Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Otkaz koji je uzdrmao HTV i HND: Slučaj novinara Hrvoja Zovka

Hrvoje Zovko
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
27.09.2018. u 11:45

Novinarske redakcije 
su mjesta na kojima se glasno raspravlja i to često izgleda kao svađa.

Svaka prava novinarska redakcija živahna je poput mravinjaka: u njoj se propitkuje, raspravlja, ponekad i s više emocija i temperamentna, pa nekome to može izgledati kao žestoka svađa. Ovaj posao nije nježan i nije za osjetljive.

Što se točno dogodilo na HTV-u kada je Hrvoje Zovko, novinar, urednik, dokumentarist i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, očito žustro raspravljao sa svojom urednicom Katarinom Perišom Čakarun? Sudeći po onome što je “iscurilo”, bilo je dosta povišenih tonova. A je li Zovko, osim što je sasuo optužbe za cenzuru, za pritiske na neovisnost uređivačke politike, za neprofesionalan izbor tema, za organizacijski kaos i tehničke probleme u realizaciji programa HTV-a 4, čiji je bio urednik, usput i pretjerao, to ne znamo. Ali kad se napravi summa sumarum onoga što znamo, teško je oteti se dojmu da mu je otkaz uručen olako. A otkaz je životni slom, kao i razvod, od njega se teško oporavlja i to je biljeg za cijeli život. To je gubitak dijela vlastitog identiteta i samouvjerenosti.

A kad otkaz dobije ujedno i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva koje, bez obzira na svoju sve manju snagu i relevantnost, ipak predstavlja najvažniju udrugu najvažnijeg korektora društva, i to uz labavu argumentaciju za verbalno nasilje, onda to znači da su obični članovi tog društva još ranjiviji.

Ovdje se potvrdilo (opet kažemo – ne znamo točno što se odgađalo iza četiri zida) da podređeni lako dobije otkaz. No šalje se poruka i drugim redakcijama da novinari ne smiju korigirati i kritizirati svoje urednike, da radnici ne smiju raspravljati s poslovođom, da ministri ne smiju kritizirati premijera, a svećenici biskupa.

A hoće li sada Hrvoje Zovko ostati šef društva novinara, čiji članovi odlaze i dolaze s posla dok on besposlen sjedi u Novinarskom domu i šalje molbe za novi posao? Od njega se svakako očekuje da članstvu detaljno iznese što se dogodilo pa neka novinari sami odluče je li on čovjek koji ih treba i dalje predstavljati.

Ključne riječi

Komentara 7

SO
SoloHan
13:10 27.09.2018.

Znači policentrične novinare treba sankcionirati tek onda kad nekoga ubiju, a i onda ih pustit na miru ako je to uradio u ime očuvanja bratstva i jedinstva

DA
damascus
11:57 27.09.2018.

Članak koji u startu ima za cilj samo obraniti Zovka, obraniti ga neovisno o istini, miljenika podzemnih novinarskih struktura (duboke hrvatske parapolitike) i štićenika onih koji Hrvatsku vole kao polarnu zimu. Pokušaj fizičkoga nasilja koji je bio prisutan prije odlukee o otkazivanju ugovora o radu ne zanima autora teksta, (jer Zovko si to valjda smije priuštiti-barem po autoru) a da po vokaciji svoga profesionalnoga habitusa uopće ne spada na javnu televiziju. Sjećam se njegova uratka koji je unaprijed pripremio očekujući osuđujuću presudu protiv Gotovine i Markača, sa namjerom da taj uradak emitira navečer u danu drugostepene osuđujuće presude. A onda - lom. Gotovina i Markač oslobođeni. Novac u režiji Zovka i protuhrvatskih protuha sa HTV-a uludo utrošen, no Zovko unaprijeđen. Eto to je današnja RH.

BK
Branimir Krešimir
13:10 27.09.2018.

HND uznemire samo neki slučajevi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije