Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.12.2017. u 10:51

U Europi ne smiješ pucati ni na kradljivca u svome stanu ako ti život nije ugrožen

Granično pitanje između Jugoslavije i Italije bilo je riješeno Osimskim sporazumima 1975., a ipak je 1986. plovilo jugoslavenske obalne straže pucalo na jednu talijansku ribaricu ubivši ribara Bruna Zerbina (24). Dogodilo se to u Tršćanskom zaljevu i to je bio, kako su tada pisali talijanski listovi, još jedan incident u dugom ribarskom ratu između Italije i Jugoslavije. Koparska milicija zaustavila je pucnjavom i prijetnjom talijansku ribaricu koja je ušla u jugoslavenske vode. Talijanska strana iznijela je kako nisu ušli u jugoslavenske vode i da su se vraćali prema Italiji. Drugi ribar Achille Lugnan izjavio je tada: “Mi idemo na more nenaoružani, ne idemo voditi rat.”

Hrvatska je već tri godine bila međunarodno priznata država kada je 1995. jedno plovilo hrvatske obalne straže, na pučini ispred Šibenika, pucalo po talijanskoj ribarici i teško ranilo njezina zapovjednika Ezija Bastianellija. Hrvatska obalna straža objavila je kako je talijanska ribarica ušla u hrvatske teritorijalne vode. Ribarica je dovedena u Šibenik, a Bastianelli prebačen u bolnicu. Do pucnjave je došlo samo nekoliko sati nakon posjeta Zagrebu tadašnje talijanske ministrice vanjskih poslova Susanne Agnelli.

Pretpostavimo da su u oba slučaja pogriješile talijanske ribarice, ali zar se zbog toga treba nekoga ubiti ili raniti? Za razliku od američkih zakona, u europskim državama vrijedi pravilo da ne smiješ pucati na kradljivca u svome stanu ako ti život nije ugrožen. Odnosno vrijedi pravilo da se može odgovoriti onom silom kojom si napadnut. Zar je nešto nakita ili kašeta ribe vrijedno ljudskog života?

Ne ulazeći u to tko je u pravu glede arbitražne odluke o Savudrijskoj vali, bilo bi dobro kada se ne bi zveckalo oružjem jer u takvim slučajevima uvijek netko pogiba. Među državama Europske unije nije bilo ratova od Drugog svjetskog rata (ne računajući rat u bivšoj Jugoslaviji jer ona nije bila članica tog saveza) jer se ni pitanje granica nije rješavalo jednostrano, a još manje uz pratnju oružja.

Komentara 15

NO
Norway
11:39 30.12.2017.

Stvarno si se izblesio do besvjesti, imaš li uopće pojma kako druge zemlje npr. Norveška brani svaki cm svoje obale? Svaku kašetu ribe? Kako te nije Boga sram i strah? Pa koliko je ljudi dalo život za ovakve granice a da bi ih ti danas omalovažavao sa svojim procjenama za sto je vrijedno položiti život?

CR
crocro
12:42 30.12.2017.

Gospodin Tomašević je svoj stav trebao izravno uputiti jednosmjerno i to prema Sloveniji a ne toliko transparentno da se iz zrakoplova dade zaključiti da se to odnosi na Hrvatsku koja brani svoje more i svoj teritorij. Gospodin Tomašević neće kritizirati sloveniju koja iz petnih žila nastoji primjeniti nakaradnu arbitražnu presudu da u svojem nastojanju primjene niti u ludilu ne želi otići s Hrvatske zemlje Svete Gere (koju vjerojatno čuva za neku buduću trampu). A Hrvatska se tješi da smo dobro prošli na kopnu a ja pitam kako smo dobro prošli? Pa nemamo mi što dobro prolaziti ili ne prolaziti kada smo dobili ionako ono što je naše a mi se veselimo što smo dobili naše. Ali ne, čak smo izgubili neke kuće pa to ne bi trebao biti razlog velikog zadovoljstva. Ako slovenci drže Hrvatsku Svetu Geru iako znaju da je na katastarski Hrvatskom teritoriju, postavljam pitanje da li Hrvatska ima pravo tražiti odštetu od slovenije koja je toliko dugo okupirala Hrvatski teritorij koji nije bio dostupan Hrvatskoj da se o njemu skrbi. Tko će i da li će zbog toga tužiti sloveniju. S druge strane Hrvatska nije okupirala niti milimetra slovenskog teritorija. Ali zato slovenci žele nevažećom za Hrvatsku arbitražnom presudom oteti od Hrvatske teritorij koji nikada nije pripadao sloveniji i na čijem teritoriju nikada nije uredovala slovenska policija ili državne službe. I sada kada Hrvatska ne dopušta otimačinu neviđenu u 21. stoljeću, gospodin Tomašević ne bi za kašetu ribe "zveckao oružjem".

DU
Deleted user
14:00 30.12.2017.

Gospon Tomašević, ako vam se poklanja, poklonite svoje privatno vlasništvo. O tuđem niste pozvani pisati, niti ovlašteni poklanjati ga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije