Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Nedjeljka Fabria nisu zaboravile majke iz Badema ljubavi

Davor Visnjic/PIXSELL
13.08.2018. u 16:34

- Okupljene u nastojanju da se suprotstavimo JNA i KOS-u i spasimo živote naših sinova svjedočile smo moralnoj i svakoj drugoj pomoći poštovanog Nedjeljka Fabria

Kako je javnost reagirala na smrti akademika i ratnog predsjednika Društva hrvatskih književnika Nedjeljka Fabria? Telegram sućuti poslali su predsjednica, premijer, ministrica kulture i predsjednik HAZU. U novinama su objavljeni prigodni tekstovi, a HRT je emitirao emisiju o Fabriju iz svog bogatog arhiva.

U javnost se nije probio telegram sućuti koju su obitelji i Hrvatskom društvu pisaca (u koje je Fabrio prešao iz DHK-a) uputile članice i utemeljiteljice danas već pomalo zaboravljenog pokreta majki za mir Bedem ljubavi. A majke iz Bedema ljubavi u svojoj su sućuti izrazile veliku zahvalnost Fabriju za njegovo časno držanje u teškim danima agresije na Hrvatsku u kolovozu 1991. godine.

“Okupljene u nastojanju da se suprotstavimo JNA i KOS-u i spasimo živote naših sinova svjedočile smo moralnoj i svakoj drugoj pomoći poštovanog Nedjeljka Fabria. On je bio nezaboravni sudionik i govornik na skupu održanom 29. kolovoza 1991. kad se na zagrebačkom Krešimirovu trgu okupilo više od 100.000 ljudi.

S akademikom Petrom Šegedinom, predsjednikom Matice hrvatske Vladom Gotovcem te Slavkom Mihalićem, Antom Stamaćem, Pajom Kanižajem i ostalima Fabrio je svojim odlučnim a smirenim riječima bio izvor našeg pouzdanja i vjere u misao mirotvorstva”, napisale su majke iz Bedema ljubavi u telegramu koji je potpisala Slavica Bilić.

Nedjeljko Fabrio bio je i među onim hrvatskim intelektualcima koji su najsrčanije podržali konvoj Libertas koji je u jesen 1991. pokazao domaćoj i stranoj javnosti da se Hrvatska ne odriče Dubrovnika. U rujnu 1991. na mirotvornom skupu u ljubljanskom Cankarjevu domu Fabrio je izjavio da na brdima iznad Dubrovnika čeka 12.500 četnika koji su spremni na osvajanje i rušenje Dubrovnika koji je kolijevka hrvatske umjetnosti.

U listopadu 1991. Fabrio u dramatičnoj izjavi kojom poziva hrvatske intelektualce da osobno putuju u konvoju Libertas tvrdi da Srbija 800 godina priželjkuje Dubrovnik, da je sve imperijalne i lopovske ratove što ih je vodila za Dubrovnik izgubila, ali da se sada nalazi na samo dva kilometra udaljenosti od Grada

“Sudbina hrvatskoga Dubrovnika sada još jedino ovisi o našoj hrabrosti i odlučnosti da se stoički i nenaoružani, morskim putem vratimo u sveti grad hrvatske i europske misli i srca”, poručio je u listopadu 1991. Nedjeljko Fabrio, sudionik konvoja Libertas koji je probio blokadu JNA, a koji su pratile brojne skromne ribarske brodice.

Nedjeljko Fabrio ispraćen je na posljednji počinak tiho, u krugu obitelji, što i priliči piscu i to pogotovo dobrom piscu. Ali, možda bi mu bilo drago da zna da ga nisu zaboravile majke iz Bedema ljubavi. Ili da će mu možda i grad Dubrovnik odati dužnu počast nekom gestom kako ne bi ispalo da je opijen slobodom postao grad koji nema srce i nema pravo na sjećanje.

>> Pogledajte video - Misteriozni ljudi - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Ključne riječi

Komentara 2

NO
NoHo
00:29 14.08.2018.

"Bedem", a ne "Badem" Ljubavi?

JA
Jania
09:45 17.08.2018.

Pok. gospodin Fabrio primjer je pravog zauzetog intelektualca domoljuba. Za Hrvatsku je tragedija što se takvi svijećom mogu tražiti u vodstvu HAZU-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije