Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.01.2018. u 19:55

Godina koja je pred nama, simbolično i stvarno, morat će odgovoriti na neka ključna globalna, ali isto tako strateški strukturirana naša unutrašnja pitanja

Nevjerojatna je neizvjesnost kojom ulazimo u novu godinu. I to do te mjere da se više ne smije biti siguran kako je zemlja gotovo okrugla pa bi nam, shodno logici ravnodušja, sve trebalo doslovno biti ravno. Međutim, godina koja je pred nama, simbolično i stvarno, morat će odgovoriti na neka ključna globalna, ali isto tako strateški strukturirana naša unutrašnja pitanja.

S jedne strane od nas se, dakle, očekuje pojačan angažman u proizvodnji bolje budućnosti, a s druge strane nam se ne dopušta da pretjerano aktivno sudjelujemo u njezinu kreiranju. Pasivno promatranje onoga što će se događati u unutarnjoj politici, gospodarstvu, vanjskoj politici, diplomaciji, kulturi, sportu, medijima, znanosti i tehnologiji građane bi trebalo pretvoriti u publiku, ali možda baš u 2018. aktivno promišljanje i sudjelovanje u kreiranju i realizaciji bit će presudno za fizionomiju budućnosti kakvu želimo. Zato smo analizama naših autora odlučili uprijeti prstom u ključne točke područja našeg djelovanja tijekom 365 dana koji slijede. I premda se čini da ih je puno, i na njihovu kraju, nekako za godinu dana, opet ćemo se čuditi kako je brzo prošlo i što nam se sve dogodilo za to vrijeme.

Ovih dana naslušat ćemo se dobrih želja od onih koji bi trebali raditi na njihovu ostvarenju. Ali nije to jedina inverzija u odnosu upravljačkog aparata i onih koji mu osiguravaju legitimitet. Velike geste, stoga, bit će presudno prevesti u najkonkretniju realizaciju, i to prije svega u svjetlu činjenica da će borba za bolji život biti vođena ama baš svakog dana u vremenu koje slijedi. Čekanja i odlaganja više ne može biti, obećanja i lijepe želje neće zaustaviti odlazak poduzetnijih, a pitanje budućnosti više se ne može svesti na buduća pitanja. Jer budućnost je već odavno počela.

Komentara 3

LI
lipica
20:52 02.01.2018.

Sta je pjesnik konkretno kazao? Razvodnjene fraze, kao i kod politicara!

DU
Deleted user
16:09 05.01.2018.

Izvanredan članak i analiza. Napokon VL počinje ponovno objavljivat kvalitetne članke vrhunskih novinara i kolumnista.

BA
bakulušić
11:57 05.01.2018.

Hrvatski pisac, novinar, kolumnist, urednik i ne znam što još sve ne, Goran Gerovac se malo preračunao. Naša budućnost je počela 1918, kad smo saznali da su nam "komšije" braća i kad smo se s njima bratski zagrlili. Bio je to tako snažan zagrljaj da smo imali desetak mrtvih na Trgu bana Jelačića a nakon toga je zagrljaj bivao sve jači i snažniji. Pucala su nam rebra, ostajali smo bez zraka, padali u nesvjest, dvadesetogodišnjaci su masovno umirali a neki su i živi zakopavani. Zahvaljujući nekom čudu i čudesnim vremenima, oslobodili smo se tog strasnog zagrljaja i platili to tisućama mrtvih. Sada svatko ima svoju kuću. Pofuk i Gerovac bi rekli da govorimo različitim varijantama istog jezika. kao što braća inače govore. Nakon sto godina bratstva i jedinstva, zagrljaj više ne lomi rebra, ne oduzima zrak ali su im u rukama ostala naša muda pa stisnu, nekad više, nekad manje, uvijek kad to njima odgovara. Tek toliko da budućnost traje i da ne zaboravimo da smo braća i da govorimo različitim varijantama istog jezika, kako kažu Pofuk i Gerovac. I još desetak Večernjakovih kolumnista. Dakle, naša budućnost ne počinje 2018. nego se samo nastavlja. S mogućnošću da "braća" stisnu kad im god to odgovara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije