Vladi i nagovještaj budućih trendova na političkoj sceni.

Drugim riječima, lokalni izbori u pravilu pokazuju „prolazno vrijeme“ aktualne Vlade i njezine parlamentarne većine: dobar rezultat povećava njezin rejting i navješćuje novu pobjedu vladajućih na idućim parlamentarnim izborima, a loš rezultat upozorava na pad njezina rejtinga te, barem teoretski, najavljuje mogućnost gubitka vlasti na nacionalnoj razini.

Kažemo teoretski, jer u svim dosadašnjim izbornim ciklusima HDZ je – zahvaljujući ustrojstvu lokalne samouprave u kojem prevladavaju mala ruralna mjesta – bio relativni pobjednik. To se dogodilo i na prošlim lokalnim izborima, održanima 2017. godine, kad je ostvario veći uspjeh nego 2013. iako je u to vrijeme Vlada Andreja Plenkovića bila u krizi (nakon izbacivanja Mostovih ministara i razvrgavanja koalicije) i pred neizvjesnim slaganjem nove parlamentarne većine.

Otpornost na različite krize HDZ je pokazao i na ovogodišnjim, osmim lokalnim izborima u samostalnoj Hrvatskoj premda se Plenkovićeva Vlada ponovno našla u nezavidnoj situaciji i premda joj je trenutačni rejting znatno niži nego primjerice u vrijeme lanjskih parlamentarnih izbora.

Nagrizlo ga je ponajprije nezadovoljstvo dijela poduzetnika, zbog neravnomjerno raspoređenih epidemioloških ograničenja u pandemiji koronavirusa, a osobito građana pogođenih katastrofalnim potresima, zbog sporosti u pokretanju obnove zgrada i kuća. Doda li se tomu neviđeni verbalni rat s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem, koji poput vodene bujice već dulje vrijeme podriva popularnost premijera i njegovih ministara, pa pojava Domovinskog pokreta, koji na lokalnim izborima nastupa prvi put te je uz Most umnogome zaoštrio konkurenciju, ovaj uspjeh može se smatrati neočekivano dobrim.

Unatoč zvučnim pljuskama u Zagrebu, Splitu, pa i Vukovaru, u kojemu Ivan Penava, trn u peti Andreja Plenkovića, ima velike izglede za novi mandat.

Pitanje je jedino čemu pripisati uspjeh: odabiru kandidata za načelnike, gradonačelnike i župane, slabosti oporbenih stranaka, ili pak pretkampanji i kampanji u kojoj su premijer i dio njegovih ministara obišli velik broj lokalnih sredina i u njima – „odriješili kesu“. Bit će da je presudilo ovo potonje, jer kome će birač u maloj sredini vjerovati ako neće Vladi.

Plenković je, dakle, svojski „potegnuo“. No razvoj situacije na političkoj sceni u Hrvatskoj pokazuje da njega i njegove stranačke suradnike čeka vrlo izazovna bitka s novom ljevicom koju personificira mladi Tomislav Tomašević, čovjek koji se na ovim izborima pretvorio u vođu oporbe. I koji ima ambiciju ne samo upravljati glavnim gradom svih Hrvata nego i cijelom Hrvatskom. Na sljedećim parlamentarnim izborima stoga možemo očekivati nova, možda i neočekivana savezništva. I na ljevici i na desnici.

VIDEO Mamić: Pobjednik izbora je promjena, to su građani jasno poručili strankama

Komentara 16

GL
Glavica
09:20 17.05.2021.

Pupovac savjetnik Plenkovica suti nema ga nigdje propao u zemlju

TT
TTjac
11:48 17.05.2021.

30 godina teške pljačke neobrazovanih, primitivnih malograđana i čobana, teško je unazadilo ovaj narod i državu. Mi smo na dnu dna u vječitoj borbi za zadnje mjesto, gori čak i od do nedavno najgorih europskih država. Predmet smo sprdnje i primjer neuspjeha kojim se plaše svi narodi koji još nisu stekli neovisnost (Katalonci, Škoti i sl.). Ipak, novi vjetrovi daju nadu da ovaj narod može tisuću puta bolje, uz uvijet da eliminira parazitsku gamad iz politike. Istinski domoljubi mrze kradezeovsku bagru, njihove podrepne muhe i koje kakve maloumne pokrete gnjida uzgojenih u kradezeovskom laboratoriju zla, jer ovaj narod nema većih neprijatelja od navedenih.

JO
jorgen
08:55 17.05.2021.

Čovjek mora biti politički nepismen ili u najboljem slučaju neinformiran ako tvrdi da HDZ danas ima ikakve odlike desne stranke. Oni su po najblažoj definiciji neoliberalni centar, što Plenković redovito dokazuje kroz svoju vjernost Bruxellesu i njihovim svjetonazorskim djelovanjima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije