Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.09.2018. u 08:04

S papom Franjom prije šest dana susreo se u Vatikanu i najmlađi hrvatski biskup, mons. Petar Palić, biskup hvarski, u sklopu redovitog tečaja za nove biskupe

Papi Franji pala je popularnost među američkim katolicima s 83 posto iz siječnja 2017. na 63 posto u anketama koje je CNN objavio prije desetak dana. Nije papa pop-zvijezda pa da treba biti zabrinut jer popularnost nije njegov najvažniji posao. No nije loše za primijetiti kako je popularnost, kao karta na koju je javnost igrala od početka Franjina pontifikata, zbog njegove otvorenosti, jednostavnosti i pristupačnosti, zapravo vrlo sklizak teren. Jedan papa nema što biti ili ne biti popularan. On je popularan onoliko koliko je popularan njegov „šef“, kojega on zastupa na zemlji i njegova karizmatičnost i otvorenost mogu šarmirati ljude, ali ako se sve zadrži samo na toj površinskoj osjetilnosti, onda se svijet gadno prevario svrstavajući Petra naših dana među političke i estradne likove kojima popularnost pada ili raste ovisno o tome kako su obučeni do toga što su gdje izjavili.

Naravno, američka anketa odnosi se pedofilski skandal koji trese cijelu Crkvu, a ne samo sjevernoamerički kontinent. No ni to nije dovoljan razlog da papa Franjo loše stoji među katolicima. Upravo su oni trebali biti brana padu njegove popularnosti, ako se već ona išla mjeriti. Upravo su katolici trebali prepoznati da iza optužbi protiv pape Franje ne stoji samo želja za raščišćavanjem situacije oko aktualnih pedofilskih zlodjela, nego da tu itekako ima drugih računa koje bi s papom htjeli obračunati oni koji mu nisu bili skloni od početka pontifikata.

S papom Franjom prije šest dana susreo se u Vatikanu i najmlađi hrvatski biskup, mons. Petar Palić, biskup hvarski, u sklopu redovitog tečaja za nove biskupe. “Ne prestrašite se rana Kristova tijela koje uvijek uzrokuje grijeh, nerijetko grijeh djece Crkve”, prenio je biskup Palić riječi pape Franje koje su se odnosile upravo na spomenute skandale. “S time se treba suočavati. Ono što nam je papa također jasno rekao, i to je važno polazište odakle treba krenuti, da Crkva nije naša. I da je puno prije onoga što mi sada činimo, Bog onaj koji stoji u temeljima i na početku, a onda smo svi mi koji smo članovi Crkve”, rekao je biskup Palić naglasivši kako se to “članovi Crkve” odnosi na sve, ne samo na hijerarhiju, nego i na “vjerni Božji narod”.

E sad, ako taj Božji narod ocjenjuje papu u anketama popularnosti, onda nimalo nije kritičan prema sebi i svojoj ulozi u Crkvi. U ovome trenutku očigledno je kako Katoličkoj crkvi treba čišćenje koje mora ići do kraja, makar i pod cijenu pada popularnosti na najniže grane. Papa Franjo toga je itekako svjestan i od prvoga dana upravo radi na tome velikom čišćenju Crkve od njezina vrha prema periferiji. A čistači nigdje nisu na vrhu ljestvice popularnosti, zar ne? Zato je papi Franji u ovom zahvatu važna podrška cijele Crkve od vrha do dna jer će se samo tako uspjeti temeljito pročistiti od grijeha koje su počinili njezini članovi, a zbog kojih sada trpi cijela Crkva. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije