Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.10.2020. u 06:32

Neki su za izraelski model, s rendgenom kao za Zid plača, drugi za odvraćanje s policijom s dugim cijevima.

Opet smo u nevolji imali sreće, u napadu automatskom puškom na zgradu Vlade RH ranjen je policajac, a moglo je biti i puno gore, da su na ulazu bili članovi Vlade, službenici ili deseci novinara koji svakodnevno hodočaste na Trg svetog Marka.

Stoga, u Vladi više neće izazivati sreću i skloni su zatvaranju za javnost prostora na ovom, povijesno i turistički najupečatljivijem trgu u Zagrebu. Nažalost, to će biti posljedica saznanja da ovakvih atentatora-samotnjaka, a jer su vremena sve teža i napornija, neće biti manje, nego su izgledi da će ih biti sve više.

Da postoje mirni ljudi sa psihičkim poremećajima koji se radikaliziraju u svojim sobama putem interneta ili jednostavno “pregore” i počnu pucati, već dugo navodi i SOA, kao i to da je takve vrlo teško detektirati. A takvi su napadi posebno izraženi u situacijama širenja teorija zavjera.

Dakle, u situaciji u kakvoj smo danas. Kako bi za kompletno preseljenje Vlade i Sabora trebalo 10-ak godina i puno novca, realno je gotovo potpuno zatvaranje Trga, na kojemu više ne bi bilo stotina grupa turista, ali niti već tradicionalnih javnih prosvjeda.

Zagreb: Pojačana policijska patrola na Gornjem gradu
1/8

Vlada prije nije uspijevala zatvoriti Trg jer bi je optužili da su pobornici demokracije tipa Sjeverne Koreje, a nije im to dopuštao ni Ustavni sud.

Kako stvari stoje, Vlada je sklona tzv. izraelskom rješenju, režimu koji će podsjećati na ulazak na prostor Zida plača u Jeruzalemu. Znači, ima turista, ali tek onih koji prođu rendgen.

Nema sumnji da će, zatvori li Vlada trg, uslijediti jaki napadi na nju zbog “odnarođivanja”. Jedan stručnjak za sigurnost stoga Vladi predlaže, umjesto izraelskoga, model tzv. odvraćanja, koji primjenjuju u nekim europskim prijestolnicama na turistički važnim lokacijama, koje osiguravaju vidljive patrole policije ili vojske s dugim cijevima.

Predsjednik države, Zoran Milanović, koji jedini od štićenih osoba nema takvih problema, jer Pantovčak je najzaštićenija lokacija, podržava “šarf” rješenje i zatvaranje za javnost Trga sv. Marka. Kaže da su ondje najviše državne institucije i da to nije turistička destinacija. Traži da se ograniči pristup. I tako će se, nažalost, to ubrzo izgledno i dogoditi. Još jedno “novo normalno”, koje znači redukciju starog i ljudskijeg normalnog.  

VIDEO: Stric napadača s Markova trga: "Da je divljak, pijanac ili agresivan, znalo bi to selo. On to nije bio. Shrvani smo."

Komentara 36

MK
mksdk
07:39 13.10.2020.

Ne treba zatvoriti Markov trg, nego lažljive javne medije koji kontinuirano šire laži i propagandu.

DU
Deleted user
06:45 13.10.2020.

Nek se seli vlada, koja je nelegitimna i koja se boji naroda a ne da prave nekakvo zaštićeno područje u središtu glavnog grada. Izbore su dobili i djelom zbog toga što su obećali prosvjede na Markovom trgu, a sad gaad ga zatvaraju. Tvrde da je Hrvatska sigurna a ne mogu zaštititi ni sami sebe.

DU
Deleted user
07:35 13.10.2020.

Zašto ne premjeste vladu negdje u Udbinu ili Buzin ili PM. Trg sv Marka je predragocjen da bi bio zatvoren.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije