Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.07.2020. u 09:42

Nekima očito smeta što pojedini mladi katolici poput Marina Miletića i Zvonimira Troskota postaju sve vidljiviji na društvenoj i političkoj sceni pa ih u duhu bivših vremena nastoje već u startu etiketirati i odstrijeliti. Na sreću, vremena su se promijenila

Razbacivanje riječima i lijepljenje etiketa itekako se zna obiti o glavu onome koji to čini. U svježem političkom primjeru to se moglo vidjeti na primjeru Restarta, koji je političke neistomišljenike javno optuživao za fašizam. No, omaknulo se nešto slično, u istom rangu s “fašističkom etiketom”, pa je Nino Raspudić s pravom reagirao na izjavu Radimira Čačića da je Most “konzervativna klerikalna stranka”.

Naime, i etikete fašizma (nacizma, ustaštva) i klerikalizma bile su u komunizmu glavni aduti za obračun sa svakim sumnjivcem za kojega je Partija slutila da bi joj ikako mogao nauditi. Prokazati nekoga fašistom ili klerikalcem, u ono vrijeme, bilo je ravno potpisivanju smrtne presude nekome, pa zato korištenje ovih pojmova u današnjem političkom kontekstu treba itekako obvezivati one koji dijele javnomisleći prostor.

Najzanimljivije je pritom da je ovo pravi primjer anakronizma, jer se nimalo ne podudara s aktualnim trendovima. Klerikalizam u Crkvi i oko nje zacijelo postoji u nekim krugovima. No on ne samo da nije dominantan u crkvenom javnom djelovanju, nego je posve suprotan s onim što se događa na javnoj sceni u koju se uključuju katolici i katoličke udruge posljednjih godina u sve većem broju. Riječ je, naime, o laicima koji su postali društveno aktivni i angažirani na kršćanskim zasadama i čija je inicijativa potekla iz vjerničke baze. Čak je i sam crkveni vrh pomalo iznenađen njihovom pojavom i željom za društvenim (pa i političkim) angažmanom i nije u stanju laičke inicijative pratiti ukorak. Najbolje su to ilustrirale referendumske inicijative o Istanbulskoj konvenciji i promjeni izbornog zakona, gdje su ritam diktirale laičke udruge, a ne klerički vrh.

Dio tih aktivista, poput javnosti poznatih Marina Miletića i Zvonimira Troskota, politički se sad aktivirao u Mostu, no reći za Miletića i Troskota da su klerikalci ne samo da je apsolutna budalaština, nego odraz krajnjeg nepoznavanja trendova na crkvenoj, društvenoj, pa i političkoj sceni. Upravo spomenuti dvojac predstavlja antiklerikalni prototip modernog katoličkog društvenog aktivista, pa i političara. Ne samo zato što nisu dio nikakvih oficijelnih crkvenih tj. kleričkih struktura, nego zato što imaju posve autonomno i suvereno mišljenje, koje nije dirigirano ni s crkvenog vrha ni iz nekog crkvenog centra moći.

Video - Zvonimir Troskot komentirao je izborne ankete

 

Dakako, njihov habitus je katolički i kršćanski, a ako netko danas u Hrvatskoj drži da je to klerikalizam, onda je još isključiviji i gori od boljševika koji su u klerikalizmu i fašizmu tražili izgovor za eliminaciju svojih političkih neistomišljenika. Pa čak i fizičku.

Paradoks korištenja termina klerikalizam za obračun s nekim iz crkvenog, tj. katoličkog miljea još više dolazi do izražaja kada se zna da papa Franjo oštro osuđuje klerikalizam i obračunava se s njim na svakoj razini, potičući upravo vjernike laike na evangelizaciju kakva se može vidjeti u pokretima i udrugama koje posljednjih godina bujaju u Hrvatskoj. Štoviše, papa Franjo veli da je klerikalizam uzrok jednom od najvećih zala u Crkvi danas - pedofiliji. No, toga se, na sreću, u ovo predizborno i postizborno vrijeme nitko nije sjetio, jer je po toj analogiji katoličke aktiviste mogao optužiti i za pedofiliju.

Šalu na stranu. U duhu trenda koji je posljednjih godina prisutan u Crkvi i na društvenoj sceni, a vidljiv je i u rezultatima ovih izbora, pojava je pojedinaca sa snažnim kršćanskim zaleđem. Oni se sada, kao što pokazuju rezultati izbora, uključuju u politički život. Kako će im prijati boravak u političkoj areni i kako će se ondje snaći, tek ćemo vidjeti. Ali, eliminirati ih etiketiranjem u samome startu ne samo da nije korektno prema njima osobno ili političkoj opciji koju predstavljaju, nego je potpuno nepoznavanje procesa i zbivanja na društvenoj sceni. U kojoj su i mladi katolici postali aktivni i vidljivi. Što nekima, zacijelo, jako smeta pa ih u duhu bivših vremena nastoje već u startu etiketirati i odstrijeliti. No, na sreću, i vremena su se promijenila.

Komentara 3

UN
unreal
14:47 09.07.2020.

Dosita , na Hrvatskoj sceni zadnjih godina se sve više pojavljuju angažirani laici i praktični katolici izvan kakve formalne crkvene strukture. Bog piše ravno i po nekad neobičnim crtama i uvjeren sam da upravo Bog vodi te društvene pojave jerr je trenutna (srećom odlazeća) konstelacija hrvatskih biskupa nikad gora u povijesti Crkve u Hrvata. Nakon ere velikih pastira našeg naroda Stepinca, Kuharića, Franića, Jurića, Badurine, Oblaka, Pavlišića, Arnerića, .... došla je generacija korumpiranih materijalističkih menadžera ,političara, klijentelističkih ,nekarizmatičnih,i duhovno sakatih biskupa koji su još uvijek u HBK utjelovljeni u osobama kardinala Bozanića i biskupa Puljića, Barišića, Škvorčevića, Devčića, Šaška.... Upravo u takvim okolnostima dok se Bozanić i Puljić naslikavaju i sastaju s Plenkovićem i dogovaraju biznise i dok Puljić nakon sastanka s Plenkovićem brani istambulsku konvenciju, Bog podiže nove ljude s katoličkim habitusom. Ljude koji će predvoditi katolički društveni i politički angažman ali onaj koji će biti prije svega društvene naravi a ne ekonomske.

SA
sapienti
14:42 09.07.2020.

Napose mi je nevjerojatno kako g. Pavičić radi distinkciju između katoličkog i kršćanskog. Kao da jedno s drugim nema veze (sic). Drugo, nije u redu prema drugim kršćanima katoličke provenijencije da se rimokatolike naziva katolicima. To unosi zabunu i nerazumijevanje.. Na žalost, uvriježilo se kod nas nazivati rimokatolike katolicima premda postoji šarenilo katolika u HR, a nisu svi rimokatolici. Rimokatolički poglavar nalazi se u RImu i zove se Papa. Nama ostalim katolicima poglavar nije u Rimu i sigurno nije Papa. Meni kao katoliku poglavar Crkve može biti samo jedan - Isus Krist!

NE
nemanatrag
20:43 09.07.2020.

Klerikalizam je imanentan katoličanstvu od trenutka kad je postao državnom imperijalnom religijom staroga Rima .... pitanje vladanja i vlasti glavnom je agendom toga kulta....postavljali careve i kraljeve vodili križarske i velike vjerske ratove na tlu Europe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije