Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.07.2018. u 06:47

Plenković sada ima priliku pokazati koliko je jaka država u zaštiti nacionalnih interesa

Nakon mjeseci dogovaranja i posebnih sporazuma s velikim brojem vjerovnika Agrokora bilo je očekivano da će nagodba dobiti podršku potrebne većine, ali činjenica da je čak 80 posto vjerovnika glasalo za nagodbu pokazuje da je nacrtom koji je pripremila izvanredna uprava zadovoljen interes širokog kruga aktera uključenih u proces.

Mogli smo čuti da je premijer pohvalio ishod glasovanja, što je razumljivo s obzirom na to da mu je na leđima bio velik teret, ali u idućim mjesecima odvijat će se procesi koji će determinirati smjer razvoja i budućnost koncerna pa ne treba odmah piti šampanjac već budno pratiti što će se u najvećoj kompaniji u Hrvatskoj događati.

Nagodbom kontrolu nad kompanijom dobivaju ruske državne banke, kojima je dovoljna potpora još jednog manjeg dioničara kako bi donosile ključne odluke. Pohvalna je činjenica da su se domaće tvrtke dobavljači izborili za plasman robe na police maloprodajne mreže Agrokora u idućih pet godina, ali i, kako smo mogli čuti, za svoj utjecaj na strateške odluke u kompaniji, što je jedna vrsta osigurača da će proces restrukturiranja koncerna proći bez jačih negativnih utjecaja na domaće gospodarstvo.

Na ročištu o nagodbi pojavilo se tek par stotina vjerovnika Agrokora
1/20

Agrokor je na prekretnici jer mu internacionalizacija vlasničke strukture može otvoriti vrata za širenje poslovanja i maksimizaciju profita i prihoda, ali samo ako novi vlasnici iskoriste svoj utjecaj kako bi mu u tome pomogli. Kritičari procesa boje se da će krenuti drugim smjerom, a to je da će novi vlasnici iskoristiti najbolje od Agrokora za brzu naplatu svojih dugova, ali uz pametnu državnu politiku to se lako može spriječiti.

Plenković sada ima priliku pokazati koliko je jaka država u zaštiti nacionalnih interesa čime bi njegova poruka novim vlasnicima da “moraju raditi i u korist cijelog hrvatskog naroda” dobila na snazi.

Za to će mu trebati jak i hrabar igrač poput Martine Dalić kojoj je nakon svega zahvalio za doprinos koji je dala procesu. 

Komentara 2

DU
Deleted user
08:19 05.07.2018.

Kad se pljačka stoljeća prikazuje kao uspjeh sve osim iseljavanja razočaranih bilo bi iznenađenje. A odgovor na pitanje ko je jamio i koji dio kolača su požderale političke i krimi partije i njihovo sudstvo možemo samo nagađati.

DR
Drass79
10:07 05.07.2018.

Tko je od koga šta opljačkao i jamio? čisto da znamo...Evo jučer Kolakušić govori da kompanije više neće biti naše...pa nisu ni bile NAŠE, bile su privatne,od jednog čovjeka...dok su bile naše ( PIK Vrbovec, Belje, Vupik,...) nisu valjale, nit su proizvodile nit su bile sposobne isplatit plaće, a kamoli investirat...pod Todorićem su investirale, rasle, tehnološki se razvijale...ok, načini financiranja su bili upitni, al valjda i o naj koji fiancira snosi nekakvu odgovornost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije