Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.03.2018. u 16:20

Kažu da je u trenutku procijenila da Putinu valja čestitati odmah pa je to učinila još s puta po Južnoj Americi

I dok su njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Donald Trump još razmišljali je li uputno čestitati ruskom reizabranom predsjedniku Vladimiru Putinu, “najbrži je prst” imala hrvatska predsjednica.

Kažu da je u trenutku procijenila da Putinu valja čestitati odmah pa je to učinila još s puta po Južnoj Americi. Tako je postala prva “zapadnjakinja” koja mu je čestitala. Da njezin potez uvažava i ruska strana, vidjelo se kad je Moskva i službeno zabilježila tu čestitku i lansirala vijest posvuda pa je tako Hrvatska u vijestima postala važnija nego što se čini da jest. Problem s ostalim zapadnjacima bio je kako čestitati Putinu, a istodobno imati rezerve prema demokratičnosti njegova (re)izbora. Naša predsjednica tu nije dvojila i pogodila je da će Zapad ionako morati priznati realnost i čestitati mu pa se požurila.

I tim potezom, što bi rekli diplomati, postigla je “višeslojan efekt u ostvarivanju strateškog cilja”. Odnosno učvrstila je osobno povjerenje s ruskim “hazjajinom” Putinom. Nakon njihova telefonskog razgovora još je izvjesnije da će nas Putin prvi put posjetiti. Što se Hrvatske tiče, predsjednica je ovdje kumovala pomaku dosadašnje državne politike RH prema Rusiji. Pomak je u tome što se sada stvorila ona, još u Sočiju u listopadu 2017. odmrznuta politička klima u kojoj Hrvatska preko predsjednice pokazuje da se na Rusiju u Zagrebu više neće gledati kao na geostrateškog oponenta, nego kao na saveznika. Na Pantovčaku, naime, očito smatraju da RH treba imati izvrsne odnose i sa SAD-om, ali i s Rusijom, zato što je ona (opet) velika sila s kojom se RH može naći na gospodarskom polju, a politički u rješavanju ravnopravnog statusa hrvatskog entiteta u BiH, primjerice. Aktualnoj pomirbi između ruskog Sberbanka i izvanredne uprave Agrokora očito nisu odmogli razgovori Grabar-Kitarović – Putin, plus šef banke Gref od prije pet mjeseci u Sočiju. Naprotiv. Predsjedničin pristup ovdje jest realpolitički, što znači da su Hrvatskoj u odnosu prema Rusiji na prvom mjestu vlastiti državni interesi. 

Komentara 61

DU
Deleted user
20:00 23.03.2018.

Putin vec ima partnera i saveznika na Balkanu... koji cete mu vi

BI
bikica7
18:45 23.03.2018.

Liberalsocijalisti bi htjeli da se predsjednica zarati sa svima kao njihov Milanović.Zašto bi predsjednica slušala Bruxelles?

TA
tarzan
16:51 23.03.2018.

Svaka čast na ovom hvalevrijednom potezu. Nećemo se valjda uvijek skrivati iza marionete zvane EU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije