Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.12.2018. u 19:45

Građanima treba Vlada koja će zaustaviti iseljavanje i poboljšati standard

Vlada se ne može pohvaliti da je 2018. godinu, jedinu u kojoj nije bilo izbora, završila tako što je provela brojne najavljene reforme. Štoviše, godina je znantno više bila obilježena aferama, najveća je ona u kojoj je razotkrivena grupa Borg, ali i odlaskom potpredsjednice Vlade Martine Dalić

Budući da nas već na proljeće 2019. godine čekaju izbori za Europski parlament, potkraj godine i predsjednički, a krajem 2020. i novi parlamentarni izbori, premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković mogao bi se odlučiti za nešto odlučnije poteze. Osvježeni sastav Vlade u tom bi kontekstu bio moguća predizborna operacija. Uostalom, i poklapa se s prijašnjim neslužbenim najavama iz Banskih dvora da će biti zamijenjeni oni ministri koji ne rade dovoljno srčano.

Dosad se već iskristaliziralo nekoliko ministara koji svojom nespretnošću, nesposobnošću ili jednostavno lošom karmom imaju neobjašnjivi talent upadati u apsurdne situacije, vući bizarne poteze ili pak davati spektakularno blesave izjave. Plenkoviću u godini uoči izbora ne trebaju takva izlijetanja i mučna objašnjavanja tko je što mislio, a što je, zapravo, učinio ili rekao. Uostalom, te je ministre već odavno trebao zamijeniti. 

Galerija - Plenković nakon večere poveo europske čelnike u šetnju Adventom

Vlada raspravlja o konačnom prijedlogu zakona o Državnom inspektoratu
1/20

Iz perspektive građana, potrebna je Vlada koja će napokon početi provoditi reforme, ubrzati tromi državni aparat, srezati kompliciranu administraciju koja je sama sebi svrha, pa i značajno poboljšati izborna pravila kako bi se izbori napokon počeli provoditi u skladu sa svim pravilima (nejednake izborne jedinice). 

Plenković godinu zaključuje povećanjem plaća, s više osnova, za 315.000 radnika

To je uvijek potez za pozdraviti bez obzira na to što povećanja nisu značajna, samo što se Vlada mora pobrinuti za ukupno poboljšanje standarda i zaustavljanje iseljavanja jer i unatoč nešto većim plaćama, uskoro bismo mogli doći do toga da za te plaće neće imati tko raditi.  

>> Pogledajte kako su oporbeni zastupnici prekinuli sjednicu

Komentara 11

Avatar Moodleen
Moodleen
20:14 08.12.2018.

Trebao se gospodin Premijer riješiti i ovakvih medija i ovakvih "novinara". I uvesti porez na šund.

DU
Deleted user
22:51 08.12.2018.

Bože, ova Šego je svaki dan sve gora.

ST
stefj
12:21 09.12.2018.

Rekonstrukcija vlade? Da li to može dobro završiti? Sumnjam... Mada već i sada Marić popušta jer su očito pritisci ogromni, pa se sve vratilo na staro: budućnost zemlje određuju političari u dogovoru sa sindikatima državnih i javnih službi, kupuju se službenici i interesne skupine, nemilice se uhljebljuje, a istovremeno se pojačava presija na privatni sektor itd... Najgore od svega je uranilovka na koju se opet krenulo, pa imamo trend ujednačavanja plaća, umjesto nagrađivanja stručnih i sposobnih. I to je glavni razlog odlaska ljudi, jer većinom odlaze baš ti stručni i sposobni. A bez njih nema niti budućnosti... Očito se neće ništa desiti dok ne padnemo ispod 3 mil. stanovnika, možda se tada uhljebi malo zbroje pa shvate da ih nema tko hraniti, niti da se više može zaduživati, niti da ima više novca koji se može uzeti (poput 100 milijardi iz 2. stupa)... Da smo krenuli opet nazadovati prvo su shvatile EK i svjetska banka, zatim rejting agencije, a čini se da je to jasno i Plenkoviću, no izgleda da to čini svjesno. Da su novinari malo bolje pratili što tko priča, a ne pratili smo doskočice, vrijeđanja i svađe, čuli bi da je Plenković rekao da se očekuje da će Hrvatsko doći u današnju poziciju tranzicijskih zemalja tek negdje najranije 2027. te da se tek nakon toga može očekivati neki značajniji rast... To znači da nema reformi, da nema tržišta, razvoja, ničega. Budućnost nula. Sposobnima ne preostaje drugo nego otići i osigurati budućnost negdje drugdje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije