Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.07.2019. u 08:12

Uspjeh Hrvatske ipak neće ovisiti samo o zauzimanju funkcija u Bruxellesu

Vrući politički tjedan iza nas tek što je završio, a već je nagoviješteno dugo toplo ljeto. S Andrejom Plenkovićem u glavnoj ulozi.

Hrvatskom premijeru pošlo je za rukom u samo nekoliko dana na čelno mjesto Vijeća Europe postaviti ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić, kao prvu osobu iz Hrvatske na čelu neke međunarodne organizacije, a onda sebe pozicionirati kao ozbiljnog kandidata za čelno mjesto Europskog vijeća, glavno političko tijelo Europske unije, što bi u slučaju pozitivnog ishoda za Plenkovića iziskivalo rekonstrukciju Vlade s nekim drugim premijerom na čelu.

Bez obzira na epilog kadrovske križaljke u institucijama EU, činjenicu da svjetski renomirani mediji špekuliraju s imenom hrvatskog premijera ne treba zanemariti već smatrati određenim uspjehom. Voljeli Plenkovića ili ne, jedno mu valja priznati – pozicionirao je Hrvatsku u sam vrh europske političke ljestvice i doveo je u situaciju da se kvalificira u ligu prvaka. Konačni uspjeh neće ovisiti samo o zauzimanju funkcija u Bruxellesu već i o nizu faktora među kojima je zasigurno najvažniji transformacija Hrvatske u tolerantno društvo pristojnog životnog standarda s visoko postavljanim moralnim kriterijima za obnašanje političkih funkcija.

Pojavnost na međunarodnoj sceni tome može samo pridonijeti. Za ovu se garnituru nosioca najviše političke vlasti podrazumijevalo da ostvaruje uspjehe na međunarodnom planu. Iako je besmisleno odvajati vanjsku i unutarnju politiku, teško se oteti dojmu da Plenkovićevi dobri inozemni rezultati ne korespondiraju s vođenjem države iznutra. Hrvatska je i dalje zemlja preskupe i neučinkovite birokracije, što povlači za sobom loše poduzetničko okruženje i nepošten odnos prema građanima kod kojih se stimulira rentijerstvo, a kažnjava rad.

U Hrvatskoj su i dalje cijene europske, a plaće rumunjske. Depopulacija uzima sve više maha, a neodrživa demografska struktura ubija svaku nadu u izlječivost socijalnog i zdravstvenog sustava. Možda je previše očekivati da se sve to može popraviti u jednom mandatu, međutim destimulirajuće je to što reforme nisu na dnevnom redu.

Komentara 7

PR
prajdali100
09:59 01.07.2019.

Maras bi učinio više !!! On je neotkriveni biser, njegove su mogućnosti neslućene, vizije dalekosežne, energija neviđena.Dajte mu šansu.

Avatar southman
southman
09:00 01.07.2019.

Reforme može provesti jedino vlada koja je spremna izgubiti sljedeće izbore.

Avatar speak_loud
speak_loud
20:44 01.07.2019.

M. P. Burić je javno priznala da je 6 mjeseci konstantno radila za osobni interes na račun hrvatskih interesa, a primala je plaču od države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije