Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.03.2021. u 14:54

Iako Plenković uvjerava da je s HDZ-om sve u najboljem redu, posljednji ga događaji demantiraju

Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković na posljednje događaje u HDZ-u, posve predvidivo, odgovara pokušavajući umanjiti važnost tog pitanja. Tvrdi da je odlazak predsjednika stranačkog ogranka u Županji Damira Juzbašića i još troje potpredsjednika i tridesetak članova stranke minorno pitanje.

Plenković tvrdi da je Juzbašić doživio “ozbiljnu dezorijentaciju” i da je to što je napravio “dekredibilizirano u startu”, što je u ovom konkretnom i pojedinačnom slučaju možda i točno, premda je neobično što se Juzbašić odlučio na takav korak znajući da će to vjerojatno značiti i napuštanje radnog mjesta u ravnateljstvu Robnih rezervi.

Sve to, međutim, opet ne objašnjava zašto su Juzbašića slijedili drugi članovi HDZ-a u Županji i zašto HDZ uoči lokalnih izbora napuštaju stranački čelnici i kandidati širom Hrvatske, a pogotovo u Slavoniji.

Donedavni HDZ-ov zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Josip Dabro prije mjesec dana napustio je HDZ odlučivši se samostalno kandidirati za župana. Dabro je pritom Plenkoviću u otvorenom pismu poručio da je dao podršku “onima koji već godinama uništavaju sve čega se dotaknu, uz prešutnu podršku Zagreba, samo uz uvjet bespogovornog slušanja u stranačkim previranjima”.

Stranku je napustio i predsjednik Mladeži HDZa vukovarskosrijemske organizacije HDZa Slavko Grgić, koji je odlučio samostalno krenuti u utrku za gradonačelnika Otoka. Usto valja spomenuti i kako je HDZov osječkobaranjski župan Ivan Anušić zbog takve situacije otvoreno napao ministra obrane i čelnika vukovarskosrijemskog HDZ-a Marija Banožića, što se nikad nije događalo dok je HDZ bio na vlasti. HDZ nema problema samo u Slavoniji.

Gradonačelnik Trilja Ivan Šipić također je odlučio napustiti stranku, a predsjednik pulskog HDZa i kandidat za gradonačelnika Pule na skorim lokalnim izborima Petar Ćurić dao je ostavku na sve stranačke dužnosti, tvrdeći da je to učinio iz osobnih razloga. Premda će većina onih koji napuštaju HDZ-u Slavoniji vjerojatno surađivati s Domovinskim pokretom, u kojem se sigurno vesele ovakvom razvoju događaja u HDZ-u, riječ je o problemima koji su očito rezultat internih procesa i nezadovoljstva unutar stranke. Iako premijer Plenković uvjerava da je s HDZom sve u najboljem redu, posljednji ga događaji zorno demantiraju.

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar Mali Berica
Mali Berica
15:30 11.03.2021.

Nepoznata osoba uputila je danas (11.3.2021) prijetnju vodstvu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini: Je*em li vam majčicu pseću hrvatsku da vam je*em, ima da dođem sa automatom u prostorije tog vašeg smrdljivog ustaškog udruženja i da vas sve pobijem ko stoku. A sada se prisjetimo što je pokazalo istraživanje agencije Faktor plus koje je objavio Blic (5.3.2019). Srbi najviše mrze Hrvate, to je posljedica snažnih antihrvatskih stajališta velikog broja predstavnika vlasti u Srbiji. Antihrvatsko raspoloženje za posljedicu ima strah, nesigurnost i nespremnost na sudjelovanje u životu zajednice, čak je i broj upisane djece u prve razrede bio za trećinu manji u odnosu na prošlu godinu. Hrvatska bi trebala biti svjesna situacije, upozorio je Tomislav Žigmanov predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Dakle, mržnja prema Hrvatima je svakim danom sve gora, a naša izdajnička vlada šuti i apsolutno ništa ne poduzima.

ST
stefj
15:34 11.03.2021.

A što sad, jak je PR protiv HDZ-a, vlada radi loše poteze, ne pjeva se dovoljno domoljubnih i ne busaju se o prsa. Valjda se k tome ne uhljebljuje dovoljno i još se radi preraspodjela uhljebničkih prava... S druge strane, ova vlada je stvorila još potrebitih, kupila je još interesnih skupina, to očito nije dovoljno, vjerojatno smeta ljude što se razmahao etno biznis, što rodni biznis postao isto in. Ne vidim da je ova vlada nešto smanjila javne strukture, samo ih je povećala, isto kao što je povećala parafiskalni sektor, kak bi se reklo, nabacila im posla... Čak su i podigli plaće u javnim strukturama, malo je usporio odlazak van, broj uhljebitih raste i dalje rođaci rade poslove za državu i lokalce... Bit će da Plenković kupuje krive grupe i uhljebljuje krive ljude, te dijeli poslove krivim rođacima. A sa stanovništa PR-a, natrpao je vladu bezličnim birokratima (Obuljen, Banožić, ...), te raznim r-alpinistima (Ćorić...), pa ima problema i s "obranom" navodnih ideoloških vrijednosti... Ukratko, Plenković je odveo HDZ ošto ulijevo, ostavio je nebranjeno desno krilo, od kuda ga sad najviše napadaju. Istovremeno to lijevo driftanje nije privuklo niti jedan lijevi glas, te je guranje u životni prostor SDP-a izazvalo jače reakcije i s te strane... Opet, sumnjam da to Plenkovića nešto smeta, on će za Bruxelles, a ostaviti nas sve ovdje da se valjamo po dnu...

DU
Deleted user
15:06 11.03.2021.

vodstvo hdzeja sve vise i vise pretvara drzavotvornu stranku u bezlicnu evropejsku klijentelisticku vodstvenu strukturu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije