Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.03.2019. u 08:05

Sutkinja je u zakonom propisanom roku odredila ročište, a sad je druga stvar koliko to ročište traje i zašto se odgađa, uz suglasnost sudionika postupka, pa dvaput i na telefonsku intervenciju iz Vlade kojom je sutkinji sugerirano kako se stečaj još može izbjeći

I četvrtu priliku, do 17. travnja, dobilo je Brodogradilište “3. maj” od Ljiljane Ugrin, sutkinje Trgovačkog suda u Rijeci s višedesetljetnim iskustvom koja je 2015. otvorila stečaj Dina Petrokemije ili svojedobno stečaj brodogradilišta “Viktor Lenac”. Stečaj “3. maja” po broju zaposlenih, bilo ih je donedavno i više od tisuću, ipak je najveći stečajni slučaj i u njezinoj praksi.

Očekivalo se da će ona učiniti uslugu politici i preuzimanjem uloge lošeg glasnika poslati 3. maj u stečaj. Naime, nakon što je Fina automatizmom zbog evidentiranih neizvršenih obveza za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, lani 28. prosinca podnijela prijedlog za otvaranje stečaja, sutkinja Ugrin je 4. siječnja donijela odluku o prethodnom postupku koji, prema Stečajnom zakonu, može trajati najdulje 60 dana.

Dakle, taj je rok istekao 4. ožujka, a sutkinji je ovo već drugi put i nakon isteka tog roka da je odgodila ročište za odluku o otvaranju stečajnog postupka. Ali, u članku 128. Stečajnog zakona propisano je da u slučaju kad je pokrenut prethodni postupak, kao u slučaju “3. maja”, sud će “odrediti ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečajnoga postupka najkasnije u roku od 60 dana od podnošenja prijedloga za otvaranje stečajnoga postupka”. Sutkinja je u zakonom propisanom roku odredila ročište, a sad je druga stvar koliko to ročište traje i zašto se odgađa, uz suglasnost sudionika postupka, pa dvaput i na telefonsku intervenciju iz Vlade kojom je sutkinji sugerirano kako se stečaj još može izbjeći.

Odgoda stečaja i životno je logična dok god Vlada daje kakve-takve signale da bi mogla intervenirati s financijskom injekcijom i izvući iz stečajnog zagrljaja trenutačno insolventnog bolesnika, doduše neaktivnog, ali ne i prezaduženog. Stoga, koliko god Vlada odugovlačila, konačna je odluka na njoj. Ni odugovlačenje, koliko god odluka bila teška, nije rješenje. Kad je Fina pokrenula proceduru, vrijednost blokada “3. maja” bila je 72 milijuna kuna, a jučer 92,5 milijuna kuna. Politička odluka o stečaju je na Vladi, a ne na sutkinji.

Ključne riječi

Komentara 3

FN
Fr@njo
19:11 29.03.2019.

a da prije stecaju ipak srede Titov brod Galeb , jer , iz zasluge su to i duzni.Naime jos u doba vladavene tog hochstaplera posadjeno je sjeme neradu, lopovluku i neznanju..

Avatar Tračalo
Tračalo
18:11 29.03.2019.

treba se usuditi proglasiti stečaj kad je atmosfera nabrijana, ovo je samo puštanje probnih balona ili narodno rečeno prd....

BL
blekpanther
13:02 29.03.2019.

Budisavljevic je vec negdje instaliran a jos se ceka Broz i krecemo u "pobjede nove"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije