Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.06.2019. u 09:28

Ono što znamo iz javno dostupnih izvora je da Milanovićeva Euroalba nije, unatoč imenu, radila na savjetovanju Albanije na europskom putu, te da radi za jednu organizaciju u kojoj kineski milijarder Lu Junqing angažira mnoge druge bivše premijere. Ali, birači kojima je do 2016. služio kao premijer, a od 2020. želi kao predsjednik, imaju pravo znati više od toga

I tako je nesuđeni savjetnik albanske vlade na putu prema EU dan uoči još jedne odbijenice Europske unije početku pregovora s Albanijom objavio svoj povratak u hrvatsku politiku. Kažemo nesuđeni, jer od odlaska Zorana Milanovića s mjesta premijera pa sve do danas nema zapravo nikakva dokaza da je čovjek koji je svoju tvrtku nazvao Euroalba (ime ipak nije znamen) radio za albanskog premijera Edija Ramu.

Čini se da su ipak neki drugi, bitno drukčiji radili za Ramu, o čemu Europa ponešto saznala iz njemačkog tabloida Bild, koji je objavio tajno snimane razgovore u kojima se šef jednog mafijaškog klana u Albaniji dogovara s dužnosnicima Ramine stranke kako održati Ramu na vlasti. Milanovićevu objavu kandidature za predsjednika Republike ne prate ovih dana priče o navodnom dobrom poslu u Albaniji, jer možda je ta priča malo pretoksična za podgrijavanje. I još ako nikad zapravo nije ni bila istinita, bolje ne spominjati…

Ali neobično je bitno da birači kojima je do 2016. služio kao premijer, a od 2020. će možda ponovo kao predsjednik, imaju punu informaciju o tome što je točno i za koga radio Zoran Milanović u te četiri godine. Najviše javne dužnosti, koje je obnašao i za koje se kandidira, stvaraju tu obvezu pune transparentnosti prema javnosti, bez obzira na to što se radi o privatno-poduzetničkim vodama.

Nevjerojatno je, zapravo, da zastupnici interesa javnosti imaju stotinu i jedan prigovor i podsjetnik na Milanovićev lik i djelo, a izostavljaju ovo važno pitanje i ne traže taj odgovor. Istina, Milanović je kao premijer imao niz verbalnih bisera, tzv. “zoranizama”, ali to je sve manje bitno i sve se manje može uzimati kao otegotna okolnost njegove sadašnje kandidature.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Sve je manje bitno jer svijet u kojem živimo danas, 2019., bitno je drukčiji od svijeta u kojem smo živjeli 2013. ili neke od tih godina u kojima je još vladala politička korektnost, pa se moglo legitimno kritizirati političke “slonove u staklarnici”. Ali, kako danas, kad u Bijeloj kući sjedi predsjednik s čijim se “donaldizmima” čitav svijet budi, liježe i u između toga konstantno zgraža, i kad u Downing Street u Londonu uskoro možda useljava još jedan sličan lakrdijaš Boris Johnson, kako dakle danas ozbiljno prigovarati nekom puno sitnijem i manje bitnijem dijelu tog globalnog trenda?

Milanoviću se, osim toga, većina tih “zoranizama” nikad ni nije realno trebala uzimati kao otegotna okolnost jer kod njega je zapravo riječ o - iskrenosti i spontanosti. A to je kod političara češće pozitivna, nego negativna osobina. Između onih političara koji će stati pred mene i govoriti naučene floskule za koje i oni i ja i cijeli svijet znaju da ne drže vodu (ali oni ih svejedno “verglaju” jer im je tako politički jednostavnije) i onih koji će pokušati nešto promijeniti drukčijim pristupom u kojem će biti iskreniji, spontaniji i hrabriji u komuniciranju s javnošću kojoj služe, uvijek ću osobno biti skloniji ovim drugima.

Sve to, naravno, ne znači da Milanovića u predsjedničkoj kampanji neće progoniti neke od najnespretnijih izjava iz prošlosti. Njegova izjava “ne vidim smisao te dužnosti” (za koju se sada kandidira) naprosto je preizazovan materijal s kojim se daju učiniti čuda u kreativnim radionicama u kojima se smišljaju poruke, jumbo-plakati i spotovi političke kampanje (i antikampanje).

Ukratko, Zoran Milanović ima šanse na izborima. I ima kapacitet za predsjednika države. Ali, ne smije ostati skriven odgovor na pitanje što je radio u međuvremenu. Zbog transparentnosti, važnog sastojka funkcionirajuće demokracije. Zamislite da se neki proslavljeni bivši kapetan Dinama vraća u Hrvatsku nakon četiri godine igranja u inozemstvu, a da nitko zapravo ne zna ni za koga je igrao vani. To ne bi bilo normalno ni u sportu, a kamoli u politici, koja je služenje, a ne zabava za mase.

Pojavljuje se u javnosti poluinformacija da Milanović radi nešto u Kini, ali to nije dovoljno. U dubinama kineskog interneta najuporniji pretraživači možda će sami pronaći vijest o tome da je Milanović u svibnju 2018. imenovan savjetnikom u jednoj međunarodnoj ekonomskoj organizaciji koju je osnovao kineski milijarder Lu Junqing.

Foto: REUTERS

U toj organizaciji, inače, savjetničke i druge dužnosti imaju i mnogi drugi bivši premijeri poput Kevina Rudda iz Australije, Wernera Faymanna iz Austrije ili Borisa Tadića iz Srbije. Ali, ni to nije dovoljno jer pitanje transparentnosti u politici ne bi trebalo ovisiti o milosti kineskog interneta. Pogotovo u vrijeme kad se odnos Kine i zapada, pa onda i Hrvatske, redefinira i vraća kao sudbinsko pitanje.

U slučaju svakog hrvatskog predsjednika znali smo u trenutku njegove kandidature što, za koga i s kime radi. Ne što je radio nekad, nego što radi tog trena. Nema nikakvog valjanog razloga da s Milanovićem bude drukčije. 

Komentara 14

PO
portugisac
11:19 19.06.2019.

Trumpa i Borisa Johnsona nazvati lakrdijašima i to iz Hrvatske stvarno je zeznuta stvar a pogotovo sa njima usporediti Zorana Milanovića. Trum došao na vlast i otvorio 2 milijuna radnih mjesta.Kod nas Milanović smanjio nezaposlenost tako što je 200 tisuća ljudi otjerao u inostranstvo. O Milanoviću pišemo kao o Mesiji a svako dijete zna da je Milanović izgubio 4 izbore za redom. To forsiranje Milanovića je izrugivanje narodu.

ST
stefj
11:29 19.06.2019.

O Milanoviću se sada pišu bajke, a kada je bio na vlasti, kriza u Hrvatskoj je trajala 3 godine duže radi njega i njegove vlade... Za njegove vlade nestalo je preko 200.000 radnih mjesta isključivo u realnom sektoru, za njegova mandata nekontrolirano smo se zadužili za novih 100 milijardi, za njegova mandata konstantno je padao rejting, društvo se snažno polariziralo, uhljebljivanje i negativna selekcija se pojačala, a antipoduzetnička klima drastično raste... Sjetite se Linića i njegove da privatnici ne rade dovoljjno i da ne žele ulagati... Jedna od najgorih vlada igdje ikada. Ta vlada se čak spominje kao negativan primjer vani na sveučilištima... A što je tek napravio od SDP-a. Gomila ulizica koje je postavio oko sebe obezglavljeno bauljaju i dan danas ne znaju što bi sa sobom i što napraviti...

Avatar white socks
white socks
17:00 19.06.2019.

Propao posao, nema gdje drugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije