Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.06.2020. u 12:56

Nisam HDZ-ov glasač, ali Plenković je "tehnički", televizijski, čak i kad mu ne vjerujete, deklasirao Bernardića. "Anemični" Plenković to više nije, a je li to dobro ili loše, ovisi kome postavite to pitanje

Politika nije samo, kako to kaže stara definicija, umjetnost mogućega, politika je često i umješnost nemogućega. Pogotovo u ovim jasno medijski definiranim vremenima. Jasno se to vidjelo u iscrpnoj dvosatnoj, ali ne i zamornoj, dapače zanimljivoj prvoj RTL-ovoj debati premijera Andreja Plenkovića i izazivača Davora Bernardića, dvojice glavnih konkurenata za mandatara buduće hrvatske vlade.

Samo kakve? I tko će tu buduću vladu i kako oformiti, s obzirom na skromne koalicijske potencijale, animozitete i otvorene svađe na desnici i deficitarnost ljevice, tek su neka od pitanja koje će se postaviti nakon 5. srpnja. Ili je moguće da pobjedi ljevica? Gledajući na plus-minus razlike u postotcima koje im predviđaju aktualne ankete i moguće statističke pogreške, ništa nije odlučeno, pa ovakve debate i izravna sučeljavanja glavnih kandidata mogu biti presudne za odluke glasača kojima je televizijska kutija, a ne stvarni podaci, osnovna smjernica u životu.

Često je to izgledalo kao SF filmska, tj. televizijska borba Aliena protiv Predatora, u kojoj je vodeći dvojac vodećih stranaka demonstrirao tehničke sposobnosti baratanje taktikom, nauštrb stvarnih činjenica. No, Plenković kao aktualni premijer kojeg se po navici stvari uvijek proziva nije bio u defanzivi, dapače. Nisam HDZ-ov glasač, poradi duhovnog zdravlja uvijek glasam za opoziciju, ali budimo iskreni; Plenković je naučio lekicju i "tehnički", zanatski u televizijskom mediju, koji ne mora biti istinit, deklasirao Bernardića. Bez obzira na povremene gafove ili sramotno prozivanje Maje Sever u segmentu Bernardićevih istraživačkih "tablica" preuzetih s "Nedjeljom u 2" HTV-a, čime si je Plenković u očima pristojnih ljudi i novinarske struke osjetljive na pritiske, bezrazložno pucao u nogu, poput Škore s litanijama o silovanim ženama.

No, čak i kad je imao argumente u rukama, Davor Bernardić gubio se u potrošnji drva u papirima koji su, ma koliko točni, odavali štreberski mentalitet. S druge strane, Plenković je, udobno zavaljen u četverogodišnji mandat premijera i briselski ciklus, da ne velimo cirkus, s vidljivo manjim konzultacijama papira, poput vic-mahera vadio podatke iz glave i pokazao sigurnu erudiciju četverogodišnje vladavine, brojke i slova koje je Bernardić, činilo se, s poteškoćama pokušao osporiti.

VIDEO Andrej Plenković i Davor Bernardić najizgledniji kandidati za hrvatskog premijera

Čak mu nije uspjelo Plenkovića proglasiti "briselskim čovjekom" koji je zarad tamošnje karijere žrtvovao Hrvatsku. Podaci koje je Plenković iznosio o milijunima koječega koje je vlada HDZ-a osigurala prije i nakon koronakrize, nisu bili tako neuvjerljivi kako je to Bernardić pokušao prikazati.

No, čak niti ova televizijska sučeljavanja ne moraju biti presudna, jer, sjetimo se, pred četiri godine, 2016., Zoran Milanović u nekoliko je televizijskih srazova doslovno pomeo tada neiskusnog Andreja Plenkovića, a ipak je HDZ ostvario pobjedu na parlamentarnim izborima.

Ovoga puta, nakon četverogodišnjeg iskustva Plenković je, kao Milanović njega, pomeo Bernardića. Sa četiri godine mandata iza sebe, čak i sa svim prokockanim obećanjima, tablicama i predviđanjima, Plenković se u televizijskom duelu s Bernardićem pokazao dominatnim u atraktivnoj alfa-mužjak borbi s papirima, tabelama i dokazima koji su brojkama, ako je vjerovati rečenome, često bili na strani Plenkovića i omraženog HDZ-a.

Za dom spremni? Pa ozakonila ga je SDP-ova vlada, poentirao je Plenki s odgovorm na Berino dosadno zanovijetanje "biste li ga zabranili?", "bih naravno", bio je precizan Europejac Plenki na zadovoljstvo lijevih gledatelja, ostavljajući Beru na "suhom".

Politika je danas prije svega dobar biznis i marketing, prava škola komunikacije, pa je bilo poučno gledati koliko su, kako su i jesu li obojica naučila lekciju suvremene komunikacije. Plenković ju je nedvojbeno savladao bolje, na žalost "lijevih" komentatora po društvenim mrežama koji su noćas pokušali izvesti spin da de se bahati Plenki osramotio, a "Bero pregazio Plenkija".

Jer nije, pa se brojkama i činjenicama, ako im je za vjerovati, u RTL-ovom duelu pokazao ljevijim nego što bi mu to HDZ-ova vodeća garnitura sada preporučila, možda i zbog televizijskog formata. Pored svega izrečenoga upravo su kadrovi kamere na voditeljici Damiri Gregoret - koja je često bila najbolja karika u tom duelu "najslabijih karika" suvremene Hrvatske - intuitivno govorili tko je dominirao i bio uvjerljiviji u raspravi Plenkovića i Bernardića. Bez obzira na osobne preferencije, "anemični" Plenković to više nije, a je li to dobro ili loše, ovisi kome postavite to pitanje do 5. srpnja.

Komentara 70

RE
RedTree
13:56 30.06.2020.

Sinoć Bernardić reče da ćemo imati 3000 novoboljelih od korone iz sulude teorije, da su maske 100 kuna, pa da mu je žao gospođe iz pekare što je izgubila posao, ali da bi on zatvorio sve radi korone(odakle plaće, mirovine!?), pa zatvaranje noćnih klubova, a on slikan s Sdp ekipom u jednom od njih nedavno. Pa da bi prodao Inu do kraja(naftna polja u Siriji, rafinerije što će nama to!?) pa totalno nepoznavanje ekonomije i za kraj odabir diktatora, koji Hrvatsku nikad nije ni htio. Pamet u glavu u nedjelju.

Avatar Dipsy
Dipsy
14:20 30.06.2020.

Bernardic je bez savjetnika i papira totalna 0. Ne mogu vjerovati da bi netko glasao za njega da taj covjek vodi drzavu.

DU
Deleted user
13:36 30.06.2020.

...ma koje gluposti ovaj piše da je Milanović prije četiri godine pomeo Plenkovića. Bilo je obratno Plenković je pomeo Milanovića i pobjedio na izborima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije