Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sklon incidentima

Najmoćniji čovjek srpske košarke: Opasni pokvareni šerif ABA lige

Nebojša Čović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
18.04.2016.
u 21:35

'Čović je izuzetno moćan čovjek u Srbiji. Vidi se to i po njegovoj biografiji, ali i rezultatima koje ostvaruje. Uz to ima i jaka poznanstva i ulaz do vrha vlasti posebno aktualne Vlade. Ne smije se zaboraviti da je premijer Vučić veliki zvezdaš.'

Sve do nedavne utakmice Eurolige u Zagrebu između Cedevite i Crvene zvezde Nebojša Čović (58) za većinu je ljubitelja košarke u Hrvatskoj bio relativno nepoznat. Međutim, od te utakmice predsjednika Crvene zvezde gleda se drugim očima, a svemu su razlog njegove reakcije poslije odluke uprave Cedevite da sav prihod od utakmice ide za potrebe obnove vukovarskog Vodotornja. Prva njegova reakcija tada bila je da je KK Cedevitu prijavio vodstvu Eurolige, a onda je uslijedio pravi verbalni rat.

– U lice sam im rekao što mislim o njihovoj humanitarnoj akciji. Ostali su bez teksta kada sam ih upitao što bi bilo da Crvena zvezda skuplja za nesretnike koji su nastradali u Oluji i Bljesku. Šutjeli su kada sam im rekao da u Srbiji nije postojao logor za Hrvate dok je bilo takvih u Hrvatskoj za Srbe. Nikada nisam funkcionirao na bazi prošlosti, ali oni su iskompleksirani i frustriraju ih Zvezda i Srbi. Njihova politika je da su uvijek Srbi krivi za sve – rekao je Čović.

Posebno je likovao kada je saznao da je na utakmici za potrebe obnove Vodotornja prikupljeno oko 32.000 kuna.

– Koliko im je bila glupa akcija za taj toranj u Vukovaru, neka sami zaključe. Nisu zaradili ni za tri cigle. S ovim novcem nećete moći platiti niti spomen-ploču na tom vodotornju – istaknuo je Čović.

Govoreći o kontroverznom predsjedniku KK Crvena zvezde, koji je trenutačno daleko najmoćniji košarkaški djelatnik u Srbiji i koji se postavlja kao prvi šerif ABA lige, srpski novinari kažu kako se radi o čovjeku koji se uvijek znao dočekati na noge. Podsjećaju na njegovu bogatu gospodarsku, političku i sportsku karijeru gdje je uvijek bio među onima koji odlučuju. Malo je poznato da je Čović u mlađe dane igrao aktivno i košarku. Poslije se okrenuo prema poslovnim vodama pa je tijekom godina, zajedno sa suprugom, postao vlasnik i većeg dijela tvrtke FMP. Osnovao je i KK FMP koji će ostati zapamćen i kao klub koji je zagorčavao život većim i poznatijim klubovima, a bio je i osvajač Jadranske lige.

Ipak, njegova tiha patnja i velika želja bila je da postane predsjednik KK Crvene zvezde što mu je, poslije nekoliko neuspješnih pokušaja, konačno uspjelo u kolovozu 2011. Omogućeno mu je to tek kada je klub bio gotovo na dnu i kada mu je prijetilo gašenje. Prethodno je bio i jedno vrijeme predsjednik Košarkaškog saveza Srbije. Angažiran je bio i u nogometnom klubu Crvena zvezda gdje je bio zadužen za financije. I dalje se spominje kao potencijalni kandidat za predsjednika toga kluba. Kada je riječ o politici, bio je blizak Slobodanu Miloševiću, a onda nakon Miloševićeva pada i jedan od ključnih ljudi u Vladi Zorana Đinđića kojemu je bio zamjenik. Obavljao je i dužnost gradonačelnika Beograda, šefa Koordinacijskog centra za jug Srbije, Koordinacijskog centra za Kosovo i Metohiju...

– Čović je izuzetno moćan čovjek u Srbiji. Vidi se to i po njegovoj biografiji, ali i rezultatima koje ostvaruje. Uz to ima i jaka poznanstva i ulaz do vrha vlasti posebno aktualne Vlade. Ne smije se zaboraviti da je premijer Vučić veliki zvezdaš – rekao nam je jedan od beogradskih sportskih novinara.

Pojašnjava i da je uspjeh Crvene zvezde započeo s dolaskom Čovića, a da je u isto vrijeme počeo i pad Partizana koji je godinama bio neprikosnoven u srpskoj košarci. Više puta iz Partizana su ukazivali, gdje je prije svih prednjačio Duško Vujošević, kako je Čović preko politike preuzeo sve velike sponzore u Srbiji koji su omogućili rast proračuna, dovođenje kvalitetnih igrača, a onda i uspjehe kluba kojih smo svjedoci u zadnje dvije-tri godine.

– Godinama smo bili prvaci i ne odričemo se titule bez obzira na situaciju i na to što je Zvezda favorizirana od politike i države u određenoj prednosti, ali to ne pretvaramo u alibi. U Srbiji je jedan klub preuzeo organizaciju lige, a sada želi to uraditi i na Jadranu. Ne treba biti mnogo pametan da se vidi što se krije iza brda. Čović gleda svoj interes i želi postaviti rukovodeću strukturu što bi bilo katastrofalno za sve, a posebno za Partizan – govorio je Vujošević o Čoviću i njegovoj ulozi u srpskoj košarci i organizaciji ABA lige.

Ipak, i taj “rat” Čović je dobio jer Vujošević je smijenjen poslije čega je otišao raditi u Francusku dok on i dalje mirno plovi u košarkaškim i poslovnim vodama.

– Dosta razmišljam prije nego što postavim principe, ali kad ih definiram, ne mijenjam ih. Ne mislim da sam uvijek u pravu, ali obično jesam. Kada sam siguran u svoj stav, jako sam tvrdoglav. Nikad sebe nisam zamišljao kao političara. Imao sam averziju prema toj disciplini. Učio sam, igrao košarku, imao odlične ocjene i bio neposlušan momak – rekao je Čović o sebi.

Međutim, njegovi “nestašluci” nastavljeni su i dalje pa je tako poznat njegov fizički sukob s legendarnim nogometašem i predsjednikom Crvene zvezde Draganom Džajićem, a osumnjičen je i da je fizički nasrnuo na jednoga televizijskog novinara. U međuvremenu, počelo se govoriti i o njegovim malverzacijama dok je bio šef Koordinacijskog centra za Kosovo i Metohiju.

Slučaj je završio i na Specijalnom sudu u Beogradu. To mu pak ne smeta da nastavi raditi na daljnjem jačanju svoga kluba u svakom obliku pa tako već sada, dok se igraju utakmice završnice Eurolige i prije samoga finala ABA lige, kuje planove za iduću natjecateljsku sezonu. Naime, Zvezda je ulaskom u finale već sada osigurala i iduće godine igran je u Euroligi s obzirom na to da Mega Leks ne ispunjava sve potrebne uvjete. U međuvremenu očekuje se da će nekoliko Zvezdinih igrača, a prije svih Amerikanci, napustiti klub. Neizvjesno je hoće li i trener Dejan Radonjić ostati na klupi s obzirom na to da se i on i proteklih nekoliko godina afirmirao. Samim tim već se naveliko slaže nova momčad za iduću natjecateljsku sezonu.

Svi se slažu da ne treba sumnjati da će Čović ponovno složiti kvalitetnu momčad koja će i iduće godine igrati jednu od glavnih uloga u ABA ligi. Razlozi za to leže u tome što Zvezda trenutno raspolaže s najvećim proračunom pa si tako može priuštiti i igrače koje želi. Uz to i “pipci” Čovića pruženi su na sve strane pa tako ovaj rođeni Beograđanin upravlja i savezom u Srbiji, ali si daje za pravo i da “uvodi reda” u ABA ligi. S obzirom na izmjenu formata Eurolige, trenutačno je najviše okupiran time da za Crvenu zvezdu osigura igranje u njoj. Tu su mu glavni “aduti” vojska navijača, dvorana od 20-ak tisuća mjesta, kvalitetna momčad, ali i brojna poznanstva na svim razinama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije