Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.05.2021. u 16:14

Jedna doza djelovala bi kao booster-doza nakon prirodno stečene imunosti nakon preboljenja bolesti

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak jučer na pressici Nacionalnog stožera obznanio da se osobe koje su preboljele COVID-19 trebaju cijepiti samo jednom dozom, što je važna vijest koja se tiče desetaka tisuća građana zaraženih u proteklih pola godine. Capak je napomenuo da postoji dovoljno podataka o tome da druga doza nakon preboljenja bolesti ne doprinosi razini antitijela.

HZJZ je dan ranije na svojoj internetskoj stranici objavio privremenu dopunu preporukama o cijepljenju protiv bolesti, gdje se na pitanje koliko doza cjepiva treba primiti osoba koja je preboljela bolest, odgovara da su podaci o trajanju zaštite nakon preboljenja i o potrebi cijepljenja nakon preboljenja bolesti Covid-19 još uvijek nedostatni, ali da sad prevladava stav da treba cijepiti osobu tri do šest mjeseci nakon preboljenja.

Osim toga, u HZJZ-u navode da o broju doza koje treba primiti nakon preboljenja zasad ima vrlo malo dokaza. S imunološkog pogleda, logična je, vele, pretpostavka da jedna doza cjepiva kod osobe koja je preboljela bolest pobuđuje imunosnu reakciju koja je barem jednako dobra kao kod osobe koja ju nije preboljela, a primila je dvije doze cjepiva. Na takav zaključak navodi i nekoliko nedavno objavljenih znanstvenih radova.

U HZJZ-u su, eto, zauzeli stav da je s imunološkog aspekta opravdano da osobe koje su preboljele bolest dobiju samo jednu dozu bilo kojeg cjepiva tri do šest mjeseci nakon preboljenja. To znači da, na primjer, oni koji su COVID-19 imali prije sedam, deset ili 12 mjeseci i dalje trebaju dvije doze (osim ako se ne radi o jednodoznom cjepivu kompanije Johnson&Johnson). Virusni imunolog Luka Čičin-Šain jučer nam je rekao da su slične ideje već razmatrane u Njemačkoj.

Ta jedna doza djelovala bi kao booster-doza nakon prirodno stečene imunosti. U situaciji kad je broj cjepiva ograničen, to ima svoju logiku, smatra, no bila bi dobra ideja da se, kaže, provedu testiranja i da se netko tko ima niski titar antitijela, ipak docijepi. Molekularni biolog Nenad Ban ističe da je nedavno publiciran rad u kojem se preporuča da osobe koje su preboljele COVID-19 pričekaju pola godine prije nego što se cijepe jer bi u protivnom mogli imati daleko jaču reakciju na cjepivo. Nove spoznaje – novi pristup borbi protiv pandemije.

Ključne riječi

Komentara 2

ST
stefj
19:24 01.05.2021.

A što je s istraživanjima koja pokazuju da je maska u zatvorenom prostoru neće pomoći, isto kao što je na otvorenom besmislena? Ili da je potpuno besmisleno dezinficirati stvari jer nema prijenosa virusa preko površina? To se od početka epidemije forsira, valjda radi psihološkog momenta da se ljudima pruži neka lažna sigurnost i da se čini da vlade nešto rade... Isto tako, što se tiče istraživanja, za sada je Covid 2. puta dobio zanemariv broj ljudi, dok se puno veći broj cijepljenih ipak zarazio. Da li se stvarno moraju cijepiti oni koji su preboljeli?... POlitika i mediji jako biraju što će uzeti u obzir i što će javno promovirati...

GO
Golibos
16:38 01.05.2021.

1. Ne postoji u svijetu 100% dokazani slučaj reinfekcije. 2. U stručnoj literaturi se barata s 70tak slučajeva na 150.000.000 oboljelih 3. Što se točno dobiva cjepljenjem kod preboljelih? Ništa. Dokaz- zašto konvalescentnu plazmu uzimaju od preboljelih, a nikako ne od cjepljenih 4. Imunost ljudi na Sars Covid 1 iz 2003 je 18. Godina, znači soživotno, po ćemu je ovaj virus drgačiji Ima toga još puno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije