Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMJETNIČKA AKADEMIJA

Pionirski pothvat u Osijeku: akademski status dobivaju strip, lutke i tambura

Tamburu smo očuvali kao nacionalno blago, a ubuduće će se moći i studirati
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
03.08.2017.
u 16:56

Prvi put u Hrvatskoj, ali i široj regiji, studenti će od jeseni moći pohađati Studij ilustracije i Studij oblikovanja lutke, a prvi put u svijetu – Tamburaško umijeće

Kao umjetnost, dugo je bio podcijenjen. Kao rad, slabo je plaćen. Opstajao je zahvaljujući iznimnoj volji i talentu autora. Oni su, pak, sami “pekli svoj zanat”. Ipak, svoju je publiku i vjerne štovatelje uvijek imao. A prvi put u Hrvatskoj, pa i široj regiji, strip je “dogurao” i do fakulteta. Jedinstveni Studij ilustracije otvara u jesen svoja vrata na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Upravo na tom diplomskom sveučilišnom studiju izučavat će se i strip. Predavat će ga legendarni crtač Dubravko Mataković.

– Svi dosad živi i umrli strip crtači koji su ikad postojali bili su, zapravo, samouki. Bez obzira na njihovo likovno obrazovanje, strip su morali učiti sami, od starijih kolega, od primjera, od najboljih. Specifičan je to oblik umjetnosti. Ne sadrži samo likovnost nego i književnost i redateljske elemente, poput kadriranja. Formalno se kod nas nije nigdje učio, izuzev kratkoročnih radionica – započinje doc. art. Dubravko Mataković. Strip je i danas, dodaje, podcijenjen, i od izdavača i naručitelja.

– Slabo je plaćen pa su se mnogi okušali u inozemstvu, u Americi, Kanadi, Francuskoj, gdje su dobro zarađivali, ali ih je malo uspjelo kao autori. Većinom su to strip-crtači koji su dobri zanatlije i nastavljaju rad franšize i već poznatih serijala. Na akademiji ćemo inzistirati na autorskom stripu, nećemo proizvoditi samo strip-crtače koji će crtati super heroje i prodavati se vani već će biti autori koji će raditi svoje stripove, po vlastitim scenarijima i likovima – ističe on. Da bi uspjeli, crtači stripova moraju, osjetio je i Mataković na svojoj koži, biti uporni, dobri i posebni u tome što rade. I pokušati se “prodati negdje dalje”.

– Možda je kod nas malo toga prostora, ali kada završe studij, naši će polaznici biti i ilustratori i strip crtači, imat će širu bazu, neće biti ograničeni samo na strip – ističe naš sugovornik.

Apsolutna jedinica – kvaliteta

Cijela je osječka “strip-priča” započela prije šest godina, kada su na diplomskom Studiju likovne kulture uvedeni strip i ilustracija kao kolegiji. Slični izborni kolegiji postoje, inače, i na likovnim akademijama u Splitu, Zagrebu, Ljubljani. No, integralni studij ilustracije, kakav se otvara na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, apsolutna je novost u našoj zemlji, a i šire. Trajat će četiri semestra, i to s naglaskom na stripu i strip-ilustraciji. Kroz izborne kolegije, zahvatit će i 3D animaciju.

– Na prste jedne ruke mogu se nabrojiti takvi studiji u cijeloj Europi. Ilustracija i strip na fakultetima se već dulje uče i tradicija su jedino u zemljama engleskog govornog područja, kao što su Velika Britanija, Irska, Kanada, SAD, Australija. Tako da je pokretanje takvog studija jako dobro za Osijek, Hrvatsku i regiju – rezimira, pak, izvanredni profesor umjetnosti Domagoj Sušac. Očekuju zato i studente iz inozemstva.

Upisna kvota je deset redovnih i deset izvanrednih studenata, no pri upisu ćemo se voditi isključivo kvalitativnim kriterijima. Dakle, možemo primiti dvoje, a možemo desetero – otkriva Sušac. Vrata novog studija neće biti otvorena samo onima koji su završili likovnu akademiju, već i dizajn, arhitekturu i slično.

– Upisivat ćemo i one koje su iznimni, a završili su, primjerice, povijest, književnost ili jezike. Oni će, naravno, kroz studij polagati razlikovne ispite. Tražimo kvalitetu, to je jedina i apsolutna jedinica – poručuje Sušac.

Iz osobnog iskustva s dosadašnjim studentima, ističu naši sugovornici, uvjerili su se kako mnogi naginju ilustrativnom rukopisu i stripu.

– Na tržištu postoji velika potreba za ilustracijom koja je vezana i uz dizajn i medije. Postoji i 3D ilustracija, čak i plastična, kiparska ilustracija, tako da je interes golem. Mnogi ilustratori vrlo dobro zarađuju u inozemstvu. Jednostavnije je to danas jer se originali ne šalju poštom, nego sjedite i radite u Osijeku i internetom šaljete radove u Ameriku, Kanadu, Englesku, Škotsku – zaključuje profesor.

Ilustracija nije jedina novost na osječkoj akademiji. Glazbeni svijet razveselit će vijest kako tambura napokon postaje akademsko glazbalo. To je, pak, svjetska novina. Na Tamburaškom umijeću, sveučilišnom diplomskom studiju, šest je mjesta za redovne te četiri za izvanredne studente.

– Osijek je prirodno mjesto da se tambura dovede na akademsku razinu i drago mi je da smo to uspjeli učiniti prije Novoga Sada. Prošli smo svašta, nije bilo lako, bilo je čak i otpora i nerazumijevanja. Tambure smo dosad viđali u ansamblima i orkestrima, no želja nam je da to glazbalo polako preraste u solističko i na tome ćemo morati poraditi – ponosno najavljuje red. prof. art. Davor Bobić.

Nakon što bi učili tamburu u osnovnoj i srednjoj školi, đaci bi se ranije našli pred zidom.

– Ta djeca bi maturirala, a nije postojala vertikala po kojoj bi nastavili školovanje na sveučilišnoj razini. Studij tambure uistinu je veliki korak, očuvali smo taj instrument kao svoje nacionalno blago – iznosi.

Prvi studenti kompozicije

Upisuju, usto, i prve studente kompozicije, zatim teorije glazbe i gitare. Sve su te vijesti, zadovoljan je prof. Bobić, izvrsno odjeknule u stručnim krugovima jer je riječ o iznimno traženim zanimanjima.

– U glazbenim školama u istočnoj Hrvatskoj nedostaje po desetak profesora gitare, po desetak profesora violine, nedostaje stručnog kadra za tambure. Iznimno je važno i da taj dio zemlje napokon dobije studij kompozicije, jedini uz Zagreb – ističe.

I po Studiju tehnologije i oblikovanja lutke prvi su u našoj zemlji i, ponovno, u regiji. Najbliža sljedeća adresa na koju se studenti mogu uputiti su Bratislava i Prag.

– Prije tri godine pokrenut je na umjetničkoj akademiji preddiplomski sveučilišni studij Kazališno oblikovanje, osmišljen kao tropredmetni studij, gdje naši studenti dobivaju temeljna znanja iz kostimografije, scenografije, oblikovanja i tehnologije lutke i ostalih podupirućih likovnih područja koja su bitna za sveukupnu likovnost kazališta. Prva generacija studenata upravo završava taj studij i od jeseni uvodimo diplomske studije: kostimografije, zatim scenografije te oblikovanja i tehnologije lutke. Oni pružaju našim studentima mogućnost daljnjeg usavršavanja i specijalizacije – prikazuje nam doc. art. Saša Došen Lešnjaković.

No, neće biti dostupni samo njihovim studentima kazališnog oblikovanja, već i drugima s afinitetima spram likovnosti i kazališta i koji su završili srodan ili sličan umjetnički studij, bilo čiste likovne umjetnosti, bilo dizajna ili arhitekture.

– I za one koji se već aktivno u struci bave likovnosti kazališta, a htjeli bi formalno dobiti dodatno obrazovanje iz ta tri područja kazališne likovnosti – dodaje naša sugovornica.

Sva tri studija moguće je upisati i kao redoviti i kao izvanredni studij, i kao jednopredmetni, i kao dvopredmetni.

– Upisne kvote su sedam redovitih i pet izvanrednih studenata, s tim da ćemo konačan broj zainteresiranih znati tek u rujnu, kada su razredbeni ispiti – navodi.

Kada prime diplomu u ruke, ni ovi studenti neće sjediti doma besposleni.

– I kostimografijom i scenografijom i oblikovanjem i tehnologijom lutke u Hrvatskoj su se dosad bavili umjetnici, školovani, ali većinom entuzijasti i više samouki, jer takvih studijskih programa ranije nije bilo. Usto, kućni lutkarski tehnolozi po našim kazalištima, kojih je sveukupno pet, ili su otišli u mirovinu ili su pred njom. Dosta je i manjih, gradskih kazališta i nezavisnih kazališnih scena pa vjerujem da će naši studenti naći svoje mjesto na tržištu rada – zaključuje docentica Došen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije