Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraljevi balkana

Tko su najjači nogometni menadžeri u regiji? Transferi se ne zaključuju bez njih

Ivan Cvjetković
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
08.03.2014.
u 17:00

Lemić i Ramadani u medijima se rijetko pojavljuju, a drže najjače igrače i rade najveće transfere. U Hrvatskoj su Marko Naletilić te Danko Đikić na čelu velikog popisa menadžera s licencijama

Danas je teško naći i 16-godišnjeg malo talentiranijeg nogometaša koji već nema menadžera. Ta je profesija postala izuzetno važna u nogometnom svijetu i menadžera je sve više.

Fifa ima popis licenciranih menadžera koji se bave transferima igrača i na njemu su 43 agenta koji su dobili licencije u Hrvatskoj. No, mi smo još i skromni, Bosna i Hercegovina ima takvih 109, a Srbija 114! Slovenija ih ima 27. Veliki je broj bivših nogometaša koji se otisnuo u menadžerske vode. Ali veći dio njih se zapravo bavi skautiranjem igrača za druge klubove ili za jača menadžerska imena.

U Hrvatskoj su na tom popisu od poznatijih Slađan Ašanin, Miroslav Bičanić, Domagoj Bilić, Ivan Cvjetković, Danko Đikić, Tomislav Erceg, Branko Hucika, Damir Jozić, Mario Meštrović, Marko Naletilić, Predrag Rački, Sanjin Ugarković, Nikky Vuksan, Slaven Zambata...

No, postoje i razne menadžerske agencije u kojima ima još mnogo ljudi koji se bave tim poslom, iako nemaju licenciju.

Neki naši menadžeri imaju licencije BiH, primjerice Boris Živković i Božo Slišković koji je Sammirov menadžer. Uz njih, ističu se Elvir Bolić, Sead Kajtaz, Zoran Lemić, Sead Sušić, Mira Poljo koja je u Italiji i čak se više bavila košarkaškim transferima...

Naletilić i Đikić najjači

Iz Srbije se sjećamo Dejana Joksimovića koji je menadžer Milana Badelja, tu je i bivši vratar Dinama Ranko Stojić, a sad se uz ime Alena Halilovića vezao Zoran Stojanović koji ima dobre veze u Barceloni. Kad spominjemo susjede, onda je kod Slovenaca najzvučnije ime bivši bek Dinama Grega Židan.

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

No, uvijek je zanimljivo vidjeti koliko je koji menadžer doista jak, utjecajan i kakve je transfere radio, s kakvim igračima i klubovima posluje.

Po tome, s našeg nogometnog područja ističu se Vlado Lemić, Fali Ramadani, Marko Naletilić i Danko Đikić. Marko Naletilić naslijedio je posao od oca Predraga koji je bio među prvima s ovih prostora koji je ušao u taj posao. Predrag je pogotovu puno radio u Italiji, pa je sve to nastavio i Marko koji je naš najjači menadžer na talijanskom nogometnom tržištu i teško će ga netko uskoro dostići. Doduše, Marko u posljednje vrijeme malo radi s našim nogometašima.

Ramadani jači od izbornika

Najveća nogometna imena trenutačno su Vlado Lemić koji se značajnije pojavio na našim prostorima jer je sudjelovao u transferu Luke Modrića iz Tottenhama u Real. A sad je uključen i u odlazak Roberta Murića iz Dinama. To što je Murić u drugoj agenciji nije se svidjelo čelnicima Dinama koji su željeli da mali ostavi svoje zastupnike i sad će biti pravne bitke. Iako licenciju ima njegov brat Zoran, gazda je Vlado koji je izuzetno jak u nogometnom svijetu. Blizak je Romanu Abramoviču, preko njega i s ruskim tržištem. Radi i sa Španjolcima, jak je zapravo svuda i ima izuzetno jake igrače.

Tu je negdje s njim i Fali Ramadani. U vrijeme dok je izbornik Srbije bio Siniša Mihajlović, Ramadanija su nazivali pravim izbornikom. Posebno je važan jer se brine o mladim igračima kao što su Jovetić, Nastasić, Behrami, Ljaić, Lazar Marković, Marko Marin, Haris Seferović...

S njim je usko povezan Danko Đikić, do suradnje je došlo na prelasku Ante Rebića iz Splita u Fiorentinu. Đikić je imao Rebića, Ramadani Fiorentinu... Đikić je u posljednje vrijeme posebno aktivan u dovođenju igrača u Dinamo, radio je na dolasku Tonela, Soudanija, Pinta, Lime, Sarea. Preko agencije s kojom također surađuje radio je na dolasku Joa u Istru, Edsona u Slaven Belupo.

No, on nije novi na našim nogometnim prostorima, radio je na transferima Ivice Olića, Igora Bišćana, Nikice Jelavića, Mihaela Mikića, te spomenutog Ante Rebića, na oko 120 transfera. U posljednje vrijeme postao je najaktivniji menadžer na našem nogometnom području.

Komentara 2

Avatar superhik74
superhik74
21:49 09.03.2014.

Popis trgovaca robljem. Dobro je, tko kaze da kapitalizam nije truo, zamjenjujemo ga novim sistemom: robovlasnistvom.

FZ
filip.zeravica.9
18:57 08.03.2014.

nema premca Mamici otac sin brat nevista snaja tetka tetak kum kuma glavno da je rodijak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije