Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.11.2017. u 08:02

Uhljebništvo je rak-rana zbog koje tapkamo na mjestu i sreću tražimo negdje drugdje.

Stranačka iskaznica političke stranke (naravno, one na vlasti) nerijetko vrijedi zlata.

Nema te diplome, magisterija ili doktorata koji vam u javnoj i državnoj upravi, u javnim i državnim poduzećima može donijeti dobro plaćen i siguran posao na kojem ćete, u pravilu, provesti cijeli radni vijek i dočekati penziju kao što je ta magična iskaznica. A ako uz iskaznicu imate još i sreće, odnosno nekog rođaka, kuma, strica, babu, tetu... na poziciji u stranci na vlasti, javnom poduzeću ili državnoj ili lokalnoj upravi onda se, slikovito govoreći, može reći da ste na konju”.

Uhljebništvo nije usputna pojava

Jer osim dobrog i sigurnog posla na koji, možda, ne morate ni dolaziti, imate šanse i za strelovito napredovanje jer će se za vas “skrojiti” i javni natječaji, dobit ćete sve moguće povlastice, a ako vas se, zbog smjene vlasti, netko odluči riješiti, tu su “papreni” bonusi i otpremnine na koje, logično, imate pravo. Ako ste kojim slučajem još premladi za posao, ne brinite se. Prije radnog mjesta, iskaznica ili rođačke veze, ako ih imaju vaši roditelji, mogu vam, primjerice, osigurati studentsku stipendiju.

Sve je to u Hrvatskoj, na žalost, toliko puta viđeno, prožvakano. I nešto s čime ćemo se još godinama boriti. Jer uhljebništvo nije usputna pojava. Uhljebnička klima postala je rak-rana hrvatskog društva, razlog zbog čega smo apatični, nezadovoljni, ogorčeni. Razlog je i što svakim danom sve više ljudi odlaze iz Hrvatske i traži sreću negdje drugdje. Zbog te klime stojimo na mjestu dok drugi rastu, zbog nje ne vjerujemo političarima, ne vjerujemo institucijama...

Zbog uhljebničke smo klime neefikasni jer se ne zapošljavaju najsposobniji, školovani za posao koji se traži, nego “naši”. I oni koji će na idućim izborima glasati za “naše”. Nema stranke imune na “uhljebništvo”. Radili su to svi, rade i sad i radit će i u budućnosti jer političke stranke danas na taj način funkcioniraju. Birokracija, javna poduzeća, komunalne tvrtke... nemaju primarno ulogu da nama građanima olakšaju život. Sredstva su uz pomoć kojih se dolazi na cilj, a cilj je vlast. 

    
Ključne riječi

Komentara 3

ST
stefj
08:44 22.11.2017.

Uhljebništvo je Milanovićeva vlada dovela do vrhunca. Tome je, naravno, pomogla ekonomska kriza koja je vrijednost radnog mjesta u državnoj i javnoj službi dovela na razinu suhog zlata. Danas je situacija nešto malo bolje, ne bitno bolja... No nije to samo stranačka pripadnost, tu je i rodbina zaposlenih. U Zagrebu rodbina zaposlenih ima prednost na natječaju za posao, to "pravo" su izborili sindikati... I zato i jesmo tu gdje smo, na dnu EU-a, zato jer nam zemlju vode sindikati državnih i javnih službi u dogovoru s politikom. Cijela "razvojna" politika se svodi na načelo - kako, kome i koliko uzeti, te kako se dodatno zadužiti...

DU
Deleted user
09:04 22.11.2017.

Pa upravo i je problem u tome da ako imaš stranačku iskaznicu, gotovo svaki doktorat ti je dostupan. Čak se ide tako daleko da se izmišljaju cijeli fakulteti koji služe samo za to. Tako se obezvrjeđuju i iz sustava isključuju oni koji su diplomu zaslužili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije