Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Opasna ‘ekskluziva’: nitko se još nije tako igrao s terorizmom!

Dragan Mektić tvrdi kako je situacija u BIH pod kontrolom
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
1/2
16.03.2019.
u 22:08

Dogodi li se nakon neargumentiranih optužbi stvaran teroristički čin, Hrvatska će za to odgovornim držati Mektića i njegove sponzore

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić medijskim lansiranjem nelogične i iracionalne priče o svojevrsnom sudjelovanju Hrvatske u poticanju terorizma u BiH dobio je svjetsku “ekskluzivu” – nitko se još na takav način nije poigravao borbom protiv terorizma! To je, naime, zadnje s čim bi se netko zaigrao ili što bi rabio u političke ili politikantske svrhe. Ovakvo poigravanje potencijalnim teroristima i islamskim radikalima vrlo je opasno. Sve ozbiljne institucije u Hrvatskoj, a bogme i šire, tim su nutkanjem i prizivanjem aktivizma terorista zaprepaštene. Pitanje je sada što su još neke državne institucije u BiH spremne poduzeti protiv susjedne RH kad su spremne lansirati priču da RH pomaže u krijumčarenju oružja za radikalne islamiste u BiH!

Tone oružja u BiH

U sigurnosno-obavještajnom aparatu Hrvatske jasno da je zazvonilo na uzbunu jer se ostvarila ona “nemoguća” situacija pa se mora pretpostaviti da su Mektić i njegovi sponzori u obavještajnoj strukturi BiH ovom operacijom ugrozili i nacionalnu sigurnost RH, ali i BiH. Dogodi li se nakon ovog poigravanja sa stvarima s kojima igre nema neki stvaran teroristički čin, Hrvatska će za to odgovornim držati Mektića i njegove sponzore u vlasti BiH. U njegovoj priči, za koju nije objavio relevantan dokaz, nelogično je da bi se u BiH prebacivalo oružje kad svi znaju da, ako igdje ima na tone nelegalnog i spremljenog oružja, onda je to upravo u BiH iz koje se opskrbljuje crno tržište u svijetu.

A u prilog tome koliko je to nerazumna priča dovoljno je samo zamisliti situaciju u kojoj se iz RH pomaže teroristima baš uoči turističke sezone, iako turizam čini gotovo 20 posto nacionalnog dohotka RH!? Uvlačenje u priču hrvatskog konzula u Tuzli Ivana Bandića kao navodnog operativca SOA-e prilično je zabavno s obzirom na to da je Bandić, čija je karijera poznata svim obavještajcima u regiji i šire, za RH i SOA-u obavještajno potpuno neupotrebljiva osoba.

No, ako postoje tajno snimljene fotografije njega i drugih hrvatskih državljana, onda to upućuje da obavještajne službe BiH prema njima postupaju kao prema državljanima neprijateljske države. Nakon ove Mektićeve akcije u RH vlada zabrinutost nije li politizirana i OSA, obavještajna služba BiH, što nikako ne bi bilo dobro budući da bi OSA trebala biti partnerska služba ne samo našoj SOA-i nego i službama drugih država koje se bore na jedinstvenoj fronti protiv terorizma.

Micanje hrvatskih kadrova

Izvjesno je da je Mektićev istup ima i političku i osobnu pozadinu. Mektiću istječe mandat, a kako njegov SDS vjerojatno neće sudjelovati u vlasti, valja se pobrinuti za novu fotelju pa će je potražiti u savezništvu s političkim liderima Bošnjaka, kojima problem stvara i to da na glavnim pozicijama u sudstvu i tužiteljstvu BiH nisu Bošnjaci, nego Srbin i Hrvatica (Gordana Tadić), stoga su Mektićeve mete i te institucije. Nadalje, gotovo nevjerojatno zvuči da je Mektićeva meta i njegov formalni zamjenik Mijo Krešić, Hrvat kojeg uopće nije informirao o svojoj akciji ni da postoje problemi sa “sponzoriranjem islamskog terorizma iz RH”, tako da je moguće da je riječ i o nastavku micanja hrvatskih kadrova s bitnih pozicija.

Zanimljivo je da se sličan cirkus u BiH uvijek događa uoči ili čak tijekom posjeta hrvatske predsjednice ili premijera Hrvatima BiH. Lani je za posjeta Kolinde Grabar-Kitarović BiH lansirana informacija o mogućem atentatu na nju pa je skratila svoj boravak. Mektićeva priča izašla je u vrijeme boravka Andreja Plenkovića u Neumu. Ovakvim cirkusiranjem u BiH zapravo žele zamagliti glavni problem – povratak ISIL-ovaca, što jest stvarna opasnost, a ne one koje izmišlja Mektić.

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar Uskok
Uskok
22:29 16.03.2019.

Jedan dio vlasti i stanovništva u BiH je neprijateljski prema Hrvatskoj.

AN
Antonio1952
22:40 16.03.2019.

Jadna je zemlja koja ima ovakvog seljacinu za ministra sigurnosti. Dosta mu je samo vidjeti facu, a kad jos i progovori boze sacuvaj. Kad bi bila istina sta prica trebao bi podnijeti ostavku za nesposobnost, ako laze i nema dokazee kakav je to covjek da obavlja tako vaznu funkciju.

TR
tramontana
22:27 16.03.2019.

Trebamo se po ovome i inače drugim problemima sa susjedima baviti stvarno ozbiljno. Diplomati su nam obični miševi, umjesto da budu mačke. Hrvatska mora ozbiljno razmisliti o osobama koje kompromitiraju, te im jednostavno zatvoriti granicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije