Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.02.2018. u 07:55

Plenković se, zapravo, obratio HDZ-u i svojim partnerima moleći da ne zazivaju nestabilnost

Kada se premijer Plenković jučer sa sjednice Vlade obratio svim političkim akterima u zemlji apelirajući da ne zazivaju političku nestabilnost jer će ona, po njemu, u prvom redu značiti destabilizaciju gospodarskog i financijskog sustava, dojam je da se on ponajprije obratio HDZ-u i svojim manjinskim partnerima.

Iako oporba prijeti inicijativom za opoziv Vlade ili ministrice gospodarstva Martine Dalić, izgleda da Plenkovića daleko više zabrinjava stabilnost u vlastitim redovima. Oporba je ionako prilično nemoćna, a kada se Plenković izruguje sa SDP-om, onda su selfiji Davora Bernardića s kiselim kupusom u kontekstu Agrokora neizostavni. Od kupusa sada ništa. Plenković ima razloga biti zabrinut za HDZ-ovu većinu u Saboru, odnosno za politički mir u vlastitoj kući. Veliki dio članova Predsjedništva HDZ-a, naime, neslužbeno zagovara smjenu Martine Dalić i smatra da su u paketu trebali otići i Ramljak i ona jer mu je potpredsjednica Vlade bila politička pokroviteljica. A Plenkoviću je to daleko opasnije od oporbenih akrobacija. Drugo, tajno glasanje o novoj šefici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa pokazalo je da HDZ-ova tijesna većina nije baš stabilna jer za Natašu Novaković nisu uspjeli skupiti 76 glasova. Treće, u HDZ-u sumnjaju da su njihovi partneri manjinci (vjerojatno SDSS) bojkotirali taj izbor. Četvrto, to su glasanje vrlo moguće opstruirali i neki HDZ-ovi zastupnici.

Svojom poznatom neodlučnošću, koju Plenković naziva opreznošću, premijer je pokazao slabost jer je dva tjedna šutio o aferi Ante Ramljaka sa savjetnicima, a kada je Ramljak podnio ostavku, nije imao spremnog novog povjerenika. I premijer je sigurno svjestan da mu je Martina Dalić, kako komentiraju u HDZ-u, politički uteg i bolna točka, ali iz nekog razloga nije spreman riješiti tu situaciju. Umjesto toga, apelira na “normalno funkcioniranje Vlade i Sabora zbog Agrokora”. Premijer bi trebao znati da od apela u politici nema ništa, samo od odlučnih i brzih poteza. A njih nema.

Komentara 2

BA
bakulušić
17:42 23.02.2018.

Plenković nije ni izabran da vuče brze poteze nego da što više odugovlači i produži postojeće stanje. Da se ispuni ona biblijska o četrdeset godina lutanja pustinjom.

DU
Deleted user
08:36 23.02.2018.

Hadezeove volove neće poubijati zbog jedne šnicle. Ta izjava mu je najjača.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije