Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLEDAJTE FILM

Objavljujemo cijeli hit dokumentarac Dinamo: Crvena zvezda – Domovinski rat počeo je na Maksimiru

dinamo
Foto: "Dinamo: Crvena Zvezda – Domovinski rat počeo je na Maksimiru"
1/3
24.09.2015.
u 07:30

U dokumentarcu navijači, policajci i svjedoci otkrivaju da je kaos na Maksimiru tog 13. svibnja 1990. godine bio pomno pripreman. Film iznosi dokaze o diverziji u organizaciji, naoružanim Udbinim agentima na stadionu i misterioznom sastanku navijača i policije

Nikad odigrana utakmica Dinamo – Crvena zvezda jedan je od najpoznatijih događaja u bogatoj Dinamovoj povijesti, a za većinu Dinamovih navijača taj dan označava i početak srpske agresije na Hrvatsku. Unatoč tome, taj neprijeporno povijesni događaj ostao je samo u našim sjećanjima, o tim zbivanjima nije napisana nijedna knjiga, nije snimljen nijedan film...

Sada vam objavljujemo cijeli dokumentarac Miljenka Manjkasa "Dinamo: Crvena zvezda – Domovinski rat počeo je na Maksimiru".

– Mi smo jedna od rijetkih zemalja koja je doživjela rat, a ne znamo kad je počeo taj rat. Za mene je počeo 13. svibnja 1990. godine – kaže u dokumentarnom filmu o zbivanjima te sunčane i krvave nedjelje dr. sc. Nenad Pokos, Dinamov navijač koji je tada bio na južnoj tribini i izravno se sukobio s navijačima Zvezde.

Do tada na jugostadionima nije bilo nereda ni nalik ovome, stroga je milicija uvijek znala reagirati i zaustaviti ili čak i spriječiti sukobe i divljanje.

U dokumentarcu navijači, policajci i svjedoci otkrivaju da je kaos na Maksimiru tog 13. svibnja 1990. godine bio pomno pripreman. Film iznosi dokaze o diverziji u organizaciji, naoružanim Udbinim agentima na stadionu i misterioznom sastanku navijača i policije.

U filmu objavljenom u Večernjakovoj kolekciji političkih dokumentaraca doznat ćete zašto se o razlozima i detaljima koji su doveli do "krvave nedjelje" šutjelo gotovo četvrt stoljeća.

Pogledajte cijeli film:

 

 

>>Objavljujemo dokumentarac 'Sasvim nepoznati Tuđman'

Komentara 23

DI
Diosiario
13:15 24.09.2015.

Kako je tad počeo rat kad je godinu dana nakon početka tog "rata" Hajduk istrčao usred Beograda s šahovnicom i crnim florom oko ruke za 12 poginulih hrvatskoh redarstvenika u Borovu selu, i tamo pobjedio Crvenu Zvezdu u finalu kupa, a ta c. zvezda je tad bila prvak Europe. Najobičnija je uvreda za sve hrvatske branitelje koji su sudjelovali u pravom ratu nazivati ovaj jedan huliganski ispad početkom rata. Rat je počeo kad je nakon proglašenja hrvatske i slovenske samostalnost izvršena velikosrpska agresija, kad je u jednom danu 600 tenkova ušlo iz Srbije i okupiralo Baranju i kad su četnici uz pomoć JNA izvršili napad na policijsku postaju u Glini.- Prije početka rata bilo je terorizma od strane Srba koji je bio uvod u rat, a to su barikade, Pakrac, Plitvice, Borovo selo, ubojstvo Franka Lisice u Polači itd. Onog tko gura tezu da je ovo bio početak rata može biti sram, to je takvo falsificiranje povijesti kakvog se ne bi postidjeli ni najveći srpski mitomani.

FI
franjo i ja
09:14 24.09.2015.

sta vam to vrijedi kad ste uskopljeni?Nikad se neki nisu rjesili jugoslavije u njihovim glavama.sve vam džaba i ruke i noge sta ste dali kad ste jugoslavncici u dusi mentalni jugoslaveni

DU
Deleted user
08:52 24.09.2015.

Domovinski rat počeo na nekakvoj nogometnoj utakmici? ... ajme ... držite se pive bolje ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije