Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.04.2016. u 15:26

Potvrđena je „zajednička volja za nastavkom konstruktivnog dijaloga o bilateralnim temama vezanima uz odnose između crkvene i građanske zajednice“

U Hrvatskoj je kao najvažnija točka razgovora pape Franje i hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića ocijenjena ona o kanonizaciji kardinala Stepinca. U Vatikanu drže kako su dobri odnosi s Hrvatskom najvažnija stvar. U vatikanskom službenom priopćenju se kaže kako su Oreškovićevi razgovori u Vatikanu (osim s papom Franjom razgovarao je i s državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom, koji je bio u pratnji podtajnika za odnose s državama mons. Antoineom Camillerijem) bili srdačni i u ozračju „postojećih dobrih odnosa Svete Stolice i Hrvatske, a kojima današnji posjet označava znakovit izraz“.

Potvrđena je „zajednička volja za nastavkom konstruktivnog dijaloga o bilateralnim temama vezanima uz odnose između crkvene i građanske zajednice“. Na koncu se kaže kako se govorilo o stanju hrvatskog naroda u BiH, te se zadržalo na temi „o važnosti koju hrvatski vjernici pridaju liku blaženoga Alojzija Stepinca“. Razmijenjeni su i pogledi na međunarodnu situaciju s posebnom zabrinutošću za humanitarnu krizu izbjeglica sa Srednjeg istoka, kao i zbog sukoba koji se vode na raznim područjima svijeta i djelovanja kojim se želi oslabiti temelje građanskoga suživota. Evo, građanski suživot i humanitarna kriza su za Vatikan važne teme. Odnos s Hrvatskom ocjenjuje se dobrim. Ali je isto tako i normalno da se razgovara o eventualnim problemima.

Da je hrvatskim vjernicima važna što skorija kanonizacija kardinala Stepinca, papa Franjo je mogao spoznati i kroz intervenciju premijerove supruge Sanje Orešković koja mu je poklonila srebrni medaljon s likom kardinala Stepinca. Uputila mu je posebnu molbu. Franji je kazala: „Dragi Sveti Oče, svaki dan molim za Vas. Imam jednu posebnu molbu: srca bi nam bila puna da Crkva kanonizira kardinala Alojzija Stepinca. To bi puno značilo za našu domovinu Hrvatsku“. Sanja Orešković je bila vidno uzbuđena dok se obraćala Franji. Vatikan gleda na kanonizaciju Stepinca i kao na priliku približavanja katolika i pravoslavaca, izbjegavanje svađa između Hrvatske i Srbije. Pristup je, dakle, ekumenski.

Na neka pitanja u Hrvatskoj se gleda ili egoistički ili kao da su uperena protiv nas. Nije tako. Pomirimo se sa činjenicom da nije sve protiv Hrvata.

>> Rekao sam papi Franji da hrvatski narod pati zbog odugovlačenja kanonizacije Stepinca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije