Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.03.2020. u 08:34

Želimo li dobro svojoj majci, ocu, baki, djedu, susjedu, neznancu...suspregnut ćemo ego.

Kakav je kulturološki šok doživio Sun Shuopeng, potpredsjednik Crvenog križa Kine, kad je vidio, nakon tolikih žrtava, kako se živi u Milanu u vrijeme koronavirusa!

Talijanima je poručio da se konačno uozbilje: "Svaki građanin mora biti uključen u borbu protiv koronavirusa."

Isti bi šok doživio i kod nas bez obzira na to što podaci o širenju zaraze nisu zasad zabrinjavajući, pa ni dramatični, a kamoli katastrofični kao u Italiji. Većina europskih zemalja ovih dana plaća danak u mrtvima jer su mislili da "gripica" njima i njihovu profitu neće ništa.

Belgija, Norveška, Nizozemska, Švedska i UK bili su 7. ožujka na stotinjak zaraženih, koliko mi imamo danas, a tada smo mi imali 11. Austrija je imala tek 66, a danas 2333 zaražena. Još četiri europske zemlje imale su do 670 oboljelih, a izvan Italije u Europi je bila 21 žrtva.

Jučer je po Worldometersu 12 europskih zemalja (bez Italije) imalo pedesetak tisuća zaraženih, 2300 kritičnih, samo Španjolska više od tisuću mrtvih...

I Francuska postaje Italija, dan-dva iza su Engleska i Nizozemska, Švicarska, Belgija...Dramatični tjedan ili deset dana s još bržim porastom broja zaraženih i žrtava Europu tek čeka. Sve te zemlje prije petnaestak dana nisu ozbiljno shvaćale opasnost. Za nas bi najgore moglo biti za 10 do 15 dana, a koliko će to bolno biti, ovisi o ponašanju svakoga od nas danas.

Hrvatska je osobito osjetljiva kao stara nacija, prilično narušena zdravlja, i zdravstvenog sustava ograničenih mogućnosti.

Prijeđe li zaraza mogućnosti sustava, žrtve će biti i pacijenti svih dobi jer pod teretom koronavirusa više ne možemo računati ni na intenzivnu skrb kakvu inače imamo.

Zar je tako teško učiniti tako malo za spas bližnjih!? Virus nas je, bili zaraženi ili ne, regrutirao da biramo između dobra i zla.

Ako želimo dobro svojoj majci ili ocu, baki ili djedu, susjedu, prijatelju, neznancu, suspregnut ćemo ego i učiniti malu "žrtvu" za njih. Izlazit ćemo ako je nužno, nećemo se igrati, družiti, okupljati, raditi...vodit ćemo brigu o higijeni kao što nikad nismo. Nevažni smo mi. Ne kockajmo se životima ljudi krhka zdravlja, koji su doslovno u rukama svakoga od nas.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije