Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.01.2020. u 13:47

Na zajedničku akciju mobilizirat će ih borba protiv istoga političkog neprijatelja, a Plenković i Milanović za veterane su dva krila iste partije

Pregršt je razloga zbog kojih je većina hrvatskih birača dala svoje povjerenje upravo Zoranu Milanoviću. Nepodnošljivi gafovi predsjednice u kampanji, dugogodišnja estradizacija nekoć ugledne poluge vlasti, odmak HDZ-a od desnice, rasuti glasovi, “fenomen Škoro” ili činjenica da je kandidat udružene ljevice jednostavno bio bolji... sve su to mogući razlozi Milanovićeva uspjeha koji se analiziraju i tek će se analizirati u danima koji dolaze.

Izabrani predsjednik u noći pobjede podebljao je poruke iz predizborne kampanje u kojima obećava uključivu, tolerantnu, “normalnu” Hrvatsku u kojoj žive različiti ljudi, ali spremni na dijalog. “Premalo nas je da bismo se dijelili”, ključna je Milanovićeva poruka iz “Tvornice pobjeda”, odaslana onima koji su za njega glasali i onima koji nisu i nikada neće.

Video: Pobjednički govor Zorana Milanovića

Među njima su zasigurno i ratni veterani iz šatora u Savskoj koji su, prema brojnim analizama, SDP koštali vlasti, a njega funkcije premijera. Sjetimo se, “oba su pala” još 2015., ali jedan od njih upravo se vratio. Pet godina kasnije, hoće li se branitelje išta pitati i imaju li još uvijek utjecaj da postavljaju i ruše vlast? Za premijera Plenkovića nema dvojbe – u noći poraza je, premda ga o tome nitko nije pitao, novinarima govorio da su “sve stvari od temeljnog nacionalnog interesa, poput pitanja hrvatskih branitelja i Zakona o nestalima, rješavali pravim odabirima”.

Predsjednica na odlasku, koja u oproštajnom govoru nije zvučala kao da misli nestati s političke scene, pak, nabrajala je krv, branitelje i Domovinski rat kao svete temelje Hrvatske. Novi predsjednik Milanović veteranima se još uvijek nije izravno obratio, no tijekom kampanje jednu od svojih ključnih poruka “Normalno, ratovi su gotovi” odaslao je upravo njima.

No jesu li ratovi zaista gotovi? Nakon Milanovićeve pobjede braniteljske udruge naglo su zanijemile, ali čini se da je riječ o zatišju pred buru.

Još do prije neki dan one ključne i najutjecajnije udruge, poput veterana gardijskih postrojbi i specijalne policije, na svojim internetskim stranicama i putem društvenih mreža odaslale su svojevrsni naputak u kojem, ne navodeći imena, svojem članstvu uoči presudnog drugog kruga predsjedničkih izbora sugeriraju kome... ne treba dati glas.

“Nama ne treba nitko kako bi objasnio slučajnu državu, ulazak na stražnja vrata u skupštinu grada Vukovara, sustavnu nebrigu za branitelje, izjave da su neškolovani i sirotinja išli u rat, a znamo i što (i tko) je dovelo do prosvjednog okupljanja pred Ministarstvom branitelja, tragične smrti naše Nevenke Topalušić, događanja na Trgu sv. Marka”, poručili su šefovi veterana pa znakovito sugeriraju članstvu da su branitelji oduvijek “bili uz hrvatski narod”, što je jasna aluzija na odanost Miroslavu Škori.

Video: Plenković: Uskoro ćemo imati stranačke izbore, pa nek se kandidira tko želi

Istodobno, neke udruge poput HDZ-u odane Hvidre javno su objavile svoju potporu Kolindi Grabar-Kitarović, no ovaj raskol među udrugama zasigurno neće potrajati. Na zajedničku akciju mobilizirat će ih borba protiv istoga političkog neprijatelja, a Plenković i Milanović za veterane su dva krila iste partije.

Treba li isključiti mogućnost aktiviranja nekoga novog šatora? “Oba su pala” lako bi opet mogao postati lajtmotiv okupljanja desnice uz svesrdnu pomoć braniteljskih udruga, ovoga puta u ulozi starih sluga novog gospodara.

Komentara 18

Avatar Dipsy
Dipsy
14:11 08.01.2020.

Suradnja je ključna za dobrobit svih građana i prosperitet ove države. Plenković je vec pokazao veličinu čestitajući Milanoviću tako što ga je nazvao u izbornoj noći. No, bojim se da Milanović ima puno vecih ambicija i nece biti fer kod donošenja kljucnih odluka.

JO
JOHNNY
14:16 08.01.2020.

Samo neka i dalje podržavaju Škoru, zato sad imamo predsjednika kakvog imamo. Sumnjam da bi on nešto više brinuo o njima, ipak znamo na koje je polje otišao kada je dobio poziv 91. godine. Ljudi trebaju počet misliti svojom glavom i shvatiti ovo kao jednu pouku i da nam se isto ne dogodi u rujnu..

JW
Jim West
00:20 09.01.2020.

Šatordžije su 2015. rušile hrvatskog premijera da bi instalirali Karamarka. On je otegnuo 2016., a ove godine i njegova Kitarovićka. Zauvijek. A Milanović predsjednik! Kakav spektakularni poraz, a kakva veličanstvena pobjeda Hrvata!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije