Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.04.2017. u 08:17

Plenković se nije htio odreći Todorićeva čovjeka. Vidjet ćemo tko će biti uvjerljiviji. Kako god bilo, nisu više zajedno

Raspala se Vlada HDZ-a i Mosta. Premijer Plenković pokazao je tko je gazda (samo da mu Vlada ne doživi sudbinu Agrokora), nakon što je dao otkaz trojici Mostovih ministara i sprema se smijeniti i njihova šefa Božu Petrova, čime će Most i formalno prijeći u oporbu. 
U ovom trenutku imamo vladu s pet “klimavih” ministara. Uz četiri Mostova (Ivan Kovačić bio je u Omišu na sprovodu za vrijeme glasovanja i sasvim se slučajno privremeno izvukao) u njoj i dalje sjedi Zdravko Marić, nestranački čovjek i bivši Todorićev direktor zbog kojeg se Plenković odlučio riješiti Mosta.

O Mariću će se glasovati u Saboru, i to vrlo brzo, možda čak i prije no što Plenković složi novu većinu. Kada bi oporba uz Mostovu podršku skupila 76 glasova protiv Zdravka Marića, premijer bi svoju bezrezervnu podršku ministru financija u tom slučaju mogao skupo platiti. 
U ovom je trenutku političko pitanje svih pitanja tko su novi partneri s kojima Plenković računa jer čini se da predsjednik HDZ-a ne puca iz prazne puške već ima barem koji glas više od minimalnih 76, koliko ga zastupnika podržava bez Mosta.

Iako nijedna oporbena politička grupacija nije najavila podršku Plenkoviću, sasvim je izvjesno kako će se na otvorenom političkom tržištu naći pojedinačnih prebjega koji će pod krinkom domoljublja i za “dobrobit Hrvatske” besramno pretrčati u vladajući tabor. U protivnom, imat ćemo manjinsku Vladu koja će teško imati stabilnost koju premijer tako često spominje. U oba scenarija Plenkovića ne čeka mirno more ni sigurna luka, plovit će oslonjen na političke beskičmenjake i prevrtljivce ili uz interesnu podršku HNS-a koju bi mu Vrdoljak mogao pružiti. 


Mora se priznati da je odluka o prekidu s Mostom iako ju je Plenković donio samostalno, u HDZ-ovoj bazi, na terenu dočekana s velikim odobravanjem, čak i s oduševljenjem. Konačno mogu skinuti rukavice i u ring pred lokalne izbore ući bez ikakve zadrške prema dojučerašnjim partnerima koji su im mrsili račune o Omišu, Vrgorcu i ostalim sredinama u kojima je Most smijenio HDZ-ove načelnike i gradonačelnike. Iako ima analitičara koji očekuju osipanje u klubu HDZ-a, osim Brune Esih, koju će ionako izbaciti jer se kandidirala za gradonačelnicu Zagreba, kontra stranke koje ju je dovela u Sabor, teško da će itko glasati protiv novih Plenkovićevih ministara, uključujući Zlatka Hasanbegovića. Ovaj HDZ-ov brak iz računa na državnoj razini lokalno im nikad nije dobro sjeo, rejting im je sve jači pa im ni još jedni prijevremeni parlamentarni izbori nisu mrska opcija. HDZ i Most više nisu zajedno, a tko je kriv, razglabat će se na veliko u ovoj predizbornoj kampanji. Istina je jedna, ali u HDZ-ovim očima mostovci su pokazali nelojalnost, a u Mostovim

Plenković se nije htio odreći Todorićeva čovjeka. Vidjet ćemo tko će biti uvjerljiviji. Kako god bilo, nisu više zajedno. I onako nisu ni bili jedno za drugo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije