Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nediplomatski

Hrvatska je kao avion u kojem su oba pilota na WC-u, pa što softver odradi

Trg bana Jelačića
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
29.03.2015.
u 08:11

Prestat će voziti i vlakovi između sjevera i juga zemlje!? Kao da je opet počela 'balvan revolucija'

        Nije sad popularno govoriti o pilotima i avionima, no meni pilotiranje Hrvatskom sve više nalikuje na situaciju gdje su piloti (oba) otišli na WC i ostavili uključen autopilot. Pa što softver odradi. U Hrvatskoj počinje kaos. Raspada se komunalni i infrastrukturni sustav. U Zagrebu ne vlada nitko, a bezvlašće će brzo uzrokovati gubitak funkcija glavnog grada. Iz hrvatske Vlade istjeran je već 9. ministar, a ovih će dana prestati voziti vlakovi između sjevera i juga zemlje!? Kao da je opet počela “balvan revolucija”.

No političari i dalje misle da se isplati pričekati. Polako. Meni bi, da sam političar, ipak zazvonilo na uzbunu nakon noćne akcije građana koji su silom osvojili glavni vodovodni šaht i pustili vodu Valpovu, a koji je prethodno zavario gradonačelnik susjednog Belišća, Dinko Burić. Akcija je dokaz da stvari izmiču kontroli. Zagrebački je gradonačelnik u zatvoru, a u Dubrovniku nitko ne može pobijediti gradonačelnika koji je osuđen zbog zloporaba. Gradonačelnik Samobora, kamo sam pobjegao iz nervoznog Zagreba, Krešo Beljak, pak dogovara sa Slovencima “izvoz” smeća u Krško, jer Zagrepčani više ne daju da se smeće vozi na Jakuševac.

Samoborci su, naime zatvorili svoje odlagalište kako bi Zagreb imao čistu vodu s vodocrpilišta Strmec. Bandić je u zatvoru, pa se sad svi “prave blesavi” i kao ne znaju kakav je dogovor bio. Pa će tako Samoborci plaćati Slovencima, koji će tu još dodatno zaraditi jer oni to smeće recikliraju. Može li si Hrvatska dopustiti ovu ubrzanu komunalnu, infrastrukturnu razgradnju? A energetsku? Pa ne moraš biti genij da bi shvatio da će, ako blokiraš baš svaki energetski projekt – gradnju termoelektrana (Ploče, Plomin C), hidroelektrana (Ombla), LNG-a na Krku, bušenja u Jadranu – Hrvatska ostati bez energije. U tom nastupajućem kaosu nikome se ne žuri preuzeti odgovornost.

Kukurikavci čekaju izbore i lete na spomenutom “autopilotu”. Oporbena HDZ-ova koalicija isto tako čeka, računajući da samo treba pustiti vladajuće da nastave nizati greške i – izbori će biti dobiveni. Pa, u nekoj normalnijoj situaciji moglo bi se imati razumijevanja za ovakvu pragmatiku. No, stanje nije normalno. Preopasno je ne činiti ništa. Prekretnica ovog suicidnog trenda trebala bi se zbiti u Zagrebu. Jer ako prestane funkcionirati glavni grad, gangrena će zahvatiti sve.

U HDZ-u su ovdje u pravu kada kažu da bi izlaz iz krize trebali pronaći oni koji su 15 godina sudjelovali u vladanju glavnim gradom. A to su SDP i njihov odmetnik Milan Bandić. Oni su krivi za današnju situaciju i mogu shvatiti ljutnju u HDZ-u zbog toga što ih sada prozivaju i traže da oni pokrenu rješavanje kaosa u Zagrebu. A to bi značilo da HDZ isprovocira izbore. U HDZ-u su oprezni jer, pokrenu li ovu akciju, optužit će ih odmah jer izbori stoje 100 milijuna kuna. Usmjere li svoju akciju protiv Bandića, a zna se da je pola hadezeovaca svoj glas davalo njemu, opet se ne čini kao racionalan potez.

Idu li u suradnju s bandićevcima, a on je i dalje u zatvoru, to je isuviše riskantno, a SDP vjerojatno samo to i čeka da počne ismijavati “kriminalnu koaliciju”. Čini se da nema elegantnog rješenja. Ne bih ga stoga ni tražio. Kaos je. A kažu: iz kaosa se rađa novi svijet. I baš se u kaosu onda najbolje može izmjeriti, potvrditi veličina i stvarna kvaliteta neke političke snage. Jednostavnije rečeno – mislim da će HDZ ipak na Zagrebu morati pokazati od kakvog je materijala napravljena ta Karamarkova slitina (legura).     

>> Za Josipovića i njegove savjetnike 2,5 mil. kuna

Komentara 21

Avatar deziderij
deziderij
09:47 29.03.2015.

Samo što Hrvatska ne posjeduje nikakav softver dok za "pilote" koji njome upravljaju svi znamo koliko su sposobni i tko su pa je "putnika" svakim danom manje - i to u enormnom broju.

DI
Diners
11:28 29.03.2015.

Ne ne gosp. novinar,pilota ima,avion je u zraku ali je ponestalo kerozina! Samo ti piloti nisu svjesni situacije. A nama kao putnicima nije preostalo mnogo vremena!

ĆA
ćaćaća
11:15 29.03.2015.

IstinaHurts..ako pod tuđmanovim eksperimentom podrazumjevaš 200 bogatih obitelji pročitaj knjigu od svoje miljenice pusićke pa ćeš vidjeti da je ona prije tuđmana željela isto napraviti ali sad o tome šuti..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije