Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAŽEN ĆURIĆ

Plenković je dijete HDZ-a i desnice, a ne ljevičarskih komentatora

Andrej Plenković
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/9
13.10.2016.
u 08:45

Desnica je razumna i ne traži ultimativno od budućeg premijera da zadrži još uvijek aktualnog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, ali očekuje od njega da u Vladu imenuje nekoliko ministara koji jasno zastupaju desne i konzervativne stavove

Je li Andrej Plenković ljevičarska guja u njedrima HDZ-a koja je došla s misijom preodgojiti i vratiti na pravi put najveću i najutjecajniju hrvatsku stranku? Naravno da nije, ali to očito ne želi prihvatiti kolumnistica Jutarnjeg lista Jelena Lovrić i njezin ideološki istomišljenik Branko Mijić, najutjecajniji komentator Novog lista. Plenkovićevu politiku gledaju iz ljevičarske vizure pa mu onako usput dijele savjete koji bi uspješnog lidera demokršćanskog i konzervativnog HDZ-a, da ih kojim slučajem posluša, odveli u potpunu političku propast. Oni zapravo sugeriraju Plenkoviću da od HDZ-a napravi ljevičarsku stranku te da pritom potpuno zanemari legitimne želje birača koji su i na nedavnim izvanrednim izborima potvrdili da žele konzervativnu Vladu. Jer da su željeli nešto drugo, onda bi svoj glas usmjerili prema Zoranu Milanoviću i njegovu trbuhozborcu Kreši Beljaku.

Na stranu to što ljevičarski komentatori preziru biračko tijelo HDZ-a, koje smatraju zatucanim i desničarskim, ali problem nastaje kada to isto očekuju i od predsjednika HDZ-a koji svoj politički uspon može zahvaliti glasovima tih istih “zatucanih” birača. Nudeći Plenkoviću “besplatne i dobronamjerne” savjete, ljevica vadi iz Remetinca besprizornog i korumpiranog Ivu Sanadera koji je doveo HDZ na optuženičku klupu i gotovo zauvijek kompromitirao konzervativnu i demokršćansku opciju u Hrvatskoj. Andrej Plenković vrlo dobro zna tko su njegovi najvjerniji birači pa bi o njima trebao voditi računa pri izboru ministara. Uostalom, vidjeli smo kako je završio Ivo Sanader koji je slušao ljevičarske suflere i ulizice, a prezirao svoje odane birače. Plenković ima dovoljno manevarskog prostora pa može sastaviti Vladu koja će biti prihvatljiva većini hrvatskih građana, ali da pritom zadovolji one koji su najzaslužniji za njegovu pobjedu. Logično je da većina ministara zastupa njegovu liniju umjerenog desnog centra, ali nikako ne bi bilo dobro da zanemari desnicu koja je snažna ne samo u HDZ-u, nego, što je puno važnije, u biračkom tijelu. Desnica je razumna i ne traži ultimativno od Plenkovića da zadrži još uvijek aktualnog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, ali očekuje od njega da u Vladu imenuje nekoliko ministara koji jasno zastupaju desne i konzervativne stavove. Uostalom, to mora napraviti iz pragmatičnih razloga kako ne bi dopustio da se na desnici pojavi neka politička snaga koja bi mogla ugroziti HDZ. Plenković vrlo dobro zna što se dogodilo s poljskim HDZ-om, koji je vodio Donald Tusk, zato što nije uvažavao legitimne zahtjeve svog desnog biračkog tijela. Nešto može naučiti i iz problema u koje je upala Angela Merkel zbog toga što se previše odmakla ulijevo i tako širom otvorila prostor populističkoj desnici u Njemačkoj. Andrej Plenković je političko dijete HDZ-a i desnice, a ne prijetvornih ljevičarskih komentatora. Pa neka se to onda vidi i po sastavu njegove Vlade.     

>> Plenković: Stier i ja danas podnosimo ostavke u EP-u, Maletić ostaje zastupnica

>> Nervoza u HDZ-u: Plenković im i dalje taji imena ministara. Ni u Mostu ne znaju je li Hasanbegović kandidat za ministra

Komentara 14

Avatar abakus
abakus
10:12 13.10.2016.

A Ćurić pouzdano zna što desnica želi na osnovi... čega? Ja želim Hasanbegovića za ministra kulture i bilo koga drugog na tom mjestu smatrat ću Plenkovićevom izdajom svih desnih vrijednosti i potvrdom da se radi o ljevičarskoj "guji u njedrima". Srećom, nisam glasovao za njega, upravo zato što ga takvim i smatram. Dosta mi je takvih osoba koje uzimaju desne glasove a onda donose zakone koje ni najveći ljevičari ne bi donijeli i ponašaju se ulizički prema svemu (kvazi)lijevom, (kvazi)liberalnom i protuhrvatskom. Smijeni Hasanbegovića i moj glas nećeš dobiti nikada. Ni ti ni HDZ koji te takvog izabrao.

IN
Interstellar
13:09 13.10.2016.

@abakus, ne mora Hasanbegović nužno biti ministar kulture. Ja ga želim vidjeti na mjestu ministra znanosti, obrazovanja i športa (mogu elaborirati i argumentirati zašto). Ali sastav vlade bez Hasanbegovića, a prema zahtjevima oporbe (pogledati što izjavljuje Predsjednica!), znači prevaru birača. Čemu uopće izbori, i zašto je oprba - oporba, a "manjinci" manjinci, ako vladu i hrvatsku politiku kroje zamisli vladajuće "elite" (namjerno navodni znakovi), a ne volja birača? Izlazi se s numeričkim (statističkim) podatkom da Hasanbegović nije dobio tako velik broj preferencijalnih glasova kao neki drugi kandidati. To je matematički točno, ali je on u svojoj izbornoj jedinici dobio daleko više glasova od nositeljice liste Ivane Maletić, što jasno pokazuje volju birača, a ne nekog,medijski konstruiranog, "desnog krila" hdz-a. Pa nisu ovo bili unutarstranački hdz-ovi izbori, nego izbori za Hrvatski sabor! Sigurna sam da je veliki broj ljudi dao svoj glas, a time i povjerenje, Plenkovićevim listama upravo zato jer je na listu u 2. izbornoj jedinici stavio Zlatka Hasanbegovića. Kad već govorite o svom glasu te da niste podržali Plenkovića, evo mog primjera: u mojoj, 1. izbornoj jedinici, centar Zagreba, nositelj hdz-ove liste je bio Plenković. Pri dnu Bruna Esih, nestranačka kandidatkinja na listi hdz-a (lukavo, zar ne?). Nositelj Mostove liste je bio Orepić. Moj glas je otišao Bruni Esih... Da, to su bili mamci. Ali pokušali smo takvim izborom pokazati što hoćemo. Ako budemo prevareni, bit će jasno kao dan da smo prevareni. I da su izbori odlučeni negdje drugdje prije nego što su se i dogodili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije