Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.11.2016. u 21:50

Teološko idealiziranje braka udaljeno od zbilje može biti golem teret za bračne parove

Glavna je zadaća Crkve ne da dijeli osude i prokletstva, već da proglašava Božje milosrđe, da poziva na obraćanje i vodi sve ljude prema Gospodinovu spasenju, kazao je papa Franjo sinodalnim ocima na kraju rada Biskupske sinode o obitelji poslije koje je napisao sinodalnu pobudnicu Amoris laetitia (Radost ljubavi) zbog koje su polemiku podigla četvorica kardinala. Rastavljenim i ponovno vjenčanim osobama neće se odgovarati s „da ili ne, crno ili bijelo“, već će se postupiti u svjetlu onoga što je napisao papa Ivan Pavao II. u pobudnici Obiteljska zajednica (Familiaris consortio), odnosno da se moraju razmatrati pojedini slučajevi jer su „situacije različite“, objasnio je nama akreditiranim novinarima pri Svetoj Stolici bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn osnovnu misao pobudnice Amoris laetitia. I sada je Franjo, na kritike četvorice kardinala, kazao kako život ne treba gledati „crno ili bijelo“.

U pobudnici Franjo podsjeća kako je brak „dinamičan proces“ te da ne mora biti savršen. Drži kako teološko idealiziranje braka udaljeno od zbilje može biti „golem teret“ za bračne parove. Franjo je napisao kako je važno istaknuti da nitko nije isključen iz Božje ljubavi i to stalno ponavlja u ove tri godine pontifikata. Ohrabruje ljude da žive prema Evanđelju, ali kaže kako Crkva ne smije biti isključiva, nego uključiva, odnosno ne bi smjela primjenjivati moralne zakone tako da „baca kamenje na ljudske živote“. Pročelnik Kongregacije za nauk vjere kardinal Gerhard Ludwig Müller naglašava kako nauk sv. Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. ostaje „nepromijenjen“, oni su potvrdili učenje da osobe koje žive „u stanju javnog i trajnog preljuba“ ne mogu pristupiti svetoj pričesti dok god ustraju u grešnom načinu života. No, ponovno vjenčani trebaju biti potpuno integrirani u život Crkve, kaže Franjo i naglašava kako ne bismo smjeli govoriti o njima kao o „ljudima koji žive u grijehu“. Dakle, doktrina nije izmijenjena, kako to drže Franjini kritičari, ali ni ljude se ne smije kamenovati ako su poslije lošeg braka pronašli onaj pravi.

>> Pet pitanja papi Franji o razvedenima

Komentara 7

Avatar abakus
abakus
13:43 21.11.2016.

Baš mi je drago da je ovaj postao papa, jer će tako oni (sve rjeđi) pošteni ljudi među vjernicima konačno progledati i vidjeti kakvo je svećenstvo... Nije svećenstvo (većinom, čast rijetkim iznimkama) nikad bilo u redu, ali ovo danas je katastrofa. Postali su konačno i otvoreni prenositelji Baalovoga kulta. Tko još vjeruje u pravoga, jedinoga Boga, neka bježi od njih glavom bez obzira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije