Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.03.2018. u 07:45

Slučaj korištenja osobnih podataka 50 milijuna članova Facebooka pokazuje kako se može manipulirati i biračkim tijelom

Prijedlog Europske komisije da se uvede oporezivanje multinacionalnih digitalnih kompanija predstavlja temelj fiskalne politike i konkurentnosti Europske unije. Samo zajednička inicijativa EU može biti uspješna u sučeljavanju s velikim digitalnim kompanijama, ne samo u vezi s uvođenjem poreza (web tax), već i glede zaštite osobnih podataka pojedinaca. U vrijeme digitalnog doba osobni su podaci sirovina za zaradu, nafta 21. stoljeća.

Slučaj korištenja osobnih podataka 50 milijuna članova Facebooka pokazuje kako se može manipulirati i biračkim tijelom. Osobni podaci služe i kompanijama koje nam stalno žele nešto prodati. Propaganda je uvijek ciljana, odnosno namijenjena je određenoj publici. TV postaje reklamiraju određeni proizvod u određeno vrijeme zato što u to vrijeme televizijski program gleda određeni sloj ljudi koji je zainteresiran za određeni proizvod. U digitalno doba propaganda je, međutim, usmjerena prema pojedincu. Ako slučajno tražite putem interneta hotel u određenom gradu, sljedećih ćete dana biti bombardirani s prijedlozima za putovanje u taj grad.

Kad na Facebooku ispunjavate razna pitanja o tome što biste htjeli biti, što ste bili u prošlosti, što vam kao zanimanje najviše odgovara, odajete svoje želje, odnosno ono što vam treba ponuditi. Dolazi vrijeme u kojem napokon treba oporezovati zarade velikih digitalnih igrača koji su veći i od velikih europskih država kakva je, npr., Francuska.

Kad je nastajao internet, nije se smatralo potrebnim oporezovati one koji na mreži zarađuju jer se smatralo da je to malo i neće nikada dostići razmjere neke industrije, a bilo je i onih koji su držali kako se ne smije oporezovati ono što je svima dostupno, što je u krajnjoj liniji demokratsko. Sada se uvidjelo kako to može biti nedemokratsko, a i ekonomski profitabilno biti na internetu. Osim toga, internet odnosi zaposlenja. Računa se kako će uskoro nestati polovica zanimanja. Mislilo se da će jedno od sigurnih zanimanja biti svećeničko, a sad postoji i aplikacija za ispovijedanje.

Komentara 1

ST
sttipe
10:28 02.04.2018.

Meni je fejs blokira profil. Traži da im slikam osobnu, a to je deebelo protuzakonito!!! Ne tražim od njih ništa, osim da mogu obrisat vlastiti profil, a to mi bez osobnih podataka neda, a to je praščarluk samo takav!!! Mi smo odavno prodani ovakvima, država ( koja bi ovakav kriminal tribala sankcionirati), je organ represije od strane takvih, nama baš ničem ne koristi.. Ekipa koja prati, po internetu, oću li ja zazvat nacionalnost, vlasnika te organizacije, da me kažnjava, ovaj će txt zanemariti, vlasnik neće u zatvor, niti će bit novčano kažnjen, iako evidentno krši zakon!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije