Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Novi zakon elektroničke medije tretira kao da raspačavaju najteže droge

Zagreb: Ministrica Nina Obuljen Koržinek na videokonferenciji s ministrima EU
Josip Regovic/PIXSELL
19.10.2020. u 07:15

Bude li se novi Zakon o elektroničkim medijima primjenjivao doslovno i temeljito, nijedan ekonomični nakladnik neće se baviti tim poslom i neće objavljivati elektroničke publikacije. Jer tim se zakonom elektronički mediji doslovno onemogućavaju u radu

Za desetak dana na sjednici Vlade naći će se nacrt prijedloga Zakona o elektroničkim medijima. To je zakon koji se najavljuje već godinama, a pobuđuje veliko zanimanje javnosti i medija. Ništa čudno. Život nam se, pogotovo posljednjih mjeseci, pretvorio u elektronički rašomon. Postali smo potpuno ovisni o hibridnom, elektroničkom načinu života. Stoga je važnost elektroničkih medija u današnjem društvu neizmjerna.

Kako je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek više puta najavljivala, novi će zakon, prihvati li ga saborska većina, a ona će ga prihvatiti jer prihvaća sve što joj Vlada servira, povećati odgovornost urednika i za čitateljske komentare ispod novinarskih tekstova. Na zahtjev urednika malo sam pogledao nova zakonska rješenja o tom pitanju i začudio se. Jer u nevjerojatno opširnom i minucioznom tekstu nacrta prijedloga Zakona o elektroničkim medijima odgovornost urednika za sporne i često kontroverzne komentare potpuno je zamućena. Zamagljena.

Doduše, ondje stoji je da je pružatelj elektroničke publikacije odgovoran za cjelokupni sadržaj objavljen na elektroničkoj publikaciji, uključujući i sadržaj koji generiraju korisnici. Pa ti sada vidi. Ali ono što me iznenadilo jest činjenica da se novi zakon prema elektroničkim medijima ponaša doista krajnje neprijateljski. Kao da su elektronički mediji najcrnja djelatnost kojom se ljudski rod bavi. I kao da tu nije riječ o informiranju, obrazovanju i zabavljanju javnosti, nego o zakonu o masovnom raspačavanju najtežih droga. Bude li se Zakon o elektroničkim medijima primjenjivao doslovno i temeljito, nijedan ekonomični nakladnik neće se baviti tim poslom i neće objavljivati elektroničke publikacije. Jer ovo nije Zakon o elektroničkim medijima nego, karikirano rečeno, Obznana kojom se elektronički mediji onemogućavaju u radu.

Naravno, budemo li se novog zakona držali kao pijan plota. A ako ćemo se, poštujući vlastitu guslarsko-janjičarsku tradiciju, snalaziti u oceanu zakonskih prestrogih odredbi i Zakon primjenjivati “po babi i stričevima”, selektivno i politički pragmatično, onda ima nade da će elektronički mediji preživjeti i hrvatski zakonodavni medijski tsunami. Zašto ovo tvrdim? Pa pročitajte što se sve ovim zakonom zabranjuje i kažnjava! Popis nema kraja. I ne znam tko to može kontrolirati. Agencija za elektroničke medije ne bi bila dovoljna jer morala bi imati na stotine zaposlenika koji bi provjeravali što se sve emitira u elektroničkoj hrvatskoj medijskoj orbiti. Pa tko se uopće može snaći u tom represivnom kupusu zakonskih odredbi za čije nepoštovanje se pravna osoba može kazniti drakonskim kaznama u iznosu od 100.000 pa do milijun kuna!? A odgovorna osoba (urednik valjda) kaznama od 10.000 pa do 50.000 kuna.

Gdje naći milijun svježih kuna u hrvatskom medijskom nakladništvu? Gdje uopće namaknuti milijun kuna u hrvatskom gospodarstvu koje je koronska pandemija dodatno skršila? Možda se ovakva zakonska regulativa po pitanju elektroničkih medija može provoditi u europskim zemljama koje imaju dugu demokratsku tradiciju i ekonomski su puno bogatije od Hrvatske. Ali kod nas, realno, to je potpuna znanstvena fantastika. Umjesto da se zakon relaksira i u njega stave jednostavne odredbe koje je relativno lako provesti i kontrolirati, on obuhvaća sve i svašta, dopuštam, pod utjecajem zakonodavstva Europske unije koje se već u nizu ranijih primjera pokazalo kao birokratski preagresivno i neprovedivo. Sve države članice EU nisu iste. Na njih se ne mogu nekakvim zakonskim činovničkim automatizmom primjenjivati ista pravila.

Ne mora Bruxelles doista određivati koliko puta čovjek smije udahnuti u jednoj minuti. Neke stvari moraju ostati izvan zatupljujućeg zakonodavstva i unificiranja, jer u protivnom zakonodavstvo postaje svrha samome sebi. A to nikako nije dobro. Naravno, o nacrtu prijedloga Zakona o elektroničkim medijima provedeno je javno savjetovanje. Ali kao da nije. Jer ništa se u njemu nakon savjetovanja, očito, neće promijeniti. Neće se promijeniti represivni duh novog Zakona koji sve želi kontrolirati i sve regulirati. Naravno, nisam za anarhiju. Za zaštitu sam maloljetnika, potrošača, manjina, bolesnih...

No mislim da novi zakon neće zaštititi njihova prava i slobode jer je preinvazivan, pretvoren u pravu džunglu odredbi čiji cilj nije obogaćivanje medijskog sadržaja, nego njegovo držanje na kratkoj uzici. To ne vodi u daljnju demokratizaciju, nego u cenzuru i frustracije. A frustrirano društvo ima samo jedan smjer. Smjer koji vodi u nasilje.

Komentara 3

JA
Jania
13:14 20.10.2020.

Zakon će vjerojatno poslužiti da Agencija za elektroničke medije preko ugovora angažira ljevičarski Gong i njihov Fuktograf za ogromne novce. Novce koje smo svi mi uplatili u državni proračun. Drugovi su se već dokazali u represiji.

Avatar AligatorX
AligatorX
09:08 20.10.2020.

Problem je što zakone kroje i nameću oni koji nemaju ni dana iskustva u realnom sektoru. Takvim kompliciranim zakonima otvara se mogućnost manipulacije na način da se ciljano neke kažnjava neke ne. To nužno ne mora biti zakonodavac, što više to su oni zadnji u lancu koji provode taj zakon, inspektori, suci pa ako nekome nisi po volji onda će se uvijek nešto naći po čemu te se može odrati i u konačnici maknuti s tržišta kako bi se drugome omogućio posao. Žalosno je što mi svi plaćamo te koji nam zagorčavaju i otežavaju poslovanje. Niti najmanje nemam problem s tim da se držim propisa i da platim porez koji će se upotrijebiti za funkcioniranje društva, ali ima problem s time kada moram platiti nešto što mi otežava poslovanje kao što su Hrvatska gospodarska komora, besmislene naknade FINI za to što ja njima dostavljam dokumentaciju koju sam već dostavio Poreznoj da bi oni dodatno na tome prodajom još i zarađivali. Imam problem sa plaćanjem raznih parafiskalnih nameta koji apsolutno nemaju veze s djelatnošću kojom se bavim. Nije niti čudo da sve više hi tec firmi koje svoje poslovanje mogu obavljati nevezano uz lokaciju registrira i što je važnije plaća davanja u državama koje se prema njima ponašaju majčinski, a ne mačehinski kao što se prema nama ponaša naša zemlja za koju smo i osobno i doslovno krvarili. Žalosno je da ja moram razmišljati o tome da svoju tvrtku prebacim u Estoniji jer mi je lakše i bolje poslovati sa tvrtkom registriranoj u Estoniji nego u Hrvatskoj.

MK
mksdk
17:24 19.10.2020.

"A frustrirano društvo ima samo jedan smjer. Smjer koji vodi u nasilje." - To i jeste cilj, samo što su ljevičari nesvjesni da su oni najobičnije korisne bud.le.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije