Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.06.2020. u 08:43

Izgledno je i da europski tužitelji nisu htjeli dati Trumpu priliku da prije izbora ostvari jedini međunarodni uspjeh

Optužnica za ratne zločine koju je objavilo tužiteljstvo u Haagu protiv kosovskog predsjednika Hashima Thaçija podigla je na Kosovu buru i podgrijala tezu kako je ovaj dokument “pušten u javnost” kako bi se minirao trilateralni sastanak u Washingtonu između Srbije, SAD-a i Kosova o normalizaciji odnosa.

Prilično je izvjesno da je ova teza točna, a Thaçi je odmah otkazao put u SAD, baš kao i kosovski premijer Hoti, čime su pregovori, ako ne propali, a ono odgođeni na neodređeno vrijeme. No simptomatično je kako nitko ne raspravlja o tomu jesu li optužbe kojima se Thaçi tereti za smrt više od stotinu ljudi točne, već se sve vrti oko priče da je ovo udarac stabilnosti Kosova. Kao da to pitanje nije bitno.

A istovremeno se Thaçi, odnosno nekadašnji OVK sumnjiči za neke od najmonstruoznijih zločina koji su se dogodili u ratovima na području bivše Jugoslavije.

Slučaj “Žuta kuća”, odnosno priča da je OVK prodavao ljudske organe koje su, uz pomoć turskog liječnika, vadili iz ratnih zarobljenika nikada nije rasvijetljena, a dokazi i svjedočanstva koji se odnose na taj slučaj bude jezu. No te zločine nitko ne spominje u današnjoj raspravi o stabilnosti zemlje.

Nema sumnje da je na području Kosova vođen oslobodilački rat. Ali isto tako nema sumnje da su ratne zločine i ubojstva činile obje strane, i Srbi i Albanci s Kosova. I račun za to sada Kosovarima stiže polako na naplatu.

Vjerojatno je optužnica, koja je u tajnosti podignuta još prije nekoliko mjeseci, objavljena ovaj tjedan kako bi se zaustavio eventualni dogovor Prištine i Beograda koji bi mogao uključivati međusobnu opću amnestiju po ključu “ujeo vuk magare i nikome ništa”. Stabilnost Kosova sada je narušena, ali ruku na srce, nikada ona i nije bila nešto visoka.

Uostalom, sud u Haagu nije prenio na Kosovo ovlasti suđenja za ratne zločine upravo zbog visokog stupnja korumpiranosti tamošnjih sudova i utjecaja politike na sudstvo.

No postoji još jedan element. Sastanak na kojemu se trebalo riješiti pitanje Kosova i Srbije trebao je biti održan pod pokroviteljstvom i vodstvom SAD-a. A izgledno je da europski tužitelji nisu htjeli dati Trumpu priliku da nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora eventualno ostvari svoj jedini veći uspjeh na međunarodnoj političkoj sceni i to iskoristi u kampanji.

Komentara 4

Avatar cenzurapredizbore
cenzurapredizbore
09:01 26.06.2020.

Ništa Trumpa neće zaustaviti za dobivanje drugog mandata !

BM
bella.m
04:35 27.06.2020.

Izvrstan clanak na ovu temu je u Foreign Policy: Anatomy of a Kosovo Summit Catastrophe

Avatar Idler
Idler
17:50 26.06.2020.

Europski tužìtelji moreju pokazivat moč na nami al na Amerima baš i nemreju. Teza bi mela smisla ak bi Trumpu to iz nekog razloga odgovaralo....povežite s Rusima i Krimom...i tu se bi našlo štofa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije