Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.08.2020. u 08:20

Pravna država i u kriznim okolnostima mora funkcionirati. To vrijedi za Vladu, Stožer, prosvjednike i sve nas.

U Parizu, metropoli slobode, maske se moraju nositi i na turistički frekventnim vanjskim prostorima kao što je Montmartre. U Njemačkoj, zemlji koja baš i nije poznata po ograničavanju prava i sloboda, lokalne vlasti kontroliraju nošenje maski u vlakovima te prekršiteljima naplaćuju kazne od 150 eura, kako prenosi Deutsche Welle.

Nije samo naš Stožer i vlast na udaru kritika. Berlin je zabranio nekoliko prosvjednih skupova protiv mjera uvedenih kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, jer su procijenili po ranijim sličnim okupljanjima da će sudionici opet kršiti protuepidemijske mjere pa su to prevenirali. Naravno, slijede tužbe, a Angeli Merkel prijete da će ovaj vikend imati prosvjed. Premda smo bili percipirani kao zemlja s najrigoroznijim mjerama, u međuvremenu smo postali lideri liberalnog pristupa.

Unatoč tomu, dijelu građana dosta je diktata Stožera. Inicijativa “Prava i slobode” za 5. rujna, dva dana uoči početka škole, najavljuje prosvjed “Festival slobode” na Trgu bana Jelačića, protiv ograničenja temeljnih prava i sloboda zbog COVID-19. I potpredsjednik Vlade Davor Božinović komentirao je da je to demokratsko pravo, dakako, uz poštivanje epidemioloških mjera, te je dodao kako sve vrijeme dio javnosti zagovara pooštrenje mjera, dio ublažavanje, a na Stožeru je da donosi uravnotežene odluke.

Pravna država i u kriznim okolnostima mora funkcionirati. To vrijedi za Vladu, Stožer, prosvjednike i sve nas. Za pretpostaviti je da će organizatori, kako su i najavili, na civiliziran i epidemiološki korektan način prosvjedovati. I u doba koronavirusa važno je izreći stav. Ali, i ne ispustiti iz vida da su naša prava i slobode ograničeni pravima i slobodama drugih, a pravo na zdravlje, a da ne govorimo o pravu na život, razlog su zbog kojeg se iznimno, naravno uz poštovanje ustavnih kriterija, mogu ograničiti druga prava i slobode. 

Zna se koji je put predviđen protiv nelogičnih, neuravnoteženih ili nepotrebnih mjera u pravnoj državi, a protivnici Stožera koriste i taj put na Ustavnom sudu. Sve drugo je u kriznim vremenima opasni egoizam i pseudopravdoljublje od kojeg najosjetljivije skupine građana s pravom očekuju zaštitu države.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije