Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.04.2018. u 06:12

Danas je još snažniji dojam da je Pečuh veliko sveučilišno i multikulturno središte

Gradonačelnik Pečuha Zsolt Páva bio je među govornicima koji su ovog četvrtka navečer svjedočili otvorenju obnovljenog i proširenog Hrvatskog kazališta u Pečuhu. Ništa čudno.

Grad Pečuh za taj je iznimno važan objekt dao čak milijun eura, a dva milijuna eura uložila je vlada Viktora Orbana kojeg često optužuju da ga zanimaju samo Mađari. Za ime pečuškog gradonačelnika prvi put sam čuo prije deset godina kad sam na poziv pečuške turističke zajednice u baranjskoj prijestolnici proveo nekoliko dana i to baš kad je Pečuh postao više nego uspješna prijestolnica kulture.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Zsolt Páva našao je vremena i primio malobrojnu delegaciju hrvatskih novinara u svom uredu otvoreno govoreći o svim problemima koje je Pečuh imao da postigne i opravda titulu Europske prijestolnice kulture. A osnovni problem bio je u tome što je prebogati program velikih infrastrukturnih projekata stravično kasnio, godina je prolazila, a većina institucija koje je Pečuh trebao izgraditi kao kulturna prijestolnica još je bila u fazi građevinskih radova, među inima i nova koncertna dvorana kao sjedište Pečuške filharmonije, kasnilo se s uređenjem impresivnog glavnog trga i središta grada, ali i s otvaranjem Zsolnayeve četvrti uz svjetski poznatu tvornicu umjetničke keramike.

No Zsolt Páva nije bio obeshrabren, nego uporan. I danas, osam godina nakon što je Pečuh postao europska prijestolnica kulture, to je “ulickani” grad iznimne ljepote, nebrojenih javnih spomenika, prepun muzeja i turističkih atrakcija, Uz njegovu je katedralu, koja ima četiri monumentalna tornja, uređena i srednjovjekovna sveučilišna aula, baš kao i muzej rimskih iskopina koji je u listopadu 2010. ugostio i izložbu suvremenog hrvatskog kiparstva koju je otvorio tadašnji hrvatski ministar kulture Božo Biškupić.

Danas je još snažniji dojam da je Pečuh veliko sveučilišno i multikulturno središte. Na njegovim ulicama mogu se čuti jezici iz cijelog svijeta, a čak se i Orbanov karizmatični ministar za ljudske resurse Zoltan Balog na otvaranju Hrvatskog kazališta pohvalio da je Pečuh jedini grad u Mađarskoj u kojem postoji Romska gimnazija.

A Zsolt Páva može biti ponosan i zato što je Pečuh središte najvažnijih institucija mađarskih Hrvata i to ne samo Hrvatskog kazališta, koje u novoj zgradi priprema premijeru Krležina “Povratka Filipa Latinovicza”, nego i nedavno otvorene Hrvatske kuće, Hrvatske osnovne škole, Hrvatske gimnazije, Hrvatskog kluba August Šenoa i Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, a na Sveučilištu Janus Pannonius i Katedra je za kroatistiku i slavistiku.

Ne čudi onda da se gradonačelnik Zsolt Páva pred brojnim uzvanicima na otvaranju Hrvatskog kazališta, pa i pred hrvatskom ministricom kulture Ninom Obuljen-Koržinek, pohvalio da je išao u istu osnovnu školu u kojoj se školovao i August Šenoa.

Pečuh je doista grad od kojega čitava Europa može učiti kako se vlasti trebaju ponašati prema svojim manjinama. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije