Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.05.2020. u 23:36

Ja sam dobro, ali majka mi je u bolnici, ima koronu, a zaraženi su i brat, njegova supruga i žena koja je njegovala mamu... Mislim da je ove godine gotovo s putovanjima..., glasila je 11. travnja poruka znanice iz Njemačke, strastvene turistice koja ranu mirovinu već nekoliko godina koristi da zimi otputuje u neku egzotičnu destinaciju, a ljeti na Mediteran.

S time da je Hrvatsku igrom slučaja upoznala među posljednjim mediteranskim zemljama, zaljubila se na prvu i već nekoliko sezona u proljeće ili ljeto dolazi na naš Jadran. U prošlu subotu nova poruka, izvukla se čak i majka koja je prevalila 85. Strastvenoj putnici budi se optimizam: Kod vas bi se moglo na more...

Do znanice s jednog krstarenja Jadranom otprije nekoliko godina redovito stižu vijesti da se Hrvatska jako dobro nosi s koronom. Ima li uopće važnije informacije od te za svakog tko razmišlja da ovog ljeta ipak ode na more?

Ponajvećim svjetskim putnicima i najbrojnijim hrvatskim gostima Nijemcima hrvatsko je more itekako na pameti. “Urlaub in Kroatien” među Nijemcima je na Googleu jedan od pretraživanijih pojmova, pogotovo među Bavarcima, koji i čine većinu hrvatskih gostiju iz Njemačke.

Hrvatska je traženiji pojam i od turističkih velesila poput Španjolske i Italije, što je i razumljivo s obzirom na to da je zaraza pogodila te dvije zemlje, ali, recimo, i od Grčke koja se reklamira kao “corona-free” destinacija. Njemački su turisti i trenutačno na našoj obali među najbrojnijim gostima.

Brojke su još smiješno male, najbrojnijih Slovenaca je samo nekoliko tisuća, ali njemački gosti premašili su prvu tisuću i na drugom su mjestu.

Scenarij izgledan do prije neki tjedan, da zemlja koja tako snažno ovisi o turizmu kao Hrvatska u jednoj godini ostane bez više od 18 milijuna stranih gostiju i njihovih gotovo 95 milijuna noćenja bio je katastrofičan. Pogotovo kad se to preračuna u 12 milijardi eura potrošnje.

Nasreću, informacije naših epidemiologa i vijesti s europskih tržišta daju razloga za ambicioznije planove, pa se neki sad već nadaju da bi mogli ubrati i više od trećine lanjskog prometa. Turizam ipak budi optimizam. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije