Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.03.2018. u 16:20

Transrodnih osoba bilo je uvijek i bit će ih bez obzira na IK. Zar ih zato treba marginalizirati?

U Italiji postoji zakon usvojen 1982. na temelju kojeg se može promijeniti spol, odnosno ime u dokumentima tako da je drukčije od spola kod rođenja pod uvjetom da se donese liječnička potvrda o kirurškoj promjeni spola. No, i taj zakon je prevladan odlukom Vrhovnog suda iz 2015. koji je prihvatio da osoba u dokumentima promijeni svoj spol i bez liječničke intervencije.

Dakle, postojala je zakonska mogućnost promjene spola i prije usvajanja Istanbulske konvencije, a Vrhovni sud odlučio je da samo kirurška intervencija ne može biti odlučujuća za promjenu spola neke osobe. Osoba koja se žalila nije fizički promijenila spol, ali se psihički osjećala drukčije. Vrhovni sud se pri donošenju te odluke nije pozivao na IK koja je u Italiji na snazi od 2014., a u parlamentu je usvojena jednoglasno.

Vladimir Luxuria
1/5

Vatikanski radio i vatikansko glasilo Osservatore Romano pozdravili su stupanje na snagu IK. Osservatore Romano članak je naslovio “Korak naprijed u zaštiti žena” te napisao kako je s IK “učinjen korak naprijed u zauzimanju za prava žena” i kako “se radi o prvom obvezujućem elementu na međunarodnoj razini čiji je cilj stvaranje pravnog okvira za preventivnu obranu i zaštitu žena od bilo kojeg oblika nasilja”.

Na izborima 2006. u zastupnički dom je na nezavisnoj listi izabran(a) Vladimir Luxuria. Rođen kao muškarac, ali se uvijek osjećao kao žena. Luxuria je prva transrodna osoba koja je postala parlamentarac u nekoj europskoj državi. Dakle, prije Istanbulske. Bilo je parlamentarki koje su se zgražale što Luxuria upotrebljava ženski WC, ali su se onda navikle.

Transrodnih osoba bilo je uvijek i bit će ih bez obzira na IK. Jednostavno se u tijelu nađe pogrešan rod. Zar zbog toga te osobe treba marginalizirati, da ne kažem ponijeti se prema njima kao nacisti koji su ih slali u konclogore ili komunisti koji su ih slali u Sibir?! Na upit o gay osobama, papa Franjo je kazao: “Tko sam ja da sudim?”

Zar se misli da se neusvajanjem IK više neće rađati gay osobe ili se ta rasprava u Hrvatskoj nametnula iz nekih drugih razloga?     

Komentara 15

Avatar Vukomerec
Vukomerec
17:11 20.03.2018.

Šteta prostora za ovako zbrkan članak. Vladimir Luxuria je argument za ratifikaciju IK? Društvo koje psihički bolesnim osobama prepušta da određuju što je normalno je bolesno.

VL
????
07:57 21.03.2018.

Pitanje je što će Konvencija dobroga donijeti u usporedbi sa sadašnjim stanjem. Evo kad se ovdje govori o Italiji, baš ću napisati primjer iz Italije. Sinoć gledam neke talijanske vijesti na jednom od RAI-jevih programa i na dnu ekrana, gdje pišu razne vijesti u jednom se trenutku pojavi da u Italiji svakih 60 sati jedna žena biva ubijena. S obzirom kako je intonirana vijest nekako sam stekao dojam da je to više nego ikad. Što će reći da ova Konvencija nema apsolutno nikakav učinak na sprječavanje nasilja (rodno uvjetovanog?) prema ženama. Isto tako su tu Konvenicju npr. Turska, BiH i Srbija ratificirale, da li se štogod promijenilo u nekoj od tih zemalja? Meni se čini da je ovo još jedna u nizu raznoraznih međunarodnih konvencija koja će služiti za reketarenje malih država kada budu htjele voditi neovisnu politiku (odnosno opravdanje domaćim političarima za nepopularne poteze) i sisanje novaca iz njihovih proračuna za uhljebske tzv. nevladine organizacije koje dobivaju donacije od stranih vlada (pa kako onda "nevladine" !?), dok nitko neće prozivati npr. UK što ju nije ratificirala ili Rusiju koja ju nije ni potpisala. Puno bi pametnije bilo malo pročačkati sudstvo, dati nogu sucima koji npr. imaju plagirane doktorate, skrivaju dokaze protiv poznatih osoba, pogotovo političara, ili Ustavnim sucima koji npr. niti jedan dan radnog staža nisu proveli kao suci nego kao kriminalni odvjetnici, pa potom političari - da, mislim na ljude poput "pipl mast trast as".

Avatar Prosenjak
Prosenjak
13:12 23.03.2018.

Što nisi prenio cijeli članak? Posebno onaj dio o rodnoj ideologiji? Evo, ovo proturanje lažnih vijesti i cenzura je veći problem od samog uvođenja rodne ideologije. Inače, jučer smo čuli Zadarskog Nadbiskupa Mons. Želimira Puljića, koji je po crkvenoj hijerarhiji prvi ispod Pape, i koji je rekao da će se službeni Vatikan tek očitovati, pogotovo u svezi uvođenja IK u obrazovni sustav, pa bi bilo pristojno sačekati službeno priopćenje, a ne ovako, uzimati iz jednog članka ono što odgovara autoru i njegovom komunističkom mentalnom sklopu, a zanemariti sve ostalo što stoji u članku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije