Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.02.2019. u 10:45

Na europske i parlamentarne izbore i SDP i HDZ izaći će, izgleda, samostalno

Europski izbori ponovno su pokrenuli vječitu priču o ujedinjavanju hrvatske desnice, ali ovaj put možda potpuno promašeno. I dok se godinama unazad zdvajalo o ujedinjavanju pravaša, sada su na desnom spektru i konzervativci i suverenisti jer su razjedinjeni gubili glasove birača i saborske mandate, moda okrupnjavanja je prošla.

Prvi je trend prepoznao HDZ koji je na parlamentarne izbore 2016. godine izišao samostalno, tek su u pojedinim jedinicama imali partnere poput HSLS-a i Hrasta, i postao relativni pobjednik izbora. Velika SDP-ova Narodna koalicija koja je uključivala četiri stranke nije ostvarila sinergiju nego je ispalo da je SDP omogućio HNS-u i HSS-u izdašan broj mandata na svojim listama jer je tim dvjema strankama podijelio ukupno 14 saborskih mjesta.

I ne samo to, HNS se potom prekobicnuo HDZ-u i spasio Vladu Andreja Plenkovića, a HSS je utekao u Amsterdamsku koaliciju koju predvodi GLAS, nastao raskolom HNS-a. Kada bismo bili potpuno cinični, mogli bismo zaključiti kako je providnošću Zorana Milanovića koji je bio široke ruke prema SDP-ovim partnerima spašena HDZ-ova vlast. Na europske, ali i iduće parlamentarne izbore SDP, prema tvrdnjama vodstva socijal-demokrata, izaći će samostalno, jednako kao i HDZ.

Na desnom političkom spektru najveću snagu imaju Neovisni za Hrvatsku i njegovi čelnici Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, i njima nikakvi desni priljepci nisu potrebni. Osim ako ne žele dijeliti mandate sa strančicama koje samostalno nemaju šanse uloviti mandat, posebno ne na europskim izborima gdje će cijela Hrvatska biti jedna izborna jedinica, a stranke će se boriti za samo 12 mandata. Hrast je, naime, na parlamentarnim izborima na listi HDZ-a osvojio jedan mandat, a samostalno ne bi osvojili ništa.

U koaliciji s Hrastom su i konzervativci Ruže Tomašić koja je veliki uspjeh, odnosno najveći broj preferencijalnih glasova osvajala na HDZ-ovim listama za europske izbore. Iako je Zlatko Hasanbegović dosad imao stav da Neovisni za Hrvatsku neće ići ni u kakve koalicije, očito pod pritiskom kritika da razbija hrvatsku desnicu i da ne želi suvereniste pod istim kišobranom pomalo mijenja stav...

Ključne riječi

Komentara 14

DU
Deleted user
19:00 23.02.2019.

Kako suptilno gdja " novinarka" pokušava dodati malo sanaderovskog raskolnog začina na mogućnost koalicije suverenističke desnice. Iva, bojite li se mogućnosti dobrih rezultata desnice na predstojećim izborima ili odrađujete posao za " vjerodostojnog a"?

ST
Stjepan2103
17:16 23.02.2019.

Možda da Bruna i Ruža produ za EU da i budu odvojene...Ali za dalje svakako skupa predsjednički izbori i za Sabor...

NO
Norway
18:48 23.02.2019.

Bojite se ujedinjene desnice vi koji ste si naštimali “stabilnost, sreću i blagostanje” na državnoj sisi i pod zaštitom neiživljene koalicije bratstva i jedinstva crvenih i ugroženih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije