Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.12.2019. u 15:34

Za premijera je relativna Milanovićeva pobjeda manje važna od činjenice da je Grabar-Kitarović preskočila prvu prepreku prema drugom mandatu

Među izmamljenim osmijesima što su krasili kandidatske stožere u finišu izborne noći, smiješak na licu Andreja Plenkovića zasigurno je bio najiskreniji. Potpuno nepatvoren i blažen. Zoran Milanović, kao jedini ozbiljan kandidat na ljevici relativnom pobjedom u prvom poluvremenu predsjedničke utrke ostvario je realan i očekivan rezultat.

Međutim, za aktualnog premijera to je manje važno od činjenice da je Kolinda Grabar-Kitarović preskočila prvu prepreku na putu prema drugom mandatu i izbacivanjem Miroslava Škore iz daljnjeg natjecanja izbjegla lavinu koja bi se vrlo brzo sručila na njega samog. Ovako Plenković može spokojan dočekati blagdane. Nakon nekoliko dana predaha, borba za drugi krug krenut će nakon Božića i pred oba kandidata vrlo su izazovni zadaci. Nije Milanović u lošijoj poziciji, kao što neki analitičari sugeriraju, zbog bremena relativno neuspješnog premijerskog mandata kojeg je obnašao od 2011. do 2015. godine.

U kolektivnom pamćenju birača puno su svježiji predsjednički (ne)uspjesi njegove protukandidatkinje. Kako po nekom nepisanom pravilu negativnosti proizašle iz djelovanja javnih osoba kod građana ostavljaju dublji trag nego što je to slučaj s pozitivnim stvarima, u završnicu izborne kampanje oba kandidata kreću s pozicije slične opterećenosti iz minulih vremena. U predstojećem pripetavanju nije zanemariva činjenica da Milanović na valu pobjede iz prvog kruga psihološki gledano ima bolju startnu poziciju za finale. Ključno za Milanovića bit će iznaći odgovor na pitanje kako mobilizirati ljevici sklonije birače koji su u nedjelju ostali kod kuće, a istovremeno se držati svoje poslanice iz izborne noći i ne voditi rat.

Izazovnija dva tjedna imat će Kolinda Grabar-Kitarović, kojoj je primarni cilj pridobiti dio Škorinih birača koji su njoj i stranci čiji je kandidat u ovoj kampanji okrenuli leđa. Zadatak je naoko teško ostvariv – da bi pridobila otpadnike iz HDZ-ovih redova, Grabar-Kitarović morat će dijelom ići i protiv HDZ-a, o čijoj stranačkoj infrastrukturi ovisi. Međutim, na političkoj razini odnosi među ključnim akterima lako se mogu svesti na privid u službi višeg cilja.

U usporedbi s predsjedničkim kandidatima Andrej Plenković je u komotnoj poziciji, iako se njegova politička sudbina nerijetko veže uz izborni uspjeh Kolinde Grabar-Kitarović. S obzirom na to da je najavio izlazak na parlamentarne izbore iduće godine, opasnost zvana Škoro nikako nije otklonjena. Škoro je antagonizirao desnu scenu, opasno zaprijetio HDZ-u i deklarirajući se kao njihov istinski kandidat drsko krenuo u neprijateljsko preuzimanje HDZ-ovih birača, što je rezultiralo već pomalo zaboravljenom konsolidacijom u redovima najjače domaće stranke.

Sreća po HDZ i njihovu kandidatkinju, projekt čije je Škoro zaštitno lice skrenuo je čak i za njegove pojmove previše udesno, tako da se nakon izborne noći činilo da Zekanović, Hasanbegović, Glasnović, Bujanec, Bulj i Culej zapravo lete na Škorinim krilima, a ne obrnuto. Najaviti nastavak političkog djelovanja i nakon izbornog poraza bilo je lako. Puno će teže biti stvoriti političku platformu za parlamentarne izbore s ekipom koju je poput prirepka s HDZ-ova tijela Plenković odrezao kada je preuzeo stranku od Karamarka. Uz takvu političku profilaciju, osvojenih 460 tisuća glasova na predsjedničkim izborima nije kapital na koji Škoro može računati na parlamentarnim izborima. Jer sasvim je izvjesno da za Škoru nisu glasali samo ljudi razočarani Plenkovićevom „transformativnom“ politikom. Po svemu sudeći, zbijanje redova unutar HDZ-a nastavit će se istim intenzitetom i nakon 5. siječnja.

Pa bez obzira na konačni epilog predsjedničkih izbora, Plenković može računati na istu kohezijsku silu u funkciji instinktivnog obrambenog elementa unutar vlastite stranke od ugroze zdesna. Ipak je preveliki ulog u pitanju. Još jednom se pokazalo da mogućnost gubitka pozicija koje omogućuju kontrolu bitnih resursa diljem zemlje, ima znatno veću težinu od ideoloških prepucavanja.

VIDEO Predsjednički izbori - rezultati

Komentara 4

CM
cmarko808
15:35 24.12.2019.

Zadnji put je bio tako sretan kad mu je mama iz vojne bolnice donijela papir s dijagnozom anemije za vojni odsjek.

DU
Deleted user
17:40 24.12.2019.

Neće se dugo smješkat..On je bivši.

NA
Nadalinaaa
22:05 24.12.2019.

Naravno da mu je smješak iskren. Sada su oba kandidata njegova. Nevažno je koji će pobjediti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije