Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! DONOSI:

Ola: Tijelo me sluša. Bit ću fit i za 2016.!

Ivica Olić
Foto: Andreas Gebert/DPA/Pixsell
1/3
03.09.2014.
u 16:30

Ivica Olić nije rekao posljednju u reprezentaciji. Trest će mreže u još jednim kvalifikacijama, donosi Max!

Opet je Ivica Olić zaradio pljesak prepune Allianz Arene u Münchenu, navijači Bayerna i dalje ga obožavaju, dobro pamte koliko im je veselja priuštio svojim pogocima u dresu bavarskoga kluba, donosi sportski tjednik Max!

Prošloga je tjedna za Wolfsburg zabio prekrasan gol baš protiv Bayerna na otvorenju sezone u Bundesligi. Nakon početnog šoka, gledatelji su burno zapljeskali nogometašu kojeg iskreno vole, iako je rasparao mrežu njihova kluba...

– Bio je to prekrasan osjećaj, zabio sam euro-gol Neueru, a onda se začuo jak pljesak. Ljudi me u Münchenu cijene, sretan sam zbog toga – rekao nam je Olić nakon te utakmice.

“Ostala je samo tuga...”

Dugo ga nije bilo u medijima, pokušao je pronaći mir nakon neuspjeha na SP-u u Brazilu...

– Pokušao sam “pročistiti glavu” i zaboraviti neke stvari. Morali smo proći tu skupinu, morali smo napraviti više! Ovo mi je bilo treće svjetsko prvenstvo, nijedanput nismo prošli skupinu, a sva tri puta bili smo označeni kao momčad koja bi morala proći u drugi krug natjecanja. Ali, mi uvijek gledamo samo sebe, a zaboravljamo da postoje i oni drugi, da i drugi imaju kvalitetu i želju za uspjehom. Pobjede nikad ne dolaze same od sebe i zato sam bio vrlo razočaran nakon dvoboja s Meksikom jer tu utakmicu nismo odigrali na potrebnoj razini – kaže Olić i ističe:

– Imamo igrače koji su nositelji igre u svojim klubovima, a na toj utakmici to se nije vidjelo. Protiv Meksika smo svi podbacili i to je jedini razlog naše eliminacije. Morali smo tu odigrati bolje i pametnije, bio sam uvjeren u prolaz skupine, jer u našoj su svlačionici bila takva igračka imena koja su jamčila daljnji plasman. Nažalost, nismo uspjeli, svi smo u ključnom trenutku bili ispod željene razine i ostala je samo tuga...

Kovač odlučuje

Nije samo protiv Meksika to izgledalo loše, bilo je očitih problema u igri naše momčadi. Stručnjaci i mediji bili su složni u procjeni da je našoj reprezentaciji nedostajao klasični zadnji vezni igrač, da je guranjem Rakitića na tu poziciju izbornik Niko Kovač izgubio kreativnog igrača prema naprijed. Kako ste vi to vidjeli?

– Gledajte, za taktiku i sastavljanje momčadi odgovorni su trener i njegov stožer. Nisam se želio time zamarati, želio sam samo dati sve od sebe, a za taktiku je, kažem, zadužen trener. I uvijek se držim onoga postulata da je trener odgovoran za rezultat, a kad je tako, onda mora imati i maksimalnu samostalnost u radu i odlučivanju. Jednom mi je Van Gaal u Bayernu rekao: “Ivice, svi bi oni željeli da Bayern igra ovako ili onako! A Bayern će igrati onako kako ja budem htio da igra! Ja sam odgovoran za igru i rezultat i ne bude li rezultata, ja letim van! I kad je tako, onda barem želim znati zašto sam odletio, želim znati da sam smijenjen zbog svoje loše ideje!”. I čini mi se da je taj Van Gaalov stav posve ispravan...

Valjda vam je Van Gaal dodao i da uči iz svojih pogrešaka, kad je vidio da nešto nije bilo dobro, onda je to mijenjao...

– Naravno da svi mi učimo iz dana u dan. Iskustvo dobivamo utakmicama, katkad moraš učiti i iz vlastitih pogrešaka. Ali, to je normalno, još se nije rodio onaj tko je bezgrešan.

Kako ste doživjeli oproštaj od reprezentacije Pletikose, Vukojevića i Eduarda?

– Oni su mnogo dali Hrvatskoj i njihovu odluku svakako treba uvažavati! Svaki od njih imao je svoje razloge i to treba poštovati. Podržavam ih kao njihov dugogodišnji suigrač, bilo mi je krasno igrati s njima, ali život ide dalje. Pred Hrvatskom su novi izazovi i vjerujem da ćemo se izravno plasirati na Euro.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Foto: Reuters/PIXSELL

Izbornik Niko Kovač pozvao vas je za utakmice s Ciprom i Maltom, ne razmišljate, dakle, o oproštaju od reprezentacije?

– Ne, zasad ne. Osjećam se izvrsno i mogu li pomoći, tu sam! Pozove li me Kovač, bit će dobro, ne pozove li me, opet će biti dobro – tako sam se, naime, dogovorio s izbornikom. Tu sam ako sam potreban.

Ovoga ste ljeta imali malo odmora, rano ste počeli pripreme za novu sezonu...

– Nije prošlo ni 20 dana nakon povratka iz Brazila i počeo sam se pripremati. Nakon SP-a sam bio mentalno i fizički ranjen, razrezano stopalo uoči dvoboja s Kamerunom u Manausu dugo me još boljelo, bilo je upaljeno i desetak dana nakon SP-a morao sam mirovati i čekati da sve zaraste. Potom sam počeo trenirati i izvrsno sam se pripremio za novu sezonu. Pronašao sam novi motiv, ono što je bilo ne može se više vratiti...

Iskustvo je moj jaki adut

Što vas je najviše motiviralo za novu sezonu nakon razočaranja u Brazilu?

– Moj je motiv vrlo jasan: 14. rujna napunit ću 35 godina i silno me zanima mogu li i u ovim godinama odigrati barem još jednu sezonu na najvišoj razini! A da bih to učinio, moram biti potpuno spreman. I ta me želja da ostanem na najvišoj razini uvijek vukla naprijed, na svakom treningu želim biti među najboljima, kad sprintamo, želim biti barem među trojicom najbržih! Srećom, to još mogu, a kad vidim da malo “kaskam” za ostalima, shvatit ću kako je došlo vrijeme da počnem polako razmišljati o oproštaju. Sad sam daleko od takvih razmišljanja, osjećam da još mogu igrati na visokoj razini. K tome, iskustvo je sad moj jaki adut, lako prepoznajem neke situacije na utakmicama koje prije deset godina ne bih prepoznao. Apsolutno sam posvećen nogometu, obiteljski sam čovjek, ne zanimaju me izlasci, odmaram se koliko je potrebno, pazim na organizam i nadam se dobroj sezoni.

Kakva će biti Bundesliga, može li netko ugroziti Bayern?

– Glavni kandidati za naslov opet će biti Bayern i Dortmund, ali siguran sam da će oba kluba imati dosta problema do listopada jer su imali dosta igrača na SP-u u Brazilu. Trebat će im vremena da dođu k sebi, tako je bilo i prije četiri godine, kad sam bio u Bayernu. Vjerujem da će se moj Wolfsburg ubaciti u borbu za vrh, a tu će biti i Schalke. Svake se sezone, nadalje, ubaci neki klub kao iznenađenje, ove bi sezone to mogao biti Hoffenheim! Imaju dobre igrače, igraju ofenzivno, konkretno i imam osjećaj da bi oni mogli biti taj “dark horse”. Nemaju, dakako, kvalitetu za osvajanje naslova, ali očekujem da će se boriti za mjesto u Europi.

Bendtner konkurencija

Ojačana vam je konkurencija u Wolfsburgu, došao je Danac Nicklas Bendtner. Arsenal ga je davao na posudbe u Birmingham, Sunderland i Juventus, u svim je klubovima više bio poznat po razuzdanom životu nego po golovima! Wolfsburg je otkupio njegov ugovor, kakvi su vaši dojmovi o njemu?

– Njegova je kvaliteta neupitna, siguran sam da nam može pomoći. Svi znamo da je bio “nestašan”, no to su mladalačke ludosti, koje su, vjerujem, iza njega. U klubu očekujemo da se dobro pripremi i da bude pojačanje. I dobro je što je došao, zdrava konkurencija tjera nas da radimo više i bolje. Uostalom, dosta je utakmica pred nama, ove sezone igramo i u Europskoj ligi, tako da će biti prilike za svakoga da se nametne i pokaže koliko vrijedi. Dobro je što imamo širok izbor igrača, nisam baš u godinama kad bih mogao cijelu sezonu igrati utakmice svaka tri dana.

Je li se nešto promijenilo u tretmanu nogometa u Njemačkoj nakon što je reprezentacija dohvatila naslov svjetskoga prvaka?

– Baš sam o tome razgovarao s Philipom Lahmom, sad već bivšim kapetanom Njemačke. Ništa se nije previše promijenilo zato što su oni bili uvjereni da će osvojiti taj trofej! Od prvoga pripremnog dana postavili su se arogantno, bili su prepuni samopouzdanja i uvjereni da će biti svjetski prvaci. I mediji su ih pratili na taj način, išli su utakmicu po utakmicu, još su jednom pokazali da su najbolja turnirska momčad na svijetu. Doček nakon povratka iz Brazila bio je fantastičan, euforičan, ali nije shvaćen kao senzacija, nego kao nešto što je bilo očekivano. Otprilike kao da su napokon vratili doma ono što je zapravo i bilo njihovo – kaže Olić.

Komentara 1

AD
Aderton
12:22 04.09.2014.

Hvala ti na svemu, ali za repku nam ne trebaš više...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije