Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.04.2019. u 08:44

Naši sudovi percipirani su kao najmanje neovisni, a ispada da su najpopularniji u EU!? Naime, i dalje imamo najviše sudaca koji nemaju problema s učinkovitošću

Najgore je u izvješću Europske komisije o stanju pravosuđa u EU, što se Hrvatske tiče, to što u tom izvješću za nas nema vijesti jer smo u pogledu percepcije neovisnosti sudstva i dalje na samom europskom dnu. Štoviše, percepcija je sve lošija, kako opća tako i ona poslovna od strane tvrtki. Poražavajuće je to što nas iz godine u godinu izvješća EU, pa i Vijeća Europe, Svjetskog ekonomskog foruma... upozoravaju na poražavajuću percepciju pravosuđa, ali unatoč tomu u Hrvatskoj se ništa ne događa – “psi laju, a karavane prolaze”. Odnosno, u našem slučaju to znači da “psi laju”, a poslovne “karavane” na žalost ne dolaze.

Stvarno stanje u pravosuđu možda i jest bolje, ali dok je subjektivan dojam korisnika pravosuđa tako loš, posve je nebitno kakvo je stvarno stanje. Ključno je pitanje zašto je percepcija tako loša. Činjenica je da su učinjeni prilični pomaci u smanjivanju zaostataka na sudovima te da je prilično smanjen broj dugotrajno neriješenih sudskih predmeta. Postupci se sve brže rješavaju... Ali, unatoč pomacima, percepcija je sve lošija. Istodobno, u raskoraku s percepcijom činjenica je da smo i dalje nacija koja je u samom vrhu, peti smo, po broju zaprimljenih sudskih predmeta na sto tisuća stanovnika, odnosno prvi smo po broju civilnih, trgovačkih i upravnih predmeta na sto stanovnika među dvadesetak zemalja koje su poslale te podatke.

Naši sudovi percipirani su kao najmanje neovisni, a ispada da su najpopularniji u EU!? Naime, i dalje imamo najviše sudaca koji nemaju problema s učinkovitošću. Dio uzroka valja tražiti i u tomu što imamo jednu od najnižih sudski taksi na tužbe, nešto je i u svađalačkom i kverulantnom mentalitetu...

Što se razloga loše percepcije tiče, Hrvati uvjerljivo najčešće ističu “utjecaj i pritisak vlade i političara” (68%), “utjecaj ekonomskih i drugih interesa” (62 %) te “status i položaj sudaca koji nedovoljno jamči neovisnost” (49 %). Ako mediji i percepciju pogrešno poistovjete sa stvarnim stanjem pa zaključe kako smo najgori u EU po neovisnosti, a i političari se samo populistički i nekritički bave pravosuđem, kako bi percepcija bila drukčija.

VIDEO Pogledajte video usporedbe Hrvatske i Slovenije:

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
11:32 27.04.2019.

Mene bi više zanimalo zašto naši mediji netraže odgovornost ministra pravosuđa Bošnjakovića i pitaju ga zašto nam je pravosuđe na zadnjem mjestu u EU i da li namjerava dati ostavku zbog toga. Nadam se samo da percepcija neovisnosti naših medija u odnosu na politiku još postoji. Ja osobno, kao običan građanin, bih zapitao ministra zašto njegov resor dozvoljava da kriminalci uspiju pobjeći iz hrvatske prije nego dobiju optužnicu?

DU
Deleted user
09:14 27.04.2019.

Plaća sudca 30000 kuna (što je bar 3x manje nego na zapadu, ali za RH odlično). I višegodišnja robija za istog ako primi ikakvu mitologiju. Nema problema. Plaća specijaliste doktora 25000 kuna (što je bar 2x manje nego na zapadu), i oduzimanje licence ako traži mitologiju. Neće nikud otići. Plaća agenta i općinara 0 kuna. Na tržište rada. I za 10 godina će nam se ljudi useljavati, kao sad u Irsku. Ali... HDZ SDP HNS će to vrlo učinkovito spriječiti

Avatar Slavonija2014
Slavonija2014
10:27 27.04.2019.

Smanjuju tako što donose presude po unaprijed pripremljenim šprancama i tako samo pridonose dodatnomu kaosu. ------------- Činjenica je da su učinjeni prilični pomaci u smanjivanju zaostataka na sudovima te da je prilično smanjen broj dugotrajno neriješenih sudskih predmeta. Postupci se sve brže rješavaju..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije