Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Neki izračuni kažu da bh. Hrvati pomažu RH. Ili je uistinu obrnuto?

09.03.2015., Zagreb - Hrvatska zastava vijori se na krovu Hrvatskog narodnog kazalista.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/Pixsell
16.05.2017. u 09:53

Hrvati iz BiH su za Hrvatsku i demografski bazen.

Česte su objede kako su Hrvati u BiH paraziti koji žive od pomoći države Hrvatske. Bilo bi važno zbog hrvatsko-hrvatskih odnosa da se jednom točno utvrdi tko kome i koliko pomaže. I to u svim segmentima: gospodarstvu, obrani, kulturi, sportu…

RH za Hrvate iz BiH godišnje izdvaja 20 milijuna kuna. Pa čak ako je to u praksi i nekoliko puta više, vezano uz određene zdravstvene projekte ili mirovine za ranjene i poginule pripadnike HVO-a, svakako je manje od koristi koju Hrvati u RH imaju od svojih sunarodnjaka u BiH. Primjerice, samo od vode iz najveće umjetne akumulacije u Europi - Buškog jezera, koje se nalazi na području Livna i Tomislavgrada, Hrvatska preko HE Orlovac godišnje zaradi 100 milijuna kuna. To je iznos bez onoga od struje proizvedene u ostale dvije elektrane - HE Đale i HE Zakučac koje također koriste vodu iz Buškoga jezera. HEP je općinama Livno i Tomislavgrad godinama plaćao tek po šest milijuna kuna.

Prema izračunima Elektroprivrede HZ HB, naknada bi trebala biti veća od 32 milijuna kuna, dok same općine tvrde kako bi taj iznos morao biti i znatno veći s obzirom na štete koje oni trpe od te akumulacije. Postoje još na deseci primjera gdje Hrvati iz BiH pomažu sunarodnjacima. Recimo, Hrvatska ima trgovinski suficit s BiH na godišnjoj razini od oko 4 milijarde kuna, za što su opet najzaslužniji Hrvati iz BiH, bilo kao kupci hrvatskih proizvoda, bilo kao politički predstavnici, od države do razine općina, koji su osiguravali bescarinski trgovinski režim za hrvatske kompanije. Mnoge hrvatske tvrtke svoj poslovni zamah počele su upravo u BiH. I na kulturnom planu je slično. U BiH se prodaju novine, knjige i udžbenici na hrvatskom jeziku, na Sveučilištu i u školama gdje žive Hrvati angažirani su na deseci liječnika, profesora i nastavnika iz RH...

I tako bi se moglo s još mnogo primjera potkrijepiti kako je, blago rečeno, nekorektna i netočna tvrdnja o bh. Hrvatima kao parazitima. Naprotiv, nitko više i požrtvovnije ne pomaže hrvatsku državu od Hrvata u BiH. Zajedničku sudbinu dijelili su i u Domovinskom ratu. Među prvim su dragovoljcima u obrani Hrvatske bili upravo oni iz BiH. Mnogi su branitelji stradavali u Hrvatskoj ili boreći se u BiH (i) za Hrvatsku. Hrvatski entitet Herceg Bosna nestao je u mirovnim pregovorima kao jedan od zaloga za samostalnu Hrvatsku.

Hrvati iz BiH su za Hrvatsku i demografski bazen. Mnogi su naselili nenaseljene krajeve, mnogi su popunili deficitarna radna mjesta. Mladi i obrazovani Hrvati iz BiH tražen su “resurs” u RH. Koliki je doprinos bh. Hrvata filmskoj umjetnosti, književnosti, glazbi, sportu, suvišno je i navoditi. Može li itko i nabrojiti koliko je sportaša rođenih u BiH među osvajačima hrvatskih medalja na svjetskim i europskim natjecanjima? Suradnja i međusobno pomaganje Hrvata s obje strane granice su od strateškog državnog i nacionalnog značaja. A ne da paleći svjetlo u Zagrebu i Splitu gasimo ono u Livnu i Tomislavgradu.     

Komentara 1

DO
dosaosam2
10:27 16.05.2017.

Dajte jednom počnite govoriti i pisati istinu,čemu služi ovaj tekst kad svi dobro znaju da nije tako već da nije bilo Hrvata iz Hrvatske ne bi bilo ni Bosne. Zar treba plaćati nekome što je branio svoj dom i obitelj.Šuplje su vam priče rođo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije