Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.02.2020. u 08:45

Fra Josip Blažević u svojoj najnovijoj knjizi “Praznovjerje ili kako djeluju stvari koje ne djeluju” veli da molitveni lanci ulaze u kategoriju praznovjerja, tj. kršćanopoganstva

Jedan od dokaza da glupost nema granica sigurno su “molitveni lanci”, kojima su zatrpani naši sandučići elektroničke pošte ili messengera na društvenim mrežama, a u kojima nas znani i neznani dobrohotni pojedinci nastoje uvući u mrežu praktički samoorganizirana ludila, koje se širi deseterostruko brže virtualnim prostorom od primjerice koronavirusa zrakom. A i učinkovitije od njega plaši ljude, jer se iza pobožnog i molitvenog uvoda skriva maskirana prijetnja, koja svakoga tko dobije neku takvu poruku stavlja pred tešku dilemu – proslijediti je ili na još desetak adresa iz svoga adresara ili izazivati kletu sudbu i navući na sebe svu silu nesreća, koje se u poruci nude.

Nerijetko su pošiljatelji takvih poruka “dobri vjernici”, tj. oni za koje znate da su redovito u crkvi, da se zdušno Bogu mole, pomažu potrebne i razdaju se u dobrohotnosti prema drugima. Oni su, izgleda, najranjivija kategorija, pa tvorac ovoga “duhovnoga koronavirusa” kao da računa upravo na njihovu bogobojaznost i kratkotrajnu inkubaciju, jer će, u svojoj duhovnoj naivnosti, brže bolje pohitati i što prije proslijediti molitveno-prijeteću poruku najbližem krugu osoba, kako bi ih zaštitili od sigurne propasti.

No, da se svatko prije onoga klika mišem za “proslijedi” zapita ima li primjerice Majka Božja Lurdska pametnija posla pa da od 12. veljače 1937. godine šalje pisma neprekidno do danas, odavno bi popucale karike tih sumnjivih molitvenih lanaca. Ali, mnogi će se upecati već na prvu rečenicu toga “pisma” iz Lurda, koje upozorava da ga se ne smije “spaliti niti ga zadržati niti ga na bilo koji način uništiti jer će te propustiti sreću u kući”.

A onda slijedi lažni duhovni sadržaj, tj. molitvena uputa i tobožnje svjedočanstvo: “Pomolite se dva puta ‘Zdravo Marijo’. Za 14 dana dobit će te vijest. Kako ste dobili ovo pismo tako ga u narednih 96 sati otpremite. Pismo putuje iz Amerike od dječaka kojem je pomogla Majka Božja Lurdska u nevolji. U roku 24 sata dobit će te neke ugodne vijesti ili će vas nešto obradovati u kući, ljubav ili bilo što drugo. Vjerujte Majka Božja Lurdska će vam pomoći”.

Dakako, ključna je prijetnja, jer “jedna je osoba pokidala pismo, imala je nesreću, ovo pismo će vam donijeti sreću u kuću, a ako pravilno postupite, sreća je vaša. Hvaljen Isus i Marija! I lažni blagoslov koji glasi: “Neka vas sreća prati. Pismo pošaljite onima kojima želite sreću. Boga volite Bog vas voli. S ljubavlju je sve moguće. Original pismo je u Novoj Engleskoj, već je 9 puta obišlo svijet, a sad je sreća poslana Vama. Postat će te nenadano sretni 4 dana nakon što dobijete ovo pismo samo ga morate poslati dalje. Ovo pismo nije šala. Pošaljite 20 dalje”.

Fra Josip Blažević u svojoj najnovijoj knjizi “Praznovjerje ili kako djeluju stvari koje ne djeluju” veli da molitveni lanci, među kojima su osobito popularni ovakvi Gospe Lurdske ili sv. Ante, ulaze u kategoriju praznovjerja, tj. kršćanopoganstva. “Za četiri dana” sigurno će se ‘nešto dogoditi’. Naravno da će praznovjerna osoba iz niza događaja izdvojiti jedan kojemu će pridati posebno značenje i navoditi ga u prilog svoga uvjerenja, uostalom, i da se ne osramoti kako je bila lakovjerna”, objašnjava Blažević, dodajući kako “mnoge zavede njihova kršćanska forma, prizivanje na neke svece ili privatne objave”.

No, kako veli, upravo neka to “posluži kao kriterij, ako su u naputcima obećanja vremenite sreće ili bogatstva, neki brojevi (treba poslati na toliko adresa), vrijeme (izlazak ili zalazak Sunca, četvrtak ili koji drugi dan), prijetnja (nesreća će vas zadesiti ako ne postupite prema naputcima), riječ je o praznovjerju”.

“Bog poštuje našu slobodu i ne kažnjava svaki grijeh kamenom u glavu, u protivnom nitko od nas ne bi hodao čitave glave. Vjera u pravoga Boga podrazumijeva slobodu koju je pogrešno shvatila majka koja kćeri maže obuću egzorciziranim uljem da joj kćer ne bi skrenula u loše društvo”, piše fra Josip Blažević o modernom elektroničkom kršćanpoganstvu tj. duhovnom koronavirusu našeg elektroničkog doba, čija zaraznost nimalo nije za podcjenjivanje.
 Tako, ako želite da vam se u sljedeća četiri dana, nakon što ste pročitali ovaj tekst, nešto “lijepo dogodi”, proslijedite ga na svima iz vašeg adresara. Baš svima! Nešto lijepo sigurno će vam se desiti samo po sebi, a na našoj internetskoj stranici eksplodirat će broj klikova… Šala, naravno. Nemojte se dati zaraziti “duhovnim koronavirusom” ma koliko vas plašili njime. Glupost je doista nemjerljiva, ali Bog je jači od svih naših gluposti.

Komentara 3

SZ
slaven.zadravec
11:28 06.02.2020.

Fratar kritizira praznovjerje??!?!

GM
gmižić
10:09 06.02.2020.

“Praznovjerje ili kako djeluju stvari koje ne djeluju".... upravo si opisao organizaciju čiji si član... :-)

WI
wimnamannia
09:40 06.02.2020.

Boji se Vatikan konkurencije, da jos netko osim njih omasti brk, luxuzno zivi i valja se u zlatnim palacama na grbaci siromasnoga puka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije