Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.12.2019. u 08:15

U tradicionalnoj ‘kumskoj’ maniri grad je htio preuzeti poslove nabave u projektu

Deset godina je doc. dr. sc. Boro Nogalo gurao projekt Centra kompetencije za translacijsku medicinu. Taj je centar trebao biti jedinstven spoj instituta i bolnice, gdje bi s pedijatrijskim kliničarima na odjelima i u operacijskim salama, u laboratorijima radili znanstvenici s područja biokemije, molekularne biologije i drugih grana i tako na jednom mjestu imali istraživački i klinički dio.

Bit će to i prva zelena bolnica u regiji jer će biti potpuno prilagođena ekološkim standardima i sama će pokrivati režijske troškove, opisivao je dr. Nogalo prije pet godina. Mnogi su na to odmahivali rukom.

“To je znanstvena fantastika, nije ostvarivo kod nas”, tvrdili su ozbiljni autoriteti zdravstva. Mnoge je ideja i ljutila. “Ne može on graditi bolnicu kako on hoće, hrvatsko zdravstvo treba planirati u cjelini”, govorili su mudro. Bilo je profesionalne ljubomore i podmetanja klipova. Pa Ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost na projekt jer “nisu htjeli ishitreno odlučiti”, iako je Ministarstvo znanosti projekt podržalo. Kad je za projekt u EU odobreno 48 milijuna eura, prvo su ga neki lobiji htjeli brže-bolje preusmjeriti na projekt nacionalne dječje bolnice u Blatu kako bi izgledalo da se tu nešto ozbiljno radilo. No brzo su shvatili to neće ići.

I kad je nakon tolikih godina postalo jasno da mala gradska bolnica nema više prepreka za povijesni projekt od europskog značaja, a za njega na raspolaganju ima 60 milijuna eura, na scenu stupa gradonačelnik. U tradicionalnoj ‘kumskoj’ maniri prvo lijepim riječima uvjerava ravnatelja da njegovu uredu prepusti poslove nabave, no ravnatelj mu objasni da se u Europi procedura poštuje i tu suradnja puca.

Puca istodobno i sa zemljištem na Sljemenu koje se misteriozno prenamjenjuje, a na zemljištu u vlasništvu iste bolnice navrat-nanos gradi nikom jasna međupostaja žičare. Ravnatelju se ekspresno nalazi nategnuti krimen i on doslovce preko noći ostaje bez fotelje. Čini se da u ovom scenariju nema pravde, no nju bi trebale donijeti institucije kojima je pravda posao.

Doktori čija je stručnost pogažena ovom brutalnom demonstracijom političke moći sada imaju priliku reći “dosta” jer ni bolnice ni zdravlje ipak nisu privatna prćija političara koji igraju prljavo.

Ključne riječi

Komentara 7

DA
darwil
08:44 06.12.2019.

Sječate se onog Bandićevog jarana Šostara koji je "na daljinu" kao magovi na Z1 u 23 sata,čistio klime ledom,pa volio žene sumnjiva morala a sada je Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo,a uspješni i pošteni Nogalo na ulici.To se zove Bandičizamm u Zagrebu sa gorkim okusom Vukičevićke koja laprda kako Bandić kaže.

AN
antonelić
09:47 06.12.2019.

pokvareni i bezskrupulozni do kraja ... čudim se građanima zagreba da ih i dalje trpe ... jer su kao fol domoljubi ???...

DU
Deleted user
09:53 06.12.2019.

Ja tu ništa ne razumijem: jel član kradezea? nije - jel heregovac? nije - jel Bandićev kum? nije - onda koji k tu radi? kako će Banditić pokrasti te novce kad mu ovakvi smetaju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije