Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.02.2019. u 07:17

Biskupi su odali priznanje episkopima SPC-a u Hrvatskoj, locirajući nesnošljivosti isključivo u Beogradu

Mora se priznati da su hrvatski biskupi doista dugo trpjeli i šutjeli na izjave koje su stizale iz Srpske pravoslavne crkve. I tako već godinama. Sada, pred ovogodišnje Stepinčevo, kao da im je prekipjelo, pa su iz arhive izvukli sve izjave patrijarha Irineja i njegova glasnogovornika vladike bačkoga (također Irineja) u kojima se razmeću optužbama protiv Katoličke crkve u Hrvatskoj, hrvatskog naroda i njegove vlasti. Napisali su dugačko pismo, citiravši izjave i mjesta gdje su izrečene, otkrivši time duboku mržnju vodstva SPC-a prema svemu što je povezano s Hrvatskom, a što su u Beogradu, da cirkus bude veći, zaogrnuli u oblandu njihovih tobože dobrih odnosa s Rimom, a loših s Kaptolom, hvaleći papu Franju kao sveca, a ocrnjujući naše biskupe kao crne đavle. E, pa ne ide tako!

Biskupi su svojim pismom Irineju vratili dostojanstvo i Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj i narodu, pa i vlasti, čija diplomacija često vuče neshvatljive poteze prema Beogradu. Istodobno su odali i priznanje episkopima SPC-a u Hrvatskoj, koje su u pismu spomenuli u pozitivnom kontekstu otvorenosti i susretanja, locirajući nesnošljivosti isključivo u krilo Beograda. Netko će reći kako je to isto, ali u nijansiranosti odnosa to nije tako i biskupi će zato i dalje očito njegovati dobre odnose s episkopima u Hrvatskoj.

No neće dopustiti Beogradu da bez konca i kraja pljuje po svemu što je katoličko i hrvatsko.

Pismo k tome nije isključivo, nego navodi niz argumenata i želje za suradnjom tijekom svih ovih godina, posebno apostrofirajući susret komisija i jedne i druge crkve, koji se nije dogodio od mandata prijašnjeg patrijarha Pavla, premda su s katoličke strane upućivani pozivi. K tome poziva na daljnji dijalog i na suradnju i to na zasadama rada mješovite komisije o kardinalu Stepincu, gdje je uspostavljen dijalog, ali Stepincu nije dokazano da je zločinac. Što SPC nikako ne može prežaliti, pa će zacijelo i pismo biskupa percipirati kao poziv na rat, a ne na dijalog. Koji je nužan i u budućnosti ga se neće moći izbjeći.

Komentara 1

BR
brzzzy
07:52 07.02.2019.

Gospodo dogovor kuću gradi što je i bezbroj puta do sada dokazano u raznim primjerima i prilikama a mržnja nikom nije donesla dobro... Dajmo primjer mladim generacijama kako treba živjeti i na kojim osnovama graditi budućnost i suživot jer ne piše nam se dobro budemo li trovali mladost lažima i obmanama... Budimo prvo ljudi pa kršćani jer od toga nam nema bijega i ponosimo se time i učimo mlade da vole svoju vjeru i poštuju svoga brata i susjeda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije