Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mislav Šimatović

Nekome ovrha, drugome zarada. Ima li tu države?

Andrej Plenković
Matija Habljak/PIXSELL
16.01.2018.
u 08:38

Priča Andreje Tomić, Zagrepčanke koja sa suprugom i četvero djece već 15 godina živi s blokiranim računima u unajmljenoj garsonijeri, prva je u nizu ispovijesti koje ćemo od danas objavljivati iz tjedna u tjedan.

Odustajanje Vlade Andreja Plenkovića da, unatoč obećanjima, već ove godine izmijeni ovršni zakon i tako bar malo nade ponudi vojsci nesretnih građana s blokiranim računima, dovoljan je povod da Večernji list otvori svoje stranice običnim ljudima kako bi ispričali svoje dužničke sudbine.

Priča Andreje Tomić, Zagrepčanke koja sa suprugom i četvero djece već 15 godina živi s blokiranim računima u unajmljenoj garsonijeri, prva je u nizu ispovijesti koje ćemo od danas objavljivati iz tjedna u tjedan. Andreja Tomić je među 320 tisuća građana čija se imovina u nekom trenutku našla pod ovrhom bez imalo nade da će dug vratiti. Zbog niza nesretnih okolnosti i birokratskih zavrzlama gospođa Tomić upala je u spiralu beznađa, čiji je glavni oslonac ovršni zakon po kojem se dužnicima po ekspres-postupku blokiraju svi računi i imovina.

Zbog toga što je netko u nekom trenutku pristao biti jamac za kredit, ili nije platio dva računa za mobitel, danas ga sustav tretira okrutnije nego da je dokazani kriminalac. Sve po zakonu. Pritom nitko, pa ni gospođa Tomić, ne osporava postojanje duga, već traži pošten model da ga vrati.

A model u kojem dug iz godine u godinu raste, unatoč činjenici da se povremeno otplaćuje, dio je kriminogenog sustava u kojem netko zarađuje na tuđoj muci. Činjenica da broj blokiranih građana stagnira posljednjih godinu dana, dok njihov ukupni dug raste, ukazuje na niz nelogičnosti koje ova Vlada mora hitno ispraviti.

Proglašenje osobnog stečaja i reprograma duga, što je mogućnost koja postoji od pretprošle godine, pokazala se kao nedostatna mjera za rješenje ovog golemog društvenog i ekonomskog problema. Istina, broj blokiranih građana u posljednjih godinu dana nije veći, čak se ponešto i smanjio, ali je apsurd da se njihov ukupan dug popeo pet posto, na nevjerojatnih 42 milijarde kuna. Podsjećamo, zbog gotovo identičnog iznosa duga država je posebnim zakonom i prinudnom upravom intervenirala u najveći domaći koncern. Sasvim opravdano!

Komentara 18

Avatar southman
southman
09:24 16.01.2018.

Ako vlada uspije slomiti Ovršni zakon najmoćnijeg masona sa ovih prostora ( kojeg štiti glavni meštar u SAD-u ), zacementirat će još jedan mandat na vlasti. To im je najveći izazov !?

ZG
zgblabla
09:22 16.01.2018.

rjesenje je jednostalno otpisati enormne kamate a glavnicu peretvoriti u kredit na 5'do 10 godina ali hrvati zaposleni u FINI javni biljeznici odvjetnici i hanzekovici i slicni moraju imati ljubavnice ici na skijnje skolovati dijecu vani......kao i politicari i saborskii zastupnici a sadasnji ministar pravosudja je i sam izjavio da ce ovrsni zakon pokrenuti investicijski ciklus ....vidli smo i osjetili blagodati investicijskog ciklusa............

DU
Deleted user
09:03 16.01.2018.

Ona završila za njegovateljicu tečaj i kao takva može naći stalni ili povremeni posao bez problema. On građevinarac i kao nema posla a uvozimo na tisuće radnika tih struka. Da mlada i zdrava osoba sa 23 godine zađe u blokaduu i to mirno promatra ne može biti normalno. Ako će se objavljivati priče kako je netko radi televizija i mobitela na pretplatu, RWA zadruga i auta na kredit zapao u blokadu neće se postići nikakav efekt.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije